banner28
banner23
banner36

Dilovası’na İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen 40 bin m3/gün kapasiteli ileri biyolojik atıksu arıtma tesisi tanıtıldı

Dilovası’na İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen 40 bin m3/gün kapasiteli ileri biyolojik atıksu arıtma tesisi tanıtıldı

24 Ocak 2019 Perşembe 18:41
Dilovası’na İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğü,ileri biyolojik arıtma tesislerine bir yenisini daha ekledi. Dilovası ilçesinin tamamı ile Gebze’nin kuzeyindeki önemli beş mahallenin atıksularını arıtmak için yapılan 40 bin m3/gün kapasiteli ileri biyolojik atıksu arıtma tesisi düzenlenen törenle kamuoyuna tanıtıldı. Ülkeye örnek olacak tesisin tanıtım töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu” Bırakın kıyısında oturup bir çay yudumlamayı, pis kokudan yanından geçerken burnumuzu tıkadığımız İzmit Körfezi, bugün neşe içerisinde bize gülümsüyor. “ dedi.

TÖRENE İLGİ BÜYÜK OLDU

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, bir zamanlar şehrin havasını kirleten, kokudan yanından geçilmeyen İzmit Körfezi’nin etrafında 9, Kocaeli’nin genelinde 22 adet atıksu arıtma tesisi ve kuşaklama kolektör hatlarıyla kenti kontrol altına almayı başardı. Kentin yüzde100atıksu arıtma oranına ulaşılmasını pekiştiren çalışmalardan olan Dilovası İleri Biyolojik Atık Su Arıtma tesisi tanıtım törenine

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu,AK Parti Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İlhan Bayram, Dilovası Kaymakamı Mustafa Asım Alkan, İSU Genel Müdürü Ali Sağlık, Dilovası ilçe Belediye Başkanı Ali Toltar,  OSB yöneticileri, il ve ilçe protokolü ve çok sayıda vatandaş katıldı.

SAĞLIK; KÖRFEZİ KORUMA ALTINA ALDIK

Törende ilk olarak konuşanİSU Genel Müdürü Ali Sağlık, Kocaeli genelinde birçok modern arıtma tesisinin işletildiğini hatırlatarak “Şehrimiz bir sanayi şehri. Bu yüzden bir sürekli hedef büyütmek ve hizmet standardımızı geliştiriyoruz. Suyu, en verimli şekilde tekrar tekrar kullanırken çevremizi de düşünmek, korumak zorundayız. Bu kapsamda22 adet atıksu arıtma tesisinin etkin ve verimli bir şekilde işletilmesi neticesinde  %100 atıksu arıtma oranına ulaştık. Bugün de 14 Temmuz 2014 yılında sözleşmesini yaptığımız ve bizim  “Atıksu’da Sıfır Kirlilik” ilkemize en önemli katkıyı sağlayan işletmelerimizden biri olan Dilovası İleri Biyolojik Atıksu Arıtma tesisimizin tanıtımını gerçekleştiriyoruz.” ifadelerini kullandı.

“KÖRFEZ ARTIK BİZE GÜLÜMSÜYOR”

Bugün burada Kocaeli’mizde çevre konusunda gerçekleştirdiğimiz büyük değişimin önemli bir halkasının daha tamamlandığını ifade eden Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ise” Hepinizin bildiği gibi bundan 14 yıl önce Kocaeli, havası kirli, puslu nefes alırken zorlanılan gri renkliydi.Yaptığımız ağaçlandırma çalışmalarıyla ve gerçekleştirdiğimiz sıkı denetimlerle bugün artıkTürkiye’nin en yeşil şehirlerinden birine sahip olduk.Bırakın kıyısında oturup bir çay yudumlamayı, pis kokudan yanından geçerken burnumuzu tıkadığımız İzmit Körfezi, bugün neşe içerisinde bize gülümsüyor.Eskiden tek bir canlının dahi yaşayamadığı Körfezi’mizde bugün 70’ten fazla balık ve canlı türü yaşıyor.” şeklinde konuştu

“BU BİR REKOR”

