Kartepe Kitabı Tanıtıldı

Kenti geçmişten geleceğe bir süreklilik içinde algılamak ve kavramak gerektiği düşüncesinden hareket eden Kartepe Belediye Başkanı Şükrü Karabalık’ın 4 yıl önce startını verdiği ve 15 farklı üniversiteden 38 akademisyenin iki yıllık titiz bir çalışmasının ürünü olan “Kartepe Kitabı” Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi’nde ilçe protokolünün de hazır bulunduğu tören ile kamuoyuna tanıtıldı.

Kartepe Kitabı Tanıtıldı

Kenti geçmişten geleceğe bir süreklilik içinde algılamak ve kavramak gerektiği düşüncesinden hareket eden Kartepe Belediye Başkanı Şükrü Karabalık’ın 4 yıl önce startını verdiği ve 15 farklı üniversiteden 38 akademisyenin iki yıllık titiz bir çalışmasının ürünü olan “Kartepe Kitabı” Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi’nde ilçe protokolünün de hazır bulunduğu tören ile kamuoyuna tanıtıldı.

26 Şubat 2014 Çarşamba 12:55
Kartepe Kitabı Tanıtıldı
Yaşadığımız yeri tanımamanın ezikliğini yaşamamalıyızdan fikrinden hareket eden Kartepe Belediye Başkanı Şükrü Karabalık, tarih, coğrafya, turizm, tarım, mimari miras, kültür ve sosyoloji bölümlerinden oluşan Kartepe Kitabı’nı akademisyenler öncülüğünde hazırlattı. Kartepe’nin daha yakından bilinip tanınıp bilinmesine, sevilip korunmasına vesile olacak iki cilt halinde ve 1100 sayfadan oluşan eserin tanıtımı bölüm yazarları ve danışma kurulu üyelerinin de katılımıyla yapıldı. 

Kartepe Belediye Başkanı Şükrü Karabalık ve eşi Nurten Karabalık’ın ev sahipliği yaptığı tanıtım kokteyli Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Otantik bir şekilde dizayn edilip süslenen salonda konuklar ödüllü Kartepe Fotoğraflarının yer aldığı fotoğrafları ilgi ile gezerken entrümantel müzik eşliğinde sohbetlerde bulundu. İlçe protokolünün eksiksiz katıldığı törende iş, siyaset ve edebiyat dünyasından renkli simalar yanında il protokolünden temsilcilerde hazır bulundu. 

Kokteyl ardından kitabın tanıtımının yapılacağı salona geçen konuklara kitabın yazım aşamasında görev alan yayın kurulu üyeleri hazırlık aşaması ile ilgili bilgi aktarımında bulundular. İlk konuşmayı Kartepe Kitabı Proje Editörü Doç. Dr. Işıl Altun yaptı. “Şükrü Karabalık’ın başkanı olduğu bölgenin kitabının yazılması fikri ve heyecanı biz akademisyenlerin hepimizin emeğini bir araya “Kartepe Kitabı” olarak derledi topladı.” diyen Doç. Dr. Altun, “Ortak aklın, ortak çabanın bir ürünü olan kitapta, Kartepe’nin geçmişten günümüze bilgi envanteri, kültürel belleği ortaya çıkartılmaya çalışıldı ki bu da ihmal edilmiş olan kent tarihçiliği ve monografileri açısından oldukça önemlidir.” dedi. Görev alan akademisyenler ve emeği geçenlere teşekkür eden Altun, her aşamasında kolaylık sağlayan Kartepe Belediye Başkanı Şükrü Karabalık’a içten teşekkürlerini sundu. Daha sonra söz alan yayın kurulu üyeleri Prof. Dr. Enis Şahin, Sabahattin Özel, Enver Konukçu, Metin Tuncel de, ülkemizdeki bazı illerde böylesi büyük kitaplar hazırlanamazken Kartepe’de böyle bir çalışma yapılmasının memnuniyet verici olduğuna dikkat çektiler. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi adına törene katılan yetkililer Ercan Yamen ve Nermin Tol da, kültürümüz adına çok önemli bir eserin ortaya çıkarılmasına katkı sağlayan Kartepe Belediye Başkanı Şükrü Karabalık’a bıraktığı kültür mirası için teşekkür ettiler. 

Kent kültürüne sahip, kentsel yaşama kalitesi yüksek, yaşanabilir yerleşimlerin oluşturulması halkın ve yönetimlerin ortak çabası ile gerçekleşir diyen Kartepe Belediye Başkanı Şükrü Karabalık da, teşekkür konuşmasında bulundu. İlçede temel bütün hizmet ve ihtiyaçların görüldüğünü hatırlatan Başkan Şükrü Karabalık, “Fakat inanın en meşakatli çalışma evet bu kültür derlemeleri tarih çalışmalarıdır. Evet tarımının belirlenmesi tarihi mimarinin çıkartılması idi. Hocamızın dediği gibi eşiniz demiş ya Kartepeyi ihmal etmeyin o kitabı çabuk bitirin diye, Kartepe gerçekten önemli bir yer ve Kartepeli olmaktan gurur duyuyoruz. Sahip olduğu değerleriