İzmit meclisinde tarihi karar

İzmit Belediye Meclisi olağanüstü olarak toplanarak tarihi bir karar aldı. Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan’ın başkanlığındaki mecliste bazı belediye mülklerinin vergi ve SGK borçlarına karşılık devlet kurumlarıyla takas olarak kullanılması görüşülerek karara bağlandı.

İzmit meclisinde tarihi karar

İzmit Belediye Meclisi olağanüstü olarak toplanarak tarihi bir karar aldı. Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan’ın başkanlığındaki mecliste bazı belediye mülklerinin vergi ve SGK borçlarına karşılık devlet kurumlarıyla takas olarak kullanılması görüşülerek karara bağlandı.

14 Aralık 2016 Çarşamba 17:38
İzmit meclisinde tarihi karar

 İzmit Belediye Meclisi olağanüstü olarak toplanarak tarihi bir karar aldı. Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan’ın başkanlığındaki mecliste bazı belediye mülklerinin  vergi ve SGK borçlarına karşılık devlet kurumlarıyla takas olarak kullanılması görüşülerek  karara bağlandı. Yaklaşık 3 saat süren toplantıda CHP’nin şerhine rağmen Plan ve Bütçe Komisyonu’nun raporu  oy çokluğu ile kabul edildi.

Gündem maddelerine geçilmeden önce Başkan Doğan, İstanbul’daki hain saldırıyla ilgili olarak görüşlerini dile getirerek” bu ülkeye, necip milletimize yüzyıllardır bu tür saldırılar hep yapılıyor ama başaramıyorlar, bundan sonrada başaramayacaklar. Hayatlarını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yararlılara acil şifalar diliyorum” dedi. Başkan Doğan’ın isteği ile mecliste saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu.

 

BORÇSUZ BİR BELEDİYE

 

Konuyla ilgili olarak görüşlerini dile getiren Başkan Doğan”  İzmit Belediyesi 2009 yılında 5 belediyenin birleşmesiyle kuruldu. Birleşmeden kaynaklanan borçlar vardı. O yılın sonuna kadar çalışanlara, esnaflara sendikaya borçları bitirdik. Devlete olan borçlar ciddi bir rakam oluşturuyordu. Borçlara karşılık İller Bankası’ndan he ray yüzde 40 kesinti oluyordu.  Devletin kendi kurumları arasındaki vergi ve SGK borçlarına karşı belediyelere yer takası yapabilir hakkı verildi. Bunun üzerine harekete geçtik. Büyük uğraşlar, mücadeleler oldu. Nasıl olsa bu yerleri bize tahsis etmek zorundasınız şeklinde bir yaklaşım içinde oldular. Bakanlıklarla da görüşmelerde bulundum. Ne vergi dairesinde ne de SGK’da böylesine büyük bir takas olmadı. Zaten kamu kuruluşlarının kullandığı, arsaları ya da binaları belediyemizde görülen fakat  o kuruluşlara tahsis edilmiş yerleri hazineye veya SGK ya devrederek vergi borçlarımızdan  düşürüyoruz. Türkiye’de ilk defa İzmit Belediyesi olarak biz vergi ve SGK borçlarımızı takas yöntemiyle ödüyoruz. Yani devletin bir cebinden diğer cebine devredilen bir durumdur. Caminin satılması söz konusu değildir” dedi.

 

KARLI İŞ

 

Ak Parti’den Engin Uztürk, konuyla ilgili görüşlerini dile getirerek” CHP  grubu, yıllarca borçları gündeme getirip eleştirilerde bulundu. Borçlar, güncel borçlar değil geçmişe dayalı borçlardır. Borçlar  ödenmedikçe faizle birleşip  büyüdü. Söz konusu taşınmazla değerinin çok üzerinde devredilmektedir. Kurumlar ilk başta takası kabul etmediler. Belediye Başkanımızın girişimleri sonucu takas kabul edildi. Takas sayesinde 40 milyon faiz indirimi oluyor. Bu bizim için büyük bir fırsattır. Bu bir satış olmayıp, borçlara mahsuben gerçek sahibi devlete devretmedir. Bu tarihi bir fırsattır. 70 milyonluk taşınmazla 110 milyonluk borç kapanıyor. 40 milyonluk avantaj sağlıyoruz” şeklinde konuştu.

