Sertif Gökçe

Kocaeli Valiliği bir süre önce Derince Limanı’nın dolgu projesiyle ilgili ‘ÇED gerekli değildir’ kararı vermişti. Baro Başkanı Sertif Gökçe sert bir açıklama yayınlayarak verilen bu kararı eleştirdi

Sertif Gökçe

Kocaeli Valiliği bir süre önce Derince Limanı’nın dolgu projesiyle ilgili ‘ÇED gerekli değildir’ kararı vermişti. Baro Başkanı Sertif Gökçe sert bir açıklama yayınlayarak verilen bu kararı eleştirdi

15 Şubat 2016 Pazartesi 18:13
Sertif Gökçe

Kocaeli Barosu’ndan Valilik tarafından, Derince Limanı’nda yapılacak olan bir proje ile ilgili olarak yapılan ‘ÇED gerekli değildir’ şeklindeki açıklamasına tepki geldi. Konu hakkında yazılı bir açıklama yapan Baro Başkanı Av. Sertif Gökçe, İzmit Körfezi kıyılarında yoğun bir ticari amaç güden kıyı alanı kullanımını meydana getirildiğine vurgu yaptı.

VALİLİĞE TEPKİ GÖSTERDİ

Derince Limanı’nı özelleştirme ile alan Safi Port firmasının yapacağı ‘Derince Limanı İlave Dolgu Yapımı ve Dip Tarama Projesi’nin çevreyi olumsuz etkileyebilecek bir çalışma olduğunun belirtildiği açıklamada, “Bu projenin ‘ÇED gerekli değildir’ kararı ile ÇED sürecinden uzak tutulması Çevresel Etki Değerlendirme Kanunu ile Yönetmeliğine açıkça aykırıdır” denildi.

400 BİN METREKARE DOLGU ALANI OLACAK

Projenin, bir deniz tabanı doldurma ve yer sağlama çalışması olduğunu belirten Gökçe, açıklamasında, şu ifadelere yer verdi: “İlgili işletmede, 87 bin 719 metrekare dolgu alanı mevcuttur. Yapılacak yeni dolgu alanı ile işletme 487 bin 719 metrekare dolgu alanına sahip olacaktır. Bu durumda ilgili işletme 400 bin metrekare yeni dolgu alanı inşa edecek ve denizi dolduracaktır. Ayrıca gemilerin yanaşması için dip tarama projesi yani deniz tabanı kazılıp derinlik sağlanmaya çalışılacaktır.”

“ÇEVREYE ZARARI ÇOK BÜYÜK OLUR”

“Bu dolgu alanının çevreye büyük zararları olacağı açıktır. Bu zararların tam hesaplanması ve bilimsel verilerden geçmesi için ÇED sürecine dahil edilmesi gereklidir. Bunun yanında, “deniz tabanı tarama” projesi de deniz yaşamına zararı olacak bir projedir. Limanın büyütülmesi sonrasında oluşacak gemi trafiği körfeze zarar verecektir. Çevreye, ekosisteme, denize ve doğal yaşama ne kadar zarar vereceği bilinmeyen bu projeye ÇED sürecinden geçmeden ruhsat verilmesi ve inşasına başlanılması kabul edilemez bir yaklaşımdır.”

“SÜRECİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”

“Bölgede yaşayan insanlara proje anlatılmalı ve bilgilendirme yapılmalıdır. Gerekli şikayetv e öneriler alınarak tedbirler gündeme getirilmesi gerekirken insanlar yok sayılarak “ÇED gerekli değildir” kararı verilmesi anayasaya, ÇED Kanunu’na ve ÇED Yönetmeliği’ne aykırıdır ve işletmeye ruhsat verilmemelidir. Kocaeli Barosu olarak; çevreye, insan ve canlı sağlığına, ekosisteme zararları konusunda hassas davranılması gereken bu projeye ilişkin olarak sürecin takipçisi olacağız.”

Son Güncelleme: 15.02.2016 18:18
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner39

banner37

banner38