Başkan Karaosmanoğlu şu şekilde konuştu “Bugün Kocaeli’mizde denize bırakılan atık suların yüzde 100’ü arıtılıyor.Bu oran aynı zamanda bir rekor.Ülkemizde bu oranda arıtmaya sahip başka bir kent yok.Bununla ne kadar gurur duysak azdır.Dilovası Atık Su Arıtma Tesisimiz de Bu yönde yaptığımız çalışmalarımızın önemli bir ayağını oluşturuyor. Çok şükür temelini de birlikte atmıştık,Bakın şimdi işleyişini görmek için bir aradayız. Dilovası atık su arıtma tesisimiz, binlerce kişilik bir nüfusa hizmet edecek potansiyeliyleDilderesi’nin yanında ileri azot fosfor arıtma teknolojisi ile günlük 40 bin metre küp atık suyu arıtıyor. Kocaeli’mizde, artık temiz su, temiz hava, temiz çevreye sahibiz. Elhamdülillah, bugün bizler yemyeşil sahil parklarımızda, En güzel sohbetleri ediyor, denizi izleyerek huzurlu vakit geçiriyoruz.Bir zamanlar yanından bile yürüyemediğimiz Körfez’imizin Mavi Bayrağı var.”

BÖLGEYE HİZMET VERECEK
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İSU Genel müdürlüğü tarafından yapılan İleri Biyolojik arıtma tesisi, Dilovası İlçesinin tamamı ve Gebze İlçesinde Arapçeşme, Tavşanlı, Kirazpınar, Pelitli ve İnönü mahallelerinin tamamına hizmet verecek. Tesis Barış Mahallesinin yüzde 10, Güzeller Mahallesinin yüzde 50, Sultan Orhan Mahallesinin yüzde 30, Yenikent mahallesinin yüzde 50 ve Gaziler mahallesinin yüzde 70olarak gelen atıksuların arıtımını yapacak.

YATIRIM BEDELİ 58 MİLYON TL
14 Temmuz 2014 yılında inşaatına başlanılan Tesis, 2018 yılında devreye alındı. Tesisin Yatırım bedeli KDV dahil 58 milyon TL. 15 bin m2’lik kısmı işletme alanı ve 25 bin m2’lik kısmı açık alan ( yeşil alan ve yollar dahil) olmak üzere 40 bin metre kare alan üzerine kurulu bulunan bu tesisin içerisinde bölgedeki evsel atıksular için toplayıcı ve kollektör hatları ile 2 adet terfi merkezi bulunuyor.

40 BİN M3/GÜN KAPASİTELİ

40 bin m3/gün kapasiteli Dilovası Atık Su Arıtma Tesisi, İleri azot ve fosfor giderimi yapabiliyor. Tesis aynı zamanda uzun havalandırmalı ve aktif çamur sistemine uygun olarak tasarlandı.Tesis projelendirmesi 2027 yılına kadar 196.383 eşdeğer nüfusa hizmet edecek

GERİ DÖNÜŞÜME ÖNEMLİ DESTEK

Tesis içerisinde ayrıca, arıtılacak atıksuların sanayi kuruluşlarında kullanma ve soğutma suyu olarak kullanılması içinde grisu ünitesi yer alıyor. Ultraviyole ışınları ile ikinci defa arıtılan atıksuların sanayi kuruluşlarında kullanılması ile geri kazanımı da önemli katkı sunacak.

GERİ KAZANIM ÜNİTESİ

Tesiste yaz aylarında günlük ortalama 23.500 m3/gün, kış aylarında ise günlük 30.000 m3/gün atık suyun arıtımı sağlanabiliyor. Tesis bünyesinde 25 bin m3/gün kapasiteli Geri Kazanım Ünitesi ile arıtılmış atıksular tekrar kullanılır hale geliyor

22 ADET ATIKSU ARITMA TESİSİ İŞLETİYOR
İSU Genel Müdürlüğü, Kocaeli genelinde ileri biyolojik ve kırsal kesimler için yaptığı modüler tesisler olmak üzere 22 adet atıksu arıtma tesisi işletiyor. Bu tesisleri rantabl olarak işleten İSU, atıksu arıtma oranı ile Türkiye’de bir ilki gerçekleştiren tek şehir.

Son Güncelleme: 24.01.2019 18:44
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner39

banner37

banner38