banner28
banner23
banner36

Yurt içi piyasalarda gündem: Enflasyon

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı tatili öncesi yarım gün açık olacak yurt içi piyasalar, bugün açıklanacak olan yılın son "Enflasyon Raporu"nu kilitlendi. Dolar/TL, dünkü 8,2088'lik rekor seviyelerin hemen altında güne başladı.

Yurt içi piyasalarda gündem: Enflasyon

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı tatili öncesi yarım gün açık olacak yurt içi piyasalar, bugün açıklanacak olan yılın son "Enflasyon Raporu"nu kilitlendi. Dolar/TL, dünkü 8,2088'lik rekor seviyelerin hemen altında güne başladı.

28 Ekim 2020 Çarşamba 09:03
Yurt içi piyasalarda gündem: Enflasyon

Küresel piyasalar ABD ve Avrupa'da koronavirüs enfeksiyonlarının endişe verici bir hızda artmasıyla gerilerken, önümüzdeki hafta yapılacak ABD seçimleriyle ilgili belirsizlik "riskten kaçışı" artırdı.ABD vadelileri yüzde 0,5'ler civarında ekside seyrederken Asya borsaları da satış ağırlıklı. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0,15 civarı gerilerken Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0,6 düşüş kaydetti.

Yurt içinde ise 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı tatili öncesi piyasalarda yarım gün işlem yapılacak.  Yarım günlük mesaide gözler enflasyon raporu ve öncesinde ekonomik güven endeksinde olacak. Veriler öncesinde dolar/TL ve euro/TL dünkü tarihi zirvelerin hemen altında başlangıç yapmış durumda. Saat 08:20 itibarıyla dolar/TL 9,1920; euro/TL ise 6,6532'den el değiştiriyor. Dolar/TL dünkü işlemlerde 8,2088 ile rekor kırarken euro/TL'de ise zirve 9,7169 olmuştu.

Yurt içi piyasalarda gündem: Enflasyon

TCMB Başkanı Murat Uysal'ın sunumuyla açıklanacak olan raporda yıl sonu enflasyonu için son tahminler yer alacak. Temmuz ayında yayımlanan son raporda enflasyonun 2020 yılı sonunda yüzde 8,9, 2021 yılı sonunda ise yüzde 6,2 olarak gerçekleşeceği öngörülmüştü. Sunum sonrası Uysal'ın son toplantıda gösterge faizin değişmemesi ile ilgili sorulara vereceği yanıtlar piyasalar tarafından yakından izlenecek. "Enflasyon Raporu" sunumu saat 10.30'da başlayacak. Merkez Bankası, 22 Ekim tarihli Para Politikası Kurulu(PPK) toplantı özetini de bugün saat 14.00'te yayımlayacak.

Günün tek önemli verisi TÜİK tarafından açıklanacak olan ekonomik güven endeksi olacak. Tüketici ve üreticilerin genel ekonomik duruma ilişkin değerlendirme, beklenti ve eğilimlerini özetleyen ekonomik güven endeksi geçen ay 88,5 puan olarak açıklanmıştı.

ABD petrol stoklarındaki artış petrol fiyatlarını vurdu

ABD'de API tarafından açıklanan haftalık petrol stokları verisinin ham petrol stoklarının piyasa beklentisinin çok üzerinde arttığına işaret etmesi uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarını hızla aşağı çekti. ABD'de stokların 1,2 milyon varil olan beklentinin üzerinde 4,6 milyon varil arttığının açıklanması sonrasında brent petrolün varil fiyatı 40,39 dolar seviyesine kadar geriledi ve saat 08:20 itibarıyla düne göre yüzde 1,28 kayıpla 40,87 dolardan işlem görüyor. ABD tipi ham petrol ise 1 dolara yakın düşüşle 38,67 dolar seviyesinde.

Analistler brent petrol için ilk güçlü destek noktasının ise 40,25 dolar olduğu, buranın kırılması halinde 39,80 dolar civarına kadar bir düşüş yaşanabileceği belirtiliyor.

Belirsizlikler altını 1.900 doların üzerinde tutuyor

ABD'de 3 Kasım seçimlerine bir haftadan kısa bir süre kaldığı ortamda seçimin sonucuna yönelik belirsizliğin devam etmesi ve dünya genelinde koronavirüs vakalarının hızla artmasının tedirginliği spot altın fiyatını 1.900 dolar seviyesinin üzerinde tutuyor. Uluslararası piyasalarda spot altın şu sıralarda düne göre sadece yüzde 0,1 artışla 1.908 dolar seviyesinden işlem görüyor.

Analistler, siyaset cephesinde gelecek bir haberin yatırımcılara daha fazla altın alımı için bir neden vereceğini, ancak öyle bir nedenin şuanda bulunmamasının fiyatların yatay seyir izlemesine neden olduğunu ifade ediyorlar. Spot altında ilk direnç noktasının 1.912 dolar olduğunu ifade eden analistler, buranın geçilmesi halinde ise 1.931 dolar seviyesine kadar yukarı hareketin devam edebileceğini belirtiyorlar. Altında 1900 dolar seviyesinin altına gelinmesi halinde ise ilk destek 1.887 dolar seviyesinde.

Küresel piyasaların gündemi

ABD'de bugün çok önemli bir veri bulunmazken, piyasalar MBA mortgage verileri (14.00), öncü mal ticaret dengesi (15.30) ve DOE petrol stokları (17.30) verilerini izleyecek. Kanada Merkez Bankası(BoC) faiz kararını açıklayacak (17.00). Piyasalarda beklenti faizin yüzde 0,25 olarak tutulacağı yönünde. Banka son 4 toplantısında faizde bir değişikliğe gitmedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner34

banner39

banner37

banner38