Gıdada hile ve taklit artıyor

Gıda Mühendisleri Odası Kocaeli Temsilcisi Sema Kopal son dönemde gıdada taklit ve tağşişin yaygınlaştığını belirtirken, çözüm önerilerini de sıraladı

Gıdada hile ve taklit artıyor

Gıda Mühendisleri Odası Kocaeli Temsilcisi Sema Kopal son dönemde gıdada taklit ve tağşişin yaygınlaştığını belirtirken, çözüm önerilerini de sıraladı

11 Ocak 2019 Cuma 12:58
Gıdada hile ve taklit artıyor

Son günlerde sosyal medyada bir video dolaşıyor. Videodaki görüntüye göre, bir zincir marketten alınan kıyma yıkandığında boyalı olduğu görülüyor. Sosyal medyada infial yaratan görüntüyle ilgili olarak Gıda Mühendisleri Odası Kocaeli Temsilcisi Sema Kopal bir açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "Bildiğimiz gibi, bir marketten paketli kıyma alan tüketici kıymanın renginden şüphe ediyor. Bunun üzerine bir miktar kıymayı suyun içerisinde bekleterek suyun renginin kırmızıya döndüğünü ve kıymanın da beyazlaştığını gösteren bir video çekiyor. Videosunu sosyal medyada kıymada boya olduğunu iddia ederek paylaşıyor.

 Ülkemizde gıda konusunda ciddi bir bilgi kirliliği var. Gıda güvenliği, gıda kimyası, prosesleri ve mikrobiyolojisi konusunda uzman olmayan kişiler, gerek sosyal medyada gerekse ulusal basın ve yayın organlarında sürekli beyanlarda bulunuyor. Bu beyanlar doğruluğu tartışılmadan ve kanıtlanmadan, sanki doğru ve nihai bilgilermiş gibi kamuoyuna duyuruluyor. Halkımız da bu bilgi kirliliğinin ortasında kalıyor. Videoyu yayınlayan vatandaşımız da aslında kötü niyetli olmadan, şüphelendiği bir durumu basit bir yöntemle kanıtladığını ve bunu kendisi dışındaki kişilerin de bilmesi gerektiğini düşünerek paylaşıyor.

MÜHENDİS SIKINTISI

Peki vatandaşımızı kıymada boya olduğunu düşünmeye iten sebepler nedir? Ülkemizde özellikle son 10-15 yıldır maalesef gıdada tağşişler, gıda zehirlenmeleri sık sık yaşanır hale geldi. Eski adıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, yeni adıyla gıdası atılan Tarım ve Orman Bakanlığında ihtiyaca cevap verecek yeterlikte gıda mühendisi istihdamının olmayışı, bu yüzden gıda işletmelerinin yeter sıklıkta ve etkin bir şekilde denetlenemiyor oluşu bunun en önemli sebeplerinden biri. Bu yüzden maalesef bir halk sağlığı sorunu olan gıda güvenliği üretici firmaların insafına bırakılmış durumda.

FİYATLAR ÇOK YÜKSEK

Gıda zehirlenmelerinin ve gıdada tağşişlerin bir diğer önemli sebebi de neredeyse tüm temel gıda maddelerinde dışa bağımlı hale getirilişimiz ve gıda fiyatlarındaki yüksek artışlar. Fahiş artışlar tüketicilerin ucuz gıdaya yönelmesine sebep oluyor. Bu yüzden, kimi fırsatçılar tarafından güvenli olmayan, sahte gıdalar üretiliyor. Bütün bunlar tüketicilerde marketten, pazardan ya da herhangi başka bir yerden aldığı gıdalara karşı bir güvensizlik yaratıyor. Tüketicilerimiz bunda da haksız değil. Örneğin Tarım Bakanlığı tarafından, çeşitli dönemlerde piyasadaki gıda ürünleri yetersiz de oranda da olsa kontrol ediliyor ve kontrol sonuçları açıklanıyor. Buna göre, içinde kırmızı et olduğu belirtilen ürünlerin çoğunda kanatlı eti ve tek tırnaklı hayvan eti tespit ediliyor. Bu haberlere sık sık rastlıyoruz.

Bahsettiğimiz kıymada boya konusunun yaygınlaşması üzerine, Tarım Bakanlığı 9 ilde 10 et parçalama tesisinden ve Türkiye genelinde 33 ildeki satış noktalarından numune alarak konuyu incelemeye aldı. İlk analiz sonucuna göre ‘kıymada boyaya’ rastlanmadığını açıkladı. Konunun kamuoyunda geniş yer bulması Tarım Bakanlığını da harekete geçirmiş oldu. Bir halk sağlığı sorunu olan gıda güvenliğinin sağlanabilmesi ve gıdada tağşişlerin önlenebilmesi için; Tarım Bakanlığında yeter sayıda gıda mühendisi istihdamı edilmesi, yeterli ve etkin denetimler yapılması gerekir. Halkımıza ve özellikle çocuklarımıza sağlıklı, güvenli, besleyici ve yeterli miktarda gıdanın uygun fiyata sunulması gerekir."

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner39

banner37

banner38