Köstebek duruşması gergin geçti

Kocaeli İl Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesi’nde görev yapan bir komiser iki müdür ve komiser yardımcısı ve sekiz polis memuru hakkında usulsüz dinleme iddiasıyla açılan davanın duruşmasında üç avukat salondan dışarı çıkartıldı.

Köstebek duruşması gergin geçti

Kocaeli İl Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesi’nde görev yapan bir komiser iki müdür ve komiser yardımcısı ve sekiz polis memuru hakkında usulsüz dinleme iddiasıyla açılan davanın duruşmasında üç avukat salondan dışarı çıkartıldı.

21 Mart 2016 Pazartesi 15:08
Köstebek duruşması gergin geçti

 

Kocaeli İl Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesi’nde görev yapan bir komiser iki müdür ve komiser yardımcısı ve sekiz polis memuru hakkında usulsüz dinleme iddiasıyla açılan davanın duruşmasında üç avukat salondan dışarı çıkartıldı.

Kocaeli İl Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesi’nde 2010 ve 2013 yılları arasında aralarında MHP eski Milletvekili Lütfü Türkkan, MHP Kocaeli İl Başkanı Aydın Ünlü, Hatay Valisi Ercan Topaca, gazeteciler, şüphe taşıyan polis memurlarının da bulunduğu 66 kişiyi 13 polis memurunun usulsüz şekilde dinleme kararı aldığı iddia edilmişti. Görevli olan iki müdür, iki komiser, bir komiser yardımcısı ve sekiz polis memuru hakkında görevi kötüye kullanma, haberleşmenin gizliliğini ihlal etme, resmi belgede sahtecilik, kişiler arasında aleni olmayan konuşmaları kaydetme, kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirme, yayma ve özel hayatın gizliliğini ihlal etme ile suç örgütüne üye olma iddialarıyla Kocaeli 2‘inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın üçüncü celsesi olaylı geçti.

 

DİLEKÇE VERDİLER

Duruşma boyunca mahkeme başkanı Muhiddin Paça ile sanık vekili avukatlar arasında zabıta tüm ifadelerin geçmemesi konusunda tartışma yaşandı. Tartışmalar sonucunda Av. Sait Yılmaz, Av. Ahmet Arslan, Av. Yurtkan Yücel avukat mahkeme salonundan dışarı çıkartıldı. Av. Ömer Kahveci kendi isteğiyle mahkeme salonunu terketti. Mahkeme salonunu dışına çıkan avukatlar baro odasında bir üst mahkemeye reddi hakim dilekçesi verdiler.

 

DÖRT SANIK KATILMADI

Yapılan açık yargılamaya; Silivri Kapalı Cezaevi’nde kalan tutuklu sanık Ö.N. SEGBİS ile, tutuksuz yargılanan 11 sanıktan A.Ö, A.M, F.D, İ.Y, O.D.A, E.S.Ö, M.E.O, F.A katılım gösterirken, M.A.T, F.Ö, E.T, A.Ö ise katılım göstermedi. Duruşmaya sanık vekilleri Av. Sait Yılmaz, Av. Ahmet Arslan, Av. Yurtkan Yücel, Av. Ömer Kahveci, Av. Hüseyin Ekşi, Av. Nasir Aydın, Av. Abdullah Zorlu, Av. Cengiz Yılmaz, Av. Halil İbrahim Arıcı, Av. Ceren Küçükosmanoğlu, müşteki Ferhat B, Murat A ve müşteki Şahin T. vekili Av. Şerife Yazgaç katılım gösterdiler.

 

MAHKEME HEYETİNİ REDDETTİ

66 müştekinin olduğu iddia edilen davada geçtiğimiz duruşmada sanık avukatları, ifade alınırken ifade veren şahısların tüm sözlerinin zabta geçmediğinin belirten bunun usule aykırı olduğunu savundu. Avukatların Mahkeme Başkanı Muhiddin Paça’yı ‘usule aykırı şekilde mahkemeyi yönettiği’ iddiasıyla bulundukları mahkemenin sesli ve görüntülü SEGBİS kaydı altında gerçekleştirilmesi, talebi reddedildi. Duruşmada konuşan sanık Ö.N vekili Av. Ahmet Arslan, “Taleplerimiz gerekçesiz reddedildiğinden mahkeme heyetini reddediyoruz” dedi.

 

ÜÇ AVUKAT DIŞARI ÇIKARTILDI

Mahkemenin usulü konusunda tartışmaların son dakikaya kadar devam ettiği duruşmanın ortasında Av. Sait Yılmaz, Av. Ahmet Arslan, Av. Yurtkan Yücel yapılan uyarıların ardından mahkeme başkanı tarafından, söz hakkı almaksızın sürekli zabtın tutulmasına müdahalede bulundukları, duruşma tutanağının yazılma imkanının kalmadığı, duruşma düzeninin bozulduğu gerekçesiyle duruşma salonundan dışarı çıkartıldı.

 

“DİNLENDİĞİMDEN HABERİM OLMADI”

Oldukça gergin geçen duruşmada avukatlar mahkeme başkanının zabtı kendi isteği doğrultusunda yazdığı, avukatlara ‘sen’ şeklinde hitapta bulunduğu, iddianamenin tamamının okunmadığı, yargılamanın usulsüz olduğu yönündeki tepkileri mahkeme heyeti ile aralarında tartışma yaşanmasına neden oldu. Duruşmanın devamında müşteki Murat A, “Polis memuru olarak görev yapıyorum. 1996 yılında Kocaeli’ye atandım. Benimle irtibatlı olduğu belirtilen İmdat Yöntem’i tanırım. Öner Tilki’yi tanıyorum, Nihat Tilki’yi ise ismen tanırım. Şikayetçiyim. Davaya katılmak istemiyorum. Emniyetten çağırılıncaya kadar dinlendiğimden haberim olmadı.