 

VATANDAŞ YARARLANIYOR, NEDEN BELEDİYE DE YARARLANMASIN

 

Meclis üyesi İbrahim Bulut da söz alarak şunları söyledi” CHP İlçe Başkanınız konuyla ilgili bir açıklama yapmasaydınız  bugün buradan güle oynaya çıkardık. CHP’li meclis üyeleri, ilçe başkanlarını haksız çıkarmamak için bir çaba içindeler. Hep kamuoyunu yanıltıcı açıklamalarda bulunuyorsunuz. Devletin malı devlete gidiyor. Bu üzülecek bir şey değil. Camiyi Müftülüğe devrediyoruz. Vergi yapılandırmasından faydalanıyoruz. İzmit Belediyesi borçsuz kalırsa bizim eleştirecek bireyimiz kalmaz mı düşünüyorsunuz. Vatandaş, vergi yapılandırmasından yarlanırken İzmit Belediyesi olarak biz niye yararlanmayalım. Bize yöntem söyleyin. Hariçten gazel okumayın. Amacımız borçsuz belediyeye ulaşmak. Türkiye’de borçsuz belediyelerden biri olacağız. Belediye meclislerinin madalya takma yetkisi olsaydı bu  olaydan dolayı Belediye Başkanımıza madalya takılması gerektirdi. Doğru işi alkışlamak gerekir. İzmit parsel parsel satılıyor eleştirilerine cevap vermeye bile gerek duymuyorum. Satma diye bir durum yok.  İşin özeti malı sahibine devrediyoruz. At binen kılıç kuşananındır. Bilgi sahibi olmadan kanaat sahibi oluyorlar.  Küçük hesaplar yapılmasaydı, parti içi hesaplaşma olmasaydı burada güle oynaya karar alınacağına inanıyordum.”

 

TARİHİ BİR FIRSAT

 

Ak Parti grubu adına konuyla ilgili konuşan Zekeriya Özak da “  geçmişten gelen bir borçla karşı karşıyayız. Bir fırsat oldu, bundan yararlanmak gerekirdi. Bu siyasi bir karar değil, hepimizin geleceğini ilgilendiren bir karardır. Geçmişte firmalara satış vardı bugün ise devletin kurumlarına devredilme var. Tarihi bir fırsat var. Devlette devamlılık esastır. Hamasi olarak hareket etmemek gerekir. Sattığımızdan daha fazlasını alıyoruz. Bundan karlı çıkıyoruz. siyasetin dışında tutulması gereken bir durum. Kanundan  çıkan tarihi bir fırsatı kaçırmamlayız” şeklinde konuştu.

 

TÜRKİYE’YE ÖRNEK BİR UYGULAMA

 

Mecliste konuyla ilgili son konuşmayı Başkan Doğan yaparak şunları söyledi;” yapacağım konuşma siyasi konuşmanın ötesinde bir konuşma olacaktır. Bu işe hiç girmesek kimse neden bu fırsatı kaçırdınız demeyecekti. Türkiye de böylesine büyük bir takasa giren başka kurum yok. Türkiye’de ilk olacak bir uygulama. Belediyenin yarınlarında bir daha vergi, SGK borcu konusu konuşulmasın istiyoruz. İzmit Belediyesi’nin başarısı konuşuluyor. Tarihi bir oturum yapılıyor. Bizim sattığımız falan yok, biz bir devlet kuruluşuyla takas yapıyoruz. Vergi borçlarımıza karşılık yapılan takasla borçlarımızdan kurtuluyoruz. 3 belediyenin birleşmesinden doğan bir borç var. Eğer 2009 yılındaki birleşmede hiç borç olmasaydı bugün tek kuruş borcumuz da olmayacaktı. Zaten borcumuz kesiliyordu. 2 yıldan beri işin peşindeyiz. Bu konu için defalarca görüşmeler için Ankara’ya gittim.

