banner28
banner23
banner36

AİLE HEKİMLERİNİN E-DEVLET MAĞDURİYETİ GİDERİLMELİ

Vatandaşların E- Devlet Üzerinden Aile Hekimlerine kayıt yaptırmaları nedeniyle Aile Hekimlerinin ve Aile Sağlığı Çalışanlarının yaşamış oldukları mağduriyet ve hak kaybı hakkında Türk Sağlık Sen Kocaeli Aile Hekimliği Komisyonu toplandı. Toplantı sonrası Türk Sağlık Sen Kocaeli Şube Başkanı, Türkiye Kamu Sen Denetleme Kurulu Üyesi ve Kocaeli İl Temsilcisi Ömer Çeker yazılı açıklama yaptı.

AİLE HEKİMLERİNİN E-DEVLET MAĞDURİYETİ GİDERİLMELİ

Vatandaşların E- Devlet Üzerinden Aile Hekimlerine kayıt yaptırmaları nedeniyle Aile Hekimlerinin ve Aile Sağlığı Çalışanlarının yaşamış oldukları mağduriyet ve hak kaybı hakkında Türk Sağlık Sen Kocaeli Aile Hekimliği Komisyonu toplandı. Toplantı sonrası Türk Sağlık Sen Kocaeli Şube Başkanı, Türkiye Kamu Sen Denetleme Kurulu Üyesi ve Kocaeli İl Temsilcisi Ömer Çeker yazılı açıklama yaptı.

01 Şubat 2019 Cuma 00:20
AİLE HEKİMLERİNİN E-DEVLET MAĞDURİYETİ GİDERİLMELİ

Aile Hekimliği Komisyonu E- devlet Üzerinden Yapılan Kayıt İçin Toplandı.

Vatandaşların E- Devlet Üzerinden Aile Hekimlerine kayıt yaptırmaları nedeniyle Aile Hekimlerinin ve Aile Sağlığı Çalışanlarının yaşamış oldukları mağduriyet ve hak kaybı hakkında Türk Sağlık Sen Kocaeli Aile Hekimliği Komisyonu Komisyon Başkanı Aile Hekimi Recep Pehlivan Başkanlığında toplandı. Toplantıya Türk Sağlık Sen Aile Hekimliği Komisyon üyeleri Aile Hekimi Funda Düven, Aile Hekimi  Akay Demir, Aile Sağlığı çalışanı Hacer Gündüz ve Aile Sağlığı Çalışanı Şengül Özgür ve Türk Sağlık Sen Kocaeli Şube Başkanı, Türkiye Kamu Sen Denetleme Kurulu Üyesi ve Kocaeli İl Temsilcisi Ömer Çeker de hazır bulundu. Toplantıda E- Devlet üzerinden vatandaşların Aile Hekimlerine kayıtlarını yaptırmaları neticesinde ASM de görev yapan sağlık çalışanlarının yaşamış oldukları mağduriyet ve hak kayıpları tespiti yapıldı. Toplantı sonunda Başkan Çeker yazılı açıklama yaptı.

Türk Sağlık Sen Kocaeli Şube Aile Hekimliği Komisyon Üyeleri ile birlikte toplantı sonrası Başkan Çeker yaptığı yazılı açıklama; “Hükümet tarafından Aile Hekimlerinin e-devlet üzerinden seçilebilmesini sağlayan bir sistem hayata geçmiştir.

Fakat bu kolay tercih yöntemi her ne kadar vatandaşlarımızın için olumlu bir uygulama gibi gözükse de Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) görev yapan Aile Hekimleri ve Aile Sağlığı Çalışanları açısından sağlıklı bir şekilde yürümemektedir. 

Özellikle Aile hekimlerinin ve Aile Sağlığı Çalışanlarınınkendilerine kayıtlı vatandaş sayılının 4 binin üstüne çıktığındaASM deki aşırı iş yükü nedeniyle fiziksel olarak vatandaşların sağlık yönünden kayıtlarının takibininneredeyse imkansız hale geldiği Aile Sağlığı Merkezlerinde görev yapan sağlık çalışanları tarafından zaman zaman ifade etmektedirler.

Aile Hekimliğinin ruhuna ve amacına aykırı olarak ikametgâh adresi farklı bir ilde bulunan kişilerin dahi “E-DEVLET” platformu üzerinden Aile Hekimlerimize kaydolduğu görülmektedir. Bununla ilgili bir çok örnek vermek mümkündür.

Tüm bunlar ciddi halk sağlığı sorunlarını da beraberinde getirmektedir. Aşılama, kronik hastalıklar, raporlu hastaların takibi v.b durumlarda hastaya ulaşmak için ulaşım bilgileri olmadığından hastaya ulaşmak mümkün olmamaktadır. Bu nedenle de Aile Hekimi ve Aile Sağlığı Çalışanının maaşından kesinti yapılmaktadır. Bu ve buna benzer sıkıntılar yaşanmaktadır. 

Aile Hekimliğinin temel amacı, bireylerin ve aile fertlerinin ikamet yerlerinin yakınlarında ya da kolaylıkla ulaşabilecekleri bir yerde bulunan, ilk başvuracakları, kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri ile birinci basamak teşhis, tedavi ve rehabilite edici sağlık hizmetlerine ulaşımının sağlanmasıdır.

E-Devletteki bu düzenleme ile sistem temel amacından dışarı çıkmış durumdadır. Ayrıca 4 Binin üstünde hastası olan aile hekimlerine ve Aile Sağlığı Çalışanlarına daherhangi bir ücret ödenmemesi de bir haksızlık olarak karşımıza çıkmaktadır. 

Tüm bu sorunların bir an önce çözülmesi gereklidir. Sendika olarak bu amaçla ilgili yerlere gerekli başvurularımızı gerçekleştirdik. 

Aile Hekimliği Uygulamasının etkin ve verimli bir şekilde yürütülebilmesi için gerekli önemlerin alınmasını talep ettik. Aile hekimlerine ve Aile Sağlığı Çalışanlarına 4000 üzerinde kişi kaydının önüne geçilmesi gerekli görüldüğü takdirde yeni birim/birimler oluşturulması için gerekli çalışmaların yapılması ve Aile Hekimlerine yapılacak kişi kayıtlarının ikametgah adresine bağlı olarak yapılabilmesi için gerekli düzenleme ve çalışmaların yapılarak tüm bu hususlarda sendikamıza bilgi verilmesini talep ettik. 

Umarız ki sistemde meydana gelen bu sorun ile ilgili kısa sürede bir çözüm üretilir. Türk Sağlık-Sen olarak konunu takipçisi olmaya devam edeceğiz. 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner34

banner39

banner37

banner38