banner28
banner23
banner36

Tarihi Süleyman Paşa Hamamı ve Şehr-i İzmit Kafe 367 bin İzmitliye yeniden kazandırıldı

İzmit Belediyesi, Akçakoca Mahallesi’nde bulunan Tarihi Süleyman Paşa Hamamı ve Şehr-i İzmit Kafe’yi İzmitlilerin hizmeti açtı. İzmit İçkale ve Çevresi Kentsel Sit Alanı Canlandırma Projesinin detaylarının da anlatıldığı programda Hürriyet, ““Tarihimizi unutmamalı, unutturmamalıyız” dedi

Tarihi Süleyman Paşa Hamamı ve Şehr-i İzmit Kafe 367 bin İzmitliye yeniden kazandırıldı

İzmit Belediyesi, Akçakoca Mahallesi’nde bulunan Tarihi Süleyman Paşa Hamamı ve Şehr-i İzmit Kafe’yi İzmitlilerin hizmeti açtı. İzmit İçkale ve Çevresi Kentsel Sit Alanı Canlandırma Projesinin detaylarının da anlatıldığı programda Hürriyet, ““Tarihimizi unutmamalı, unutturmamalıyız” dedi

15 Aralık 2021 Çarşamba 11:47
Tarihi Süleyman Paşa Hamamı ve Şehr-i İzmit Kafe  367 bin İzmitliye yeniden kazandırıldı

Kayıp Şehir Nikomedia’yı gün yüzüne çıkarmak için Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü ile protokol imzaladıktan sonra çalışmalarına ara vermeden devam eden İzmit Belediyesi, kent kültürünü ortaya koyabilmek adına aynı tarihlerde başka bir çalışma daha başlattı. Bu kapsamda yaklaşık 9 aydır devam eden İzmit İçkale ve Çevresi Kentsel Sit Alanı Canlandırma Projesi’ne öncülük eden İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet bugün Tarihi Süleyman Paşa Hamamı ve Şehr-i İzmit Kafe’yi yeni çehresiyle İzmit’e yeniden kazandırdı. 

YOĞUN KATILIM

Programa İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet’in yanı sıra CHP İl Başkanvekili Berna Çetin, CHP İzmit İlçe Başkanı Hakan Çakar, CHP Kocaeli Kadın Kolları Başkanı Songül Kaya, Demokrat Parti İzmit İlçe Başkanı Nuray Macit, İYİ Parti İl Başkan Yardımcıları Bahadır Yaşar ve Kaan Dilmen, İYİ Parti İzmit İlçe Sekreteri Cemil Uslu, İzmit Belediyesi CHP meclis üyeleri, İzmit Belediyesi üst yöneticileri, Kocaeli Turizm Derneği Başkanı Soner Kılıç, Akçakoca Mahalle Muhtarı Mehmet Şahin, Hacıhızır Mahalle Muhtarı Lütfi Bodur, Veliahmet Mahalle Muhtarı Kadir Kızıl, Hacıhasan Mahalle Muhtarı Ömer Uzun, İzmit Kent Konseyi Başkanı Hüseyin Erol ve vatandaşlar katıldı.

HÜRRİYET, “ÖNCELİĞİMİZ HALK OLACAK DEDİK”

İzmit İçkale ve Çevresi Kentsel Sit Alanı Canlandırma Projesinin detaylarını paylaşan Başkan Hürriyet, “ Biz 2019 yılında İzmit Belediyesini kazandığımızda öncelikle kendimize, yönetim biçimimize biz vizyon oluşturduk. Önceliğimiz halk olacak dedik. Yandaşa, kişilere değil halk ne istiyor ona baktık. Ben yaptım oldu mantığıyla değil, halkla birlikte karar vererek ve halkın ihtiyacına cevap verecek şekilde işler yapmaya ve uygulamalar hayata geçirmeye çalıştık. Bunu yaparken de kentin dinamikleri, ihtiyaçları, gereksinimlerine göre israf etmeden kendi öz kaynaklarımızı kullanmaya gayret ettik. 

“BU KENTİN BİR DİNAMİĞİ VAR”

Bu kentin bir dinamiği var. Bu kentin tarihsel ve kültürel bir kazanımı ve zenginliği var. Göreve geldiğimizde en iyi yapacağımız iş bu zenginliği ortaya çıkarmaktı. İzmit hep sanayi kimliğiyle anılır. Hep iddia ederim, İzmit’in sadece sanayi kimliği yoktur. Bu kentin bir tarım kimliği, kültür kimliği, tarih-turizm kimliği olmalı dedim. Bu kimliğin gerekliliklerini biz yerel yönetimler kamu kaynaklarını doğru kullanarak ortaya çıkarmalıyız düşüncesiyle hareket ediyoruz. Bu kentin turizm damarını ortaya çıkaracak ve bunun insanımıza ekonomik fayda, kültürel fayda, toplumsal fayda oluşturmasına katkı sağlayacak şekilde birkaç konuya odaklandık. 

