Türkiye tarihinde bir ilk!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alaboyun, Türkiye'de elektrik iletim hattında akım kesilmeden canlı bakım çalışmaları yapılacağını belirtti Elektrik kesilmeden iletim hattında bakım yapılacak.

Türkiye tarihinde bir ilk!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alaboyun, Türkiye'de elektrik iletim hattında akım kesilmeden canlı bakım çalışmaları yapılacağını belirtti Elektrik kesilmeden iletim hattında bakım yapılacak.

18 Ekim 2015 Pazar 17:11
 Türkiye tarihinde bir ilk!
 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Fransa'yla geliştirilen proje sayesinde iletim hattında meydana gelen sorunların elektrik akışı kesilmeden ve maliyet olmadan giderildiğini söyledi.

Alaboyun, Türkiye Elektrik İletim AŞ Genel Müdürü (TEİAŞ) Genel Müdürü Mehmet Sinan Yıldırım ile Ankara'nın Gölbaşı ilçesine bağlı İncek mahallesinde bulunan elektrik iletim hattında canlı bakım çalışmalarını izledi.

 401 bin volt akıma sahip olan hattın bakımının elektrik akışı kesilmeden yapıldığını ifade eden Alaboyun, "TEİAŞ tesislerimizin uygulamaya koyduğu canlı bakımı gördük. Sorunlu olan bölgelere sorunsuz olarak, hat kesilmeden müdahale edebiliyoruz. Bazen kuşlar tellerin üzerine konar ama neden çarpılmaz diye sorarız bilirsiniz. İşte bizim de Ergül Coşkun isimli Malatya'dan gönüllü olarak görevi istemiş, elektrik teknisyeni arkadaşımız uzun süredir bunun eğitimini aldı ve bu işte tecrübeli hale geldi" dedi.

 Alaboyun, iletim hatlarına uygulanan canlı bakımın ilerde dağıtım hatlarının şehir şebekelerinde de sorunsuz yapılmasını umduklarını belirterek şöyle devam etti: "Bu canlı bakım sayesinde vatandaşlarımızın elektriği kesilmeden, maliyet olmadan sorunu çözüyoruz. Çünkü her bir kesintinin ekonomik ve sosyal maliyetleri var. Sonuçta kesintiler bir sürü dedikodu ve spekülasyonlara neden oluyor. Bunların önünü kesebilmek için Fransızlarla twinning yani eşleştirme projesi çerçevesinde yapmış olduğumuz anlaşma gereği 8 arkadaşımız canlı hatta, 8 arkadaşımız da canlı trafo hattında bakım onarım tesisinde eğitim aldı. Bunlar kilit arkadaşlar ve sayıları artacak. Bununla ilgili her türlü yasal mevzuat düzenlemeleri de tamamlanmış durumda. Ücretler konusunda daha teşvikli bir durum söz konusu. Bu iş Fransa'da 1960'dan beri uygulanıyor. Bir tane ölümlü vaka yok. ABD'de daha uzun süredir var."

 Alaboyun, seçim günü 4 özel helikopterle çalışmalar yapılacağını hatırlatarak, "İletim hatlarımız 52 bin kilometrenin üzerinde. 1 milyon 150 bin kilometre de şehiriçi iletim hattı var. Bunlar genelde dağıtım şirketlerine bağlı. Onların kendi bakım onarım ekipleri var. Dağın başından geçen bu tür iletim hatlarına da helikopterlerle uzman arkadaşlarımızla gidilip müdahale edilebilecek" diye konuştu.

 Kasım'da yapılacak genel seçimlerden 10 gün önce tüm personelin izinlerinin kaldırılacağını ifade eden Alaboyun, "Seçim için her türlü tedbiri aldık. Arzda bir sorunumuz yok. En büyük sorunumuz, olabilirse bu tür iletim hatlarında olabilir. Kolay değil çünkü 52 bin kilometrelik bir hattan bahsediyoruz. Bunların bağlantı elemanlarından, 1 milyon 150 bin kilometrelik şehir içi hatlardan bahsediyoruz. İnşallah sorunsuz bir şekilde seçimleri tamamlayacağız. Yeni sloganımız 'Bütün enerjimizle Türkiye için çalışıyoruz' olacak. Enerjiyi üreten ve dağıtan kurum olarak bu sloganı benimsedik" ifadelerini kullandı.

 Canlı bakım çalışmasını yapan elektrik teknisyeni Ergül Coşkun da giydiği iletken elbisenin, elektriği üzerine alarak eşit şekilde dağıttığını vurgulayarak, "Bu işi Fransızlardan öğrendik. Bu bakım çalışması günübirlik bir eğitimle birkaç kişiyle olacak bir iş değil. Her şeyden önce ekip işi. 2 yıldır eğitimler devam ediyor. Daha önce de eğitim amaçlı çalışmalarımız oldu. İlk dönemlerde ilk bir iki denemede tedirgin olduk, nihayetinde çalıştığımız enerji çok büyük 401 bin voltluk bir enerji ve evdeki 220 voltluk prizleri değiştirmeye korktuğumuzu da düşünürsek bu normal ama zamanla eğitimlerle işin tekniğini öğrenerek bunları atlatıyoruz. Herkes öz güvene ve bu işi yapabilecek kapasiteye sahip" değerlendirmesinde bulundu.

 

Son Güncelleme: 19.10.2015 11:25
Anahtar Kelimeler:
Türkiye TarihindeBir Ilk!
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner39

banner37

banner38