Osman Hamdi Bey kabri başında anıldı

Çağdaş Türk müzeciliğinin kurucusu ve ilk Türk ressamlarından Osman Hamdi Bey, ölüm yıl dönümünde mezarı başında anıldı.

Osman Hamdi Bey kabri başında anıldı

Çağdaş Türk müzeciliğinin kurucusu ve ilk Türk ressamlarından Osman Hamdi Bey, ölüm yıl dönümünde mezarı başında anıldı.

25 Şubat 2014 Salı 12:02
Osman Hamdi Bey kabri başında anıldı
 Osmanlıda müzeciliğin, arkeolojinin kurucusu ve resmin öncüsü olan Osman Hamdi Bey, ölüm yıldönümünde Eskihisar’da bulunan kabri başında anıldı. Anma programında Gebze Belediye Başkan Yardımcı Nilay Ayran, Mimar Sinan Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Deniz İncedayı, Prof. Zeki Alpan ve Müzeler Şube Müdürü Halil Zorlu katıldı.

 

VEFATININ 104’İNCİ YILI

Arkeolog, müzeci ve ressam Osman Hamdi Bey vefatının 104. yılında Büyükşehir Belediyesi’nin organizasyonuyla Gebze Eskihisar’daki mezarı başında anıldı. Anma törenine Gebze Belediye Başkan Yardımcı Nilay Ayran, kurucusu olduğu Mimar Sinan Üniversitesi’nin Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Deniz İncedayı, Prof. Zeki Alpan, Müzeler Şube Müdürü Halil Zorlu ve Mimar Sinan Üniversitesi öğrencileri katıldı. İlk olarak Osman Hamdi Bey’in kabrini ziyaret edip çelenk bırakan katılımcılar daha sonra Osman Hamdi Bey müzesini gezdiler.

EVİN PLANLARINI BİZZAT KENDİ ÇİZDİ

Yaz aylarını Eskihisar’da geçiren Osman Hamdi Bey, evinin planlarını bizzat kendi çizmişti. Taş temeller üzerine ahşap malzeme ile yapılan köşkün malzemelerini Fransa’nın Lyon kentinden getirtti. Osman Hamdi Bey, 1884 yılında yaptırılan evin değişik odalarında, bahçede ve resim atölyesinde eserlerini yaparak zamanını geçirdi.

 

BÜYÜKŞEHİR YENİDEN FAALİYETE GEÇİRDİ

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından tamamen dönem özelliklerine göre yapılan düzenlemeyle ev müze olarak faaliyete sokuldu. Osman Hamdi Bey'in kişisel eşyaları, aile resimleri ve yapmış olduğu çalışmaların birebir ölçekli geniş bir koleksiyonu da müzede yerini aldı. Müzede Osman Hamdi Bey’in bal mumu heykelleri de yer alıyor.

 

SANATLA DOLU BİR YAŞAM

Sadrazam İbrahim Edhem Paşa'nın oğlu olan ve 30 Aralık 1842’de İstanbul'da doğan Osman Hamdi Bey, hukuk öğrenimi amacıyla gönderildiği Paris’te sanata yönelerek resim ve arkeoloji eğitimi aldı. Hamdi Bey, 12 yıl kaldığı Paris’ten 1869 yılında döndü. 1887-1888'de gerçekleştirildiği Sayda Kral Mezarlığı (Lübnan) kazılarında bulundu. Bu kazılar sırasında dünyaca ünlü İskender Lahidi’ni buldu.  İstanbul Arkeoloji Müzesi'ni kurdu, 29 yıl müdürlüğünü yaptı ve müzeyi dünyanın sayılı müzeleri arasına soktu. Günümüzde varlığını Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi olarak sürdüren Sanayi-i Nefise Mekteb-i Alisi'nin kurucusu olan Osman Hamdi Bey, ilk Türk ressamlarından birisidir ve Türk resminde figürlü kompozisyon kullanan ilk ressam olarak tarihe geçmiştir.

Son Güncelleme: 25.02.2014 12:03
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner39

banner37

banner38