 

GELECEĞİMİZİ KURTARIYORUZ

 

Günü kurtarma değil, geleceğimizi kurtarmanın uğraşındayız. Bu şehre kim bir çivi çaktıysa herkese teşekkür ederiz. Vatandaş da çivi çakanları değerlendiriyor, sandıkta cevabını veriyor. Kassel binası dış kaynaklı yapılan  bir yerdi. Yer belediyenin yeri değil aslında hazinen olan bir yeriydi. Belediye olarak burasının belediye olarak tapusunu aldık. Eğer bunu yapmasaydık bugün 29 milyon lira değeri olan Kassel’in değeri olur muydu.

 

CAMİ SATMIYORUZ

 

Cami yerleri var.  Orası zaten ibadethane yeri olarak ayrılmış orasını da Diyanet’e devrediyoruz. Tapulu camimiz falan yok. Biz ibadethaneler hep destek oluyoruz. Camiyi satan falan yok. Kamuoyunu yanıltıyorlar. Bunlar komik gerekçeler. Bunlar vatandaşın gözünden kaçmıyor. Üstünde okul var. İstediler mi alıyorlar. Biz takasla iyi iş yapıyoruz. Helal olsun denilecek bir iş yapıyoruz. Kuruçeşme’de idari mahkemelere tahsis edilen yerler ile bölgenin kalkınması sağlandı. Şimdi malı sahibine veriyoruz. Bunun neresinde zarar var. Kuruşun ne olduğunu, alın terinin ne olduğunu çok iyi biliriz. Vatandaşın kuruşunu ziyan etmeyiz. İşçisine, esnafına, sendikasına tek kuruş borcumuz yok.  Vergi dairesine ve  SGK’ya borcumuzu ödeyerek borçsuz bir belediye olacağız.

 

MİLLETİN KURUŞUNU ZİYAN ETMİYORUZ

 

 İzmit Belediyesi milletin kuruşunu ziyan etmiyoruz. 60 milyonluk bütçeyi 220 milyona çıkardık. Bu bütçe nasıl oldu. Bu büyüme milletin parasına, puluna sahip çıkmakla oldu. Allah şükür kasamızda paramız da var, berekette var.  Her belediyenin vergi borcu bulunuyor. Yapılandırma ile

Kaymakamlık, vergi mahkemesi, Halkevi bölgesi, Kassel yurdu Belsa ve 3 adet cami arsası ile SGK’na 40, maliyeye de 30 milyonluk borç kapanmış oluyor. Devredilen yerlerde kurumlar zaten görevine devam edecek. Kötü bir iş değil, babasına bile yapılmayacak bir işi  yaparak karlı oluyoruz. Yapılandırmadan 70 milyonluk borç düşüyor. Peşin de olduğundan 40 milyon karımız oluyor. 110 milyonluk bir takas yapıyoruz. Burada şahsa satılan bir durum yok. Tarihi bir başarıya imza atıyoruz. Eğer bunu yapmasaydık 300 milyonları bulan bir borçla karşı karşıya kalacaktık. Borcumuz 2,5 kat azalmış oluyor. Yapılan çok açık ve nettir.        Bunların eni iyi değerlendirildiği yer sandıktı. Vatandaş her şeyi çok güzel takip ediyor. Artık kim gelirse gelsin kim başkan olursa olsun artık bu disiplinden çıkamayacak. Yapılan işlemin İzmit’imize çok faydalı bir iş olduğuna inanıyorum. Gurur duyulan bir belediyeyiz.   

Konuşmaların ardından maddelerin oylamasına geçildi ve CHP’nin şerhine rağmen oy çokluğu ile kabul edildi.

Son Güncelleme: 20.12.2016 11:20
Anahtar Kelimeler:
DoğanIzmitBelediyesiNevzat
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner39

banner37

banner38