banner28
banner23
banner36

Nuh Çimento, dizel yakıtlı kaya kamyonlarını elektrikliye dönüştürüyor

Nuh Çimento, dizel yakıtlı kaya kamyonlarını elektrikliye dönüştürerek, sanayide yıllık 1 milyon litre dizel yakıt tasarrufu sağlamayı hedefliyor.

Nuh Çimento, dizel yakıtlı kaya kamyonlarını elektrikliye dönüştürüyor

Nuh Çimento, dizel yakıtlı kaya kamyonlarını elektrikliye dönüştürerek, sanayide yıllık 1 milyon litre dizel yakıt tasarrufu sağlamayı hedefliyor.

29 Mayıs 2022 Pazar 19:18
Nuh Çimento, dizel yakıtlı kaya kamyonlarını elektrikliye dönüştürüyor

Nuh Çimento, dizel yakıtlı kaya kamyonlarını elektrikliye dönüştürerek, sanayide yıllık 1 milyon litre dizel yakıt tasarrufu sağlamayı hedefliyor.

Nuh Çimento, karbon ayak izini sıfıra düşürme hedefleri çerçevesinde çimento faaliyetlerinde kullandığı dizel yakıtlı kaya kamyonlarını, ABB'nin yüksek teknolojili ürünleri ile elektrikli kamyonlara dönüştürecek. Proje sayesinde yıllık 1 milyon litre dizel yakıt tasarrufu hedefleniyor.Nuh Çimento ve ABB, sıfır emisyon ile çalışacak kaya kamyonlarının, tam elektrikliye dönüştürülmesi projesinde iş birliği yaptı. Proje kapsamında, kaya kamyonlarının tamamen elektrikliye dönüştürülmesi ile madencilik faaliyetlerinin ilk yatırım ve işletme maliyetlerinin düşmesi, taşıma verimliliğinin ve performansın artması hedefleniyor.

 

Kaya kamyonlarının tamamının elektrikliye dönüştürüldüğünde yıllık yaklaşık 1 milyon litre dizel yakıt tasarrufu sağlanması bekleniyor. Projedeki tüm kaya kamyonlarının tamamen elektrikli araçlara dönüştürülmesi ile yıllık 2 bin 450 ton karbondioksit salınımı engellenmesi hedefleniyor. Ayrıca, kaya kamyonları yokuş aşağı giderken ortaya çıkan rejeneratif enerji, bataryaların yeniden şarj edilmesini sağlanacak.

"PROJEMİZ HEM MADENCİLİK HEM DE ÇİMENTO SEKTÖRÜ İÇİN ÖRNEK TEŞKİL EDECEK"

Düşük karbonlu ve alternatif yakıtlara yönelen projeler ile maliyet ve çevresel etkileri düşürmeye gayret ettiklerini ifade eden Nuh Çimento Grubu CEO'su Kamil Gökhan Bozkurt, Yılda 4,5 milyon ton hammadde taşıyan kaya kamyonlarının dizel yakıttan elektrikliye dönüşüm projesiyle hem madencilik hem de çimento sektörü için örnek teşkil edeceğini söyledi.

Projeyle karbon ayak izlerinin de silineceğini dile getiren Bozkurt, şunları kaydetti:

 

"Kullanılmayan motorinin ekonomik katkısı yanı sıra daha temiz bir enerji kaynağı olan elektriğin tercih edilmesi karbon emisyonlarımızı azaltarak, nakliye kaynaklı karbon ayak izimizi silecektir. ABB Türkiye ve ABB Global'in teknoloji ve deneyimleri ile gerçekleşecek olan projenin hem şirketlerimize hem de dünyamıza değer katacağına inanıyorum. Proje ortağımız, 2030 Global Sürdürülebilirlik hedefleri kapsamında operasyonlarında ve gerçekleştirdiği projelerde sıfır emisyon hedefiyle hareket ediyor. Bu projede ortağımızın yüksek teknolojili fabrikalarında üretilen enerji verimliliği yüksek ürünler kullanılacaktır. Bu proje kapsamında, kaya kamyonlarının elektrikliye çevrilmesi için ihtiyaç olan tüm ekipmanların 'traction sistemi', batarya paketi, elektrik motoru, araç kontrol sistemi, elektrikli araç şarj istasyonunun tedariki ve sistem mühendisliğinden sorumlu olacaktır."

