banner28
banner23
banner36

Kıdem tazminatında yeni dönem başlıyor

 Kıdem tazminatı sisteminde hükümet yeni değişiklikler için düğmeye basıyor. Yeni sisteme göre artık 1 gün çalışanlar da kıdem tazminatı alabilecek.

Kıdem tazminatında yeni dönem başlıyor

 Kıdem tazminatı sisteminde hükümet yeni değişiklikler için düğmeye basıyor. Yeni sisteme göre artık 1 gün çalışanlar da kıdem tazminatı alabilecek.

06 Kasım 2018 Salı 11:34
Kıdem tazminatında yeni dönem başlıyor

 Kıdem tazmiinatı bilmecesi devam ederken yeni düzenlemeler ile en çok merak edilen sorular yanıtlarını bulacak. Milyonlarca çalışanı ilgilendiren kıdem tazminatı sistemi 10 ayak üzerine oturtulacak. Aile, Sosyal Hizmetler ve Çalışma Bakanlığı'nca geçen yıl Ekonomi Koordinasyon Kurulu ve Bakanlar Kurulu'na sunulan model yeniden masaya yatırılacak.

 İşte sistemin önemli ayaklarını oluşturacak 10 başlık:

ÇALIŞANIN HAKKI KORUMADA:

 Bir gün çalışanın kıdemi ve kazanımları korunacak. Çalışanların hiçbir hakkı yanmayacak. Kıdem tazminatı planlanır hale gelirken, işverenin de maliyeti düşecek.

 DÜŞÜK KIDEM OYUNU BİTECEK

Çalışanların düşük kıdemle işten çıkarılmasını önleyecek düzenleme yapılacak. Kıdem kazanmadan sözleşmesi bitenin de parası birikecek.

İŞ DEĞİŞTİRMEK KOLAYLAŞACAK

İşten ayrılma durumunda aynı hesap üzerinden kıdem sürecek.

BİREYSEL HESAP OLACAK:

 İşsizlik Fonu'nda olduğu gibi ortak hesap olmayacak. Her çalışanın görebileceği bireysel bir kıdem hesabı olacak. Çalışanlar her ayın sonunda birikimlerinin hangi noktada olduğunu takip edebilecek.

 BİRİKİMLER DEĞERLENDİRİLECEK:

Çalışanlara birikimlerini değerlendirmesi için yatırım araçları konusunda seçenekler sunulacak. Bu hesaba devlet de katkı sunacak. Çalışan herhangi bir tercihte bulunmazsa birikiminin bir bölümü kamu borçlanma araçlarında da değerlendirilebilecek.

 İSTİFADA YANMAYACAK: İstifa edene de tazminat verilecek.

ŞİRKET İFLAS ETSE DE ÖDENECEK: Bir şirket iflas ettiğinde çalışanın kıdem hakkı yanmayacak.

ÖDEMEYENE YAPTIRIM: Primi ödemeyen işverene yaptırımlar yer alacak.

ERİŞİME DEVLET GÜVENCESİ:

Tüm işçilerin erişebilirliği güvence altına alınacak. Yeni sistemle kazanımlar aynen korunacak. Mevcut haklarına hiçbir şekilde dokunulmayacağının garantisi verilecek. 30 GÜN KORUNACAK: Kıdemde 30 gün esası korunacak. Kıdem tazminatı sisteminde fona yatırılacak prim oranı yüzde 8.33. Bir yıla karşılık 30 günlük ücret aynen korunuyor.

SENDİKALI ÇALIŞAN DA ALAMIYOR

Geçen yıl Aile, Sosyal Hizmetler ve Çalışma Bakanlığı'nın yaptırdığı anket yeni sisteme verilen desteği ortaya koyuyor. Ankete göre, çalışanların yüzde 76'sı sendikaların aksine kıdem sistemine sıcak bakıyor. İşverenlerin de yaklaşık yüzde 68'i mevcut sistemden şikâyetçi. Tüm bu hassasiyetler dikkate alınarak yapılacak düzenleme ile kıdem alanların oranının yüzde 100'e çıkarılması hedefleniyor. İşten ayrılan çalışanların toplam kitle içinde tazminat alamama oranı yüzde 66.5, işten çıkarılanların tazminat alamama oranı da yüzde 35.7'yi buluyor.

Son Güncelleme: 07.11.2018 13:43
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner39

banner37

banner38