Ehliyet sınavında 'otomatik vites' dönemi

MEB tarafından yapılan düzenlemeyle, ehliyet sınavı artık otomatik vitesli araçla da yapılabilecek.

Ehliyet sınavında 'otomatik vites' dönemi

MEB tarafından yapılan düzenlemeyle, ehliyet sınavı artık otomatik vitesli araçla da yapılabilecek.

20 Kasım 2015 Cuma 15:34
 Ehliyet sınavında 'otomatik vites' dönemi
Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) yapılan düzenlemeye göre, ehliyet sınavı artık  otomatik vitesli araçla da yapılabilecek. Otomatik vitesli araba kullanacaklar, sürücü kurslarında bu araçlarda eğitim alacak ve ehliyetlerinde "Sadece otomatik şanzımanlı araç kullanabilir" ifadesi yer alacak. 
MEB'in Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinde yapılan değişiklikleri içeren yönetmelik, yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderildi. Yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle ehliyet sınavına manuel vitesli araçlarla katılma zorunluluğu kalkacak. 
Yönetmelik değişikliğinin özellikle otomatik vites araç kullanmak isteyenleri mutlu edecek düzenlemeler içerdiğini dile getiren Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, şöyle devam etti: 
"Eğitim sınav araçlarının arasına, otomatik şanzımanlı araçlar da eklendi. Sürücü kursları, sadece otomatik araç kullanacak kursiyerler için sertifika sınıfına uygun otomatik şanzımanlı araç bulunduracak. Adaylar, sertifika sınıflarına ait araçların, otomatik şanzımanlı olanlarıyla eğitim alacak. Sınavda başarılı olanların sertifikalarında 'sadece otomatik şanzımanlı araç' kullanabileceği belirtilecek." 
Yelkenci, bu kişilerin daha sonra manuel şanzımanlı araba için ehliyet almak istemeleri halinde ise sürücü belgesindeki sınıfa ilişkin ilgili derslerinin kalan yarısını alarak tekrar sınava gireceğini ve başardığı takdirde manuel vitesli araç kullanabileceğini aktardı. 
Diğer Değişiklikler
Simülatör dersi en az 2 saat olacak
Adayların direksiyon eğitimini, alanda ve simülatörde alınacak ve simülatör dersi en az 2 saat olacak.
Akan trafikte en az 12 saat eğitim alarak uygulama sınavına girmeye hak kazanan adayların, doğrudan ehliyet sınavına alınmayacak. Adaylar kurs tarafından yapılacak direksiyon sınavına girecek.  
Engeller de düşünüldü
İşitme engelliler için teorik ve uygulama eğitimi veren uzmanların artık bu eğitimlerin sınavlarında da görevlendirilebileceklerini bildirdi.  
Başkasının yerine sınava girenlere ceza
Başkasının yerine sınavlara girenler ile sınavda problem çıkaranların tekrar kayıt yaptırabilmeleri için 2 yıl geçmesi gerekecek. Bu süre daha öncesinde 1 yıldı.
Sınav süresi uzatıldı
Direksiyon eğitiminde dersin sınav süresi 30 dakikadan 35 dakikaya çıkarıldı.
Stop ettirene ikinci bir şans
Uygulama esnasında aracı 'stop' ettirenlere ikinci bir şans verilecek

Son Güncelleme: 20.11.2015 15:36
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner39

banner37

banner38