“MÜTHİŞ BİR ÇABA HARCADIK”

Gerek seçim dönemi kampanya konuşmalarımda gerekse seçildikten sonraki stratejik plan toplantılarında hep bu kentin 3 bin yıllık Roma tarihinden bahsettim. İstanbul’dan bile önce başkentlik yapmış, önemli izleri taşıyan, önemli bir zenginliğe sahip bir kent. Uzun vadede halkımıza, esnafımıza, kadınlara, çocuklara ve bu kentte yaşayan herkese hem ekonomik hem sosyal hem de kültürel katkı sağlayacak iddiasıyla büyük bir kararlılıkla Nikomedia tarihinin ortaya çıkarılması için müthiş bir çaba harcadık. 1 seneden fazla zamanımızı alan ve inanarak çıktığımız yolda Çukurbağ kazılarından başlamak üzere bu tarihin ortaya çıkarılması için bakanlığı protokol yapmak üzere masaya oturtmayı başardık. 

“BU KENTİN BİR DE YAKIN GEÇMİŞİ VAR”

Yakın zamanda başlayacak kazılarla birlikte uzun vadede inanıyorum ki bu kente çok ciddi değer katacak. Sonrasında da iyi ki bunun temeli yıllar önce atılmış, iyi ki bu konuda birileri çalışmış denileceğine gönülden inanıyorum. Bu kentin bir de yakın geçmişi var. Bu kentin sivil mimarlık örneği değerleri var. Bu kentin Cumhuriyet tarihi, Osmanlı dönemi eserleri var. Bu eserlerin bu zenginliğin de mutlaka daha işlevsel ve halka dönük kullanmalıyız dedik. Kapanca Sokak ile Tarih Koridoru olarak geçmiş dönemde bu çalışmaları başlatan arkadaşlarımızın adlandırdığı üzere bu bölgelerde çalışmaya başladık. 

“9 AY ÖNCE ÇALIŞMALARA BAŞLADIK”

Önce ne kadar alanımız olduğu, hangi yapıların bizim olduğu ve bu yapıların kullanım detayları üzerine çalıştık. Sonrasında baktık ki bizden önceki yönetim yaklaşık 37 milyon harcayarak böylesi ihtişamlı böylesi mistik bir dokuya sahip yapıları 200 lira gibi 217 lira gibi komik rakamlara birilerine ihale edip vatandaşın, halkın değil tek kişinin kontrolüne vermiş. Hamle yaptık, almaya çalıştık. Siyasetin de debelenmesi içerisinde çok fazla ilerleyemedik. Bu yapıları öncelikle ihaleler bitene kadar siyaset kullanamasınlar diye bekledik. İhaleler bitene kadar bu zamanı da boşa geçirmemek için bir ekip kurduk. Profesyonel danışmanlar ve profesör hocalarımızdan destek alarak bu bölgede 9 ay önce bir çalışma başlattık. 

“KAPI KAPI DOLAŞTIK”

Bu bölgenin ihtiyacı, beklentileri, turizm kaynağını bu kente bir veri olarak sunabilmek için biz nasıl bir işlev vermeliyiz diye düşündük. Neler yapmalıyız da bu kaynak hak ettiği değeri bulsun atıl kalmasın, hem halka yarar olarak hem kentin marka değerine yarar olarak sunulsun istedik. Muhtarlarıma öncülükleri için teşekkür ediyorum. Kapı kapı dolaşarak herkesi dinleyerek anket yaptık. Halkın beklentilerini öğrendik. Çalışmalarımızda son noktaya geldik ve hocalarımız bizlere raporlarını sundular. 9 aydır yaptığımız çalışma neticesinde ortaya güzel bir rapor çıktı. 

“TARİHİ YAPILAR HAYATIN AKIŞINA KARIŞACAK”

Bu toplantımızın amacı raporlarımızın sonuçlarını kamuoyuyla paylaşmak. İzmit’in en eski yerleşim yerlerinden biri olan Akçakoca Mahallesi tarihi dokunun yoğun olduğu kent merkezi konumunda. Antik Nikomedia dönemine tarihlenen İçkale surlarının akropolü durumunda olan alan Orhan Gazi’nin fethiyle yerleşik hayata geçilen ilk merkezlerden biri olma özelliği taşıyor. Kültürel mirasımızı korumak, sürdürülebilirliği kılmak amacıyla başlatmış olduğumuz İzmit İçkale ve Çevresi Kentsel Sit Alanı Canlandırma Projesi’nde restorasyon çalışmaları tamamlanan ve devam eden tarihi yapılar yeniden hayatın akışına karışacak ve değerli halkımızın da işbirliğiyle yaşayan, üreten mahallelerimizden biri olacak. Bu alanların sanatın, kültürün ve turizmin uğrak noktası olması için var gücümüzle çalışıyoruz” ifadelerini kullandı. 

“BİLİMSEL BİR ÇALIŞMAYA İMZA ATTIK”

9 aydır devam eden çalışmaların sonucunu bir sunum yaparak anlatan Başkan Hürriyet, “Öncelikle bir alan analizi yaptık. Bu alan yaklaşık 5 bölgeden oluşuyor. Kapanca Sokak, Atatürk Evi ve çevresi, Akçakoca Meydanı, İçkale Alanı ve Saatçi Ali Efendi Konağı ve çevresi. Buralarda mülklerimizin ve kullanım biçimlerinin ne olduğunu ve ne olmalı konusunu beraberce tartıştık. Sivil mimarlık örneği varlıkların envanterini ve tarihsel süreçlerini çıkardık. Dersimize iyi çalışarak bilimsel bir çalışmaya imza attık. Nikomedia dönemine kadar olan bağlantıları ile ilgili ciddi bir veri havuzu oluşturduk. 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner39

banner37

banner38