 

ŞİKAYETÇİ OLMADI

Duruşmada söz alan müşteki Ferhat B. “2010 yılında İzmit’e atandım. Halen polis memuru olarak görev yapıyorum. Sanıkların hiçbirini tanımıyorum. Cep telefonumun dinlendiğini, e-mailim ile Facebook hesabımın ise takip edildiğini karakola çağırıldığımda öğrendim. Bu dinlemeler neticesinde çocuğa karşı cinsel taciz suçlamasıyla hakkında soruşturma açıldı. Bu konuda savcılık hakkımda takipsizlik kararı verdi. Şikayetçi değilim. Davaya katılmak istemiyorum” şeklinde ifade verdi.

 

TALEPLERİNİ İLETTİ

Duruşmanın devamında sanıkların dinlenilmesine geçildi. Sanık A.Ö, “İstanbul Aksaray’da adli kontrol altında bulunmam sebebiyle Pazartesi günleri oraya gitmek durumundayım. Duruşmanın başka bir günde gerçekleştirilmesini talep ediyorum. İstihbarat raporlarındaki imzalarımız nedeniyle yargılanıyoruz. Bu raporların bilirkişi tarafından incelenmesini ve orada bulunan imzanın bana ait olup olmadığına dair görüş belirtilmesini istiyorum. İki saat ifade verdiğim halde ifadem bir sayfa yazılmıştır. Bu nedenle ifademin SEGBİS ortamında yeniden alınmasını talep ediyorum. Bilirkişi raporunu hazırlayan müfettiş Cüneyt Orhan Toprak, sanık İsmail Yaman’a “Suçu müdürlerinizin üzerine atın kurtulun” bu görüşmenin tespiti olarak HTS raporlarının getirilmesini istiyorum. Polis başmüfettişi Süleyman Suvat Dilberoğlu’nun 1998 şaibeli durumu nedeniyle istihbarat şube müdürlüğünden çıkarılıp çıkarılmadığının tespit edilmesini istiyorum” dedi.

 

DURUŞMANIN KAYIT ALTINA ALINMASINI İSTEDİLER

Sanık F.A, “Suç dönemini kapsayan müşteki Ferhat B’nin HTS kayıtlarının getirilmesini istiyorum. Raporda imzası bulunan kişilere ait istihbarat daire başkanlığında bulunan log kayıtlarının getirilmesini istiyorum” dedi. Sanık M.E.O, “Müştekilerin raporda irtibatta olduğu gösterilen kişilerin HTS kayıtlarının getirilmesini istiyorum. Hukuka aykırı düzenlenen tevdi raporunun hükme esas alınmamasını 4483 yasa kapsamında durma kararının verilmesini talep ediyorum” dedi. Sanık İ.Y,

 

“GÖREV DEĞİŞTİRMELER SORULSUN”

“Emniyet Müdürlüğünde görev yaptığım sürede soruşturma geçirip geçirmediğimin ve müşteki Ferhat B’nin geçirdiği soruşturmaların tutanaklarının getirilmesini istiyorum. Sanık E.S.Ö Müşteki Mesut U’nun özel harekat şubesindeki görevinin neden değiştirildiğinin soruşturulmasını istiyorum” dedi. Sanık D.A’nın Duruşmanın sesli ve görüntülü kayıt altına alınmasını istiyorum” şeklinde konuştu.

 

“TALEPLERİMİZİ ZABTA GEÇMİYORSUNUZ”

Duruşmada söz alan sanık O.D.A müdafi Av. Cengiz Yılmaz, “Mahkemenin duruşma salonunun fiziki şartlarının iyileştirilmesini talep ediyoruz. Yargı etiği kurallarına göre hakim dürüst olmalı ve mahkeme başkanının kullandığı gibi “Zıplama” “Ben istediğimi zabta geçiririm, istediğimi geçirmem” , “İstediğim talebi yazarım” gibi yakışıksız sözler kullanmamalı, bizim taleplerimizi zabta geçmiyorsunuz. Sizin yargılamanızın özel kuralları var. Nasıl duruşma yapacağınızı mahkeme kapısına asarak belirtmeniz uygun olur. Toplamda 150 yıllık hapis cezası ile yargıladığınız sanıkları 15 dakika bile dinlemeyecek miyiz?” dedi.

 

24 MAYIS’A ERTELENDİ

Tarafları dinleyen mahkeme heyeti, sanık M. C’nin savunmasının alınması için SEGBİS sistemi ile hazır edilmesine, sanık Ö.N’ye savunmasını hazırlamak üzere süre verilmesine, gelecek duruşmada SEGBİS ile duruşmaya katılması için yazı yazılmasına, müşteki Umut B’nin, Mehmet S’nin, Aydın Ünlü’nün ve Şahin T’nin zorla getirilmesi için yazı yazılmasına, Rıdvan D’nin davaya katılmasına, müştekilerle irtibatta olduğu bildirilen Cemalettin Cihangir, Zafer Çoban, Sinan Karahan, Metin Özkanlı, Erol Altunay, Nurettin Tilki, Mehmet Büyüksökmen, Halit Naak, İlker Akşit, Barış Sönmezer, Ümit Aydoğdu’nun tanık sıfatı ile dinlenmelerine ve sanık A.Ö, F.A, M.E.O, İ.Y, E.S.Ö ve O.D.A’nın taleplerinin reddine karar vererek duruşmayı 24 Mayıs saat 09.00’a erteledi.

Son Güncelleme: 21.03.2016 15:09
Anahtar Kelimeler:
EMNİYETDinleme
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner39

banner37

banner38