Nuh Çimento Sanayi A.Ş. Genel Müdürü Halim Tekkeşin ; projenin en anlamlı kazanımının, kullanım ömrü dolmuş makinalara ikinci bir hayat verilmesi olacaktır, dedi. Projeyle ilgili teknik bilgi ve verileri aktaran Halim Tekkeşin;2016 yılında tohumları atılan ve 2018 yılında hayata geçen projenin ilk safhasında, ocaklarımızda çalışan ekskavatörlerin elektrifikasyonunu tamamladık. Türkiye’de ilk defa dizel motorlar yerine elektrik motorları ile iş makinası çalıştıran çimento fabrikası olduk. Bu sayede bugüne kadar 2 milyon litre motorin tasarrufu sağlarken, karbon ayak izimizi küçülttük. Tıpkı ilk safhada yapılan çalışmalar ile iş makinalarımızın ömrünü uzattığımız gibi, hurdaya ayrılması gereken, on beş milyon dolar yerine koyma bedeli olan kamyonlarımız; artık 30 yıl daha güvenle ve maksimum verimlilikte yaşamaya devam edecektir, diye konuştu.

 

"ELEKTRİKLİ OPERASYONLARA GEÇİŞİ HIZLANDIRMAYA YARDIMCI OLAN UZMANLIĞIMIZA VE VERİMLİ TEKNOLOJİLERİMİZE GÜVENİYORUZ"

İş birliğinden dolayı mutluluk duyduğunu belirten ABB Türkiye Traction Divizyonu Müdürü Saim Baran, "Şirketimiz, yüksek teknoloji içeren E-Mobility ve Raylı Sistem Traction Konverterleri, Enerji Depolama Sistemleri ve Elektrikli Araç Şarj çözümlerinde tedarikçilerden biridir. Şirketimiz olarak tamamen elektrikli operasyonlara geçişi hızlandırmaya yardımcı olan uzmanlığımıza ve verimli teknolojilerimize çok güveniyoruz. 100 yılı aşkın deneyimimiz ile geliştirilip üretilen ürünlerimiz birçok Raylı Sistem ve E-Mobility projesinde karbondioksit emisyonunu sıfırlayarak müşterilerimizin enerji tasarrufu sağlamasına, maliyetleri düşürmesine ve sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmalarına yardımcı oluyor. Temiz ve sürdürülebilir enerji ihtiyacının tüm Dünya'da oldukça hızlı bir şekilde arttığı bu günlerde, ABB olarak dünyada ve ülkemizde ilk olma özelliği taşıyan bu sıfır emisyon projesinde, olduğumuzdan dolayı gurur duyuyoruz" diye konuştu.

2030'A KADAR KARBON AYAK İZİNİ DÜŞÜRME VE NET SIFIR EMİSYON HEDEFİ

Nuh Çimento ve ABB arasındaki bu işbirliği ile yüksek güçlü ve uzun ömürlü enerji depolama sistemlerinin kullanılmaya başlanması, kaya kamyonlarının işletmecilik maliyetlerini düşürecek, daha uzun kullanılabilirlik ömrü sunacak ve daha yüksek verimlilik sağlanmasına zemin oluşturacak. Kaya kamyonları yokuş aşağı giderken ortaya çıkan rejeneratif enerji, bataryaların yeniden şarj edilmesini sağlayacak. Bu kullanım şekli ile kaya kamyonlarının genel verimliliği artırılarak şarj ihtiyacı azalacak ve operasyonel verimlilik artacak. 30 yıldır Nuh Çimento maden sahalarında kullanılan kaya kamyonlarının tamamen elektrikle çalışan makinelerin arasına dahil olmasına ve uzun yıllar boyunca kullanımda kalmasına olanak sağlanacak.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner34

banner39

banner37

banner38