banner28

Çakmak "Çalışmalarımızı yayın halinde sunacağız"

Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (ESAM) Kocaeli Şubesi’nin Nisan ayı söyleşi programı önceki gün Seka Park Otel'de gerçekleştirildi.

Çakmak "Çalışmalarımızı yayın halinde sunacağız"

Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (ESAM) Kocaeli Şubesi’nin Nisan ayı söyleşi programı önceki gün Seka Park Otel'de gerçekleştirildi.

24 Nisan 2016 Pazar 13:50
Çakmak

 

Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (ESAM) Kocaeli Şubesi’nin Nisan ayı söyleşi programı önceki gün Seka Park Otel'de gerçekleştirildi.

Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (ESAM) Kocaeli Şubesi’nin Nisan ayı söyleşi programı önceki gün 

Seka Park Otel'de gerçekleştirildi. "İslam Medeniyeti'nin inşasında Anadolu'nun mayalanması" konulu söyleşi programının konuğu halen TRT Eğitim Kültü Programları Müdürlüğü'nde prodüktörlük yapan; yapımcı, edebiyatçı ve yazar Sadık Yalsızuçanlar oldu. 

Çakmak "Çalışmalarımızı yayın halinde sunacağız"
ESAM Kocaeli Şube başkanı Av. Alaaddin Çakmak'ın açılış konuşması ile başlayan söyleşi de Çakmak " İslam Medeniyeti'nin inşası konusunda altıncısını düzenlediğimiz programlarımızın tamamını bir yayın halinde Kocaeli halkının istifadesine sunacağız. Birbirinden değerli katılımcıları medeniyetimizin yeniden inşasında sanat, siyaset, dil, ekonomi, sosyoloji ve diğer konularda ortaya konulan birikimleri dergi haline getirerek kalıcı ve nitelikli bir eser haline getireceğiz." dedi.Çakmak Yalsızuçanlar'a ve misafirlere katılımlarından dolayı teşekkür etti.
Yalsızuçanlar " Anadolu'nun mayalanması İslam'ın erken döneminde başladı"
Anadolu'nun İslam Medeniyeti ile mayalanma dönemi çok erken dönemde başladı. mayalanma hep küçük gruplar bazen de kişiler üzerinden oldu. H. Ömer döneminde başlayan mayalanma Abbasiler,Gazneliler,Karahanlılar,Selçuklular ve Osmanlılar döneminde devam etti.Mayalanma süreci Selçuklu ve Osmanlı döneminde tekke ve vakıf medeniyet örnekleri ile devam etti.
"Mayalanmadan mayalama olmaz"
Yalsızuçanlar İslam Medeniyetini Anadolu'ya ilk mayalayanların sahabiler olduğunu söyledi. Toprağın altında kimlerin yattığını bilseniz utanırdınız diye sözlerine başlayan Yalsızuçanlar Anadoluyu ve özellikle Kıbrıs'ı daha sonra mayalayanların Arifler olduğunu söyleyerek arif ve mutasavvıf kimselerin sadece Anadolu ile sınırlı kalmadığını dünyanın dört bir yanına İslam Medeniyetini ulaştırmak canla başla çalıştığını söyledi.
" Anadolu erenler, arifler ve abidler vasıtasıyla mayalandı. Bu arifler sadece Anadolu'yu değil tüm islam alemini ve dünya üzerindeki tün insanlığı İslam Medeniyeti ile tanıştırmak için insanüstü bir çaba sarf etti. Düşünün bugün uçak ile 11 saatte gittiğiniz AÇE'de Ebul Hasan Harakani'nin izlerini görüyorsunuz. Bu insanlar oraya ellerinde bir-iki günlük yemekleri ile yola çıkıp insanları İslam ile buluşturmaya çalıştılar. Bugün Balkanlarda Hacı Bayram'ın, Hacı Bektaşi'nin dergahı olmayan yeri yok gibi. Bu insanlar oraya mayalanarak gittiler ve oradaki insanları da İslam ile buluşturdular. Şunu söyleyeyim "Mayalanmadan mayalama olmuyor".
Batı medeniyeti değil İslam medeniyeti kamil insan çıkarır
Yalsızuçanlar konuşmasında "Mevlevilik öğretisinin dünya üzerinde örneği yok yapamazlar da. O yüzden hayranlar. Tüm Batı edebiyatını toplayın Yunus Emre'nin yazdıklarını ortaya koyamazlar. İslam her yönü ile kamil insan yetiştirir. Batı medeniyetinin nasıl insana kıydığını çok iyi biliyoruz. ABD, Rusya, Avrupa ve İsrail 14 milyondan fazla Müslümanı katletti. 7 milyon müslüman bunların çıkardıkları yada bizzat katıldıkları savaşlarda sakat kaldı. Üst düzey 127 bin Müslüman yönetici öldürdüler.Çin bugüne kadar sadece 27 milyon Uygurlu Müslümanı öldürdü. 
İslam medeniyeti dışındaki ülkeler adil değiller. Zulümün kol gezdiği her yerde Batılıların çıkarları var. Açe'de muhtaç bir halkın çocuklarını istismarı için gelenler mi bir medeniyet inşa edecek yoksa biz mi? Tabi ki bugün insanlığın içinde bulunduğu durum İslam medeniyetine sarılmak ile aşılacak. Bunun için artık modern dünyada bu mayalanma işte ESAM gibi kuruluşlar ile olacak. Sivil toplum dediğimi örgütlenmelerin eli üzerinden yürüyecek." dedi.
Söyleşinin sonunda ESAM Kocaeli Şube Başkanı Av. Alaaddin Çakmak Sadık Yalsızuçanlar'a plaket takdim etti.
Son Güncelleme: 24.04.2016 13:51
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner34

banner39

banner37

banner38