İZAYDAŞ Dilovası Tesisi’nde Hummalı Çalışma

İZAYDAŞ, Dilovası’nda Kurulu evsel atık düzenli depolama sahalarında bölgenin günlük 700 ton evsel nitelikli atığını bertaraf ediyor

İZAYDAŞ Dilovası Tesisi’nde Hummalı Çalışma

İZAYDAŞ, Dilovası’nda Kurulu evsel atık düzenli depolama sahalarında bölgenin günlük 700 ton evsel nitelikli atığını bertaraf ediyor

12 Temmuz 2015 Pazar 12:25
İZAYDAŞ Dilovası Tesisi’nde Hummalı Çalışma
 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden İZAYDAŞ, Dilovası’nda kurulu evsel atık düzenli depolama sahalarında, bir yandan bölgenin günlük 700 ton evsel nitelikli atığını bertaraf ederken diğer yandan çöp kokusu için teknik çalışmalar uyguluyor. İZAYDAŞ Genel Müdürü Muhammet Saraç, sıcak yaz günlerinde bu sahalarda açığa çıkan çöp kokusunu en aza indirmek için büyük gayret gösterdiklerini belirterek bu kokunun sağlık açısından herhangi bir zararı olmadığını kaydetti.

GÜNDE 700 TON EVSEL ATIK BERTARAFI

Dilovası, Gebze, Çayırova ve Darıca ilçeleri ile bu bölgede bulunan 12 adet Organize Sanayi Bölgesinin evsel atıklarının depolanarak bertaraf edilmesi amacıyla 2007 yılında Büyükşehir tarafından inşa edilen Katı Atık Bertaraf Tesisini işleten İZAYDAŞ, 2007 yılının Ağustos ayından bu yana bölgenin günlük ortalama 700 ton evsel atığını depolama alanlarında bertaraf ediyor. 

SAHADA ÇALIŞMA NASIL YÜRÜTÜLÜYOR?

Depolama sahalarında katı atıkların saha içerisinde gelişi güzel yayılmasını önlemek ve kokunun yayılmasını minimize etmek için araçlar atıklarını saha içinde hazırlanan dar alandaki çalışma platformuna döküyor. Sahanın durumuna göre atıklar itilerek seriliyor ve sıkıştırılarak bir atık hücresi meydana getiriliyor. Atık hücresinin çevresi ve üzeri koku ve tozların çevreye yayılmasını önlemek, çeşitli hayvan ve haşerelerin girmesini engellemek ve saha estetiğini sağlamak amacıyla günlük ara toprak örtüsü ile sürekli kapatılıyor. Bertaraf sonrasında oluşan çöp sızıntı suyu ise çöp suyu havuzunda toplanmasının ardından vidanjörlerle arıtma tesislerine günlük olarak naklediliyor. Ayrıca çöp suyu havuzuna ve kokunun yayılabileceği alanlara kimyasal olmayan kokusuzlaştırma sistemi yardımıyla dezenfektan uygulaması yapılıyor.

“ÇOK YOĞUN GAYRET İÇİNDEYİZ”

İZAYDAŞ Genel Müdürü Muhammet Saraç, Dilovası Katı Atık Bertaraf Tesisi’nde yapılan çalışmalara ilişkin bilgi verdi. “Biz komşularımızı rahatsız etmeden çalışabilmek için çok yoğun gayret gösteriyoruz” diyen Saraç, evsel atık depolama sahasının 1,5 - 2 yıllık ömrü kaldığını söyledi.

“ÇOK SICAK HAVALARDA İŞİMİZ ZORLAŞIYOR”

Aldıkları birçok tedbirin yanında sahada mümkün olduğu kadar küçük alanlarda çalışarak kokunun yayılmasını engellemeye çalıştıklarını belirten Genel Müdür Saraç, “Ancak biz ne kadar çaba göstersek te çok sıcak havalarda yoğun dönemlerde bazı rahatsızlıklar olabilir. Bunun sağlıkla ilgili herhangi bir problemi yoktur, elbette konfor ile ilgili sıkıntısı vardır. Mümkün olduğu kadar tedbirlerimizi alıyoruz ve elimizden geldiği kadar kokunun dışarı taşmasını önlemeye çalışıyoruz” diye konuştu.

500 NOZUL İLE KOKUSUZLAŞTIRMA ÜNİTESİ ÇALIŞIYOR

İZAYDAŞ Genel Müdürü Muhammet Saraç, çöp sızıntı suyu havuzundaki suyu biriktirmeden günde 7-8 vidanjörle taşıyıp arıtma tesisine götürdüklerini belirterek aynı zamanda burada oluşan kokuyu da bertaraf etmek üzere yaklaşık 500 nozulun olduğu bir kokusuzlaştırma ünitesini çalıştırdıklarını kaydetti. Saraç, “Kokunun tesisten çıkmasını engellemek için çalışmalarımızda böyle farklı yöntemleri de kullanıyoruz” dedi.

ÇÖP GAZINDAN ELEKTRİK

Saraç, açıklamasında ayrıca “Bilindiği gibi havasız ortamda çürüyen çöp, metan gazı oluşturur. Dilovası tesisimizde de çok yakın bir zamanda bu gazı toplama boruları ile toplayarak elektrik üreteceğimiz tesis devreye girecek. Buradan alınan gaz hem bir tehlikeyi ortadan kaldırıyor hem de atmosfere zararsız hale getiriliyor. Ayrıca gazın serbest yayılması nedeniyle oluşacak kokuyu da önlemiş oluyoruz. Bu çalışma koku anlamında da bir tedbir sayılır” ifadelerini kullandı.

Son Güncelleme: 13.07.2015 12:55
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner34

banner39

banner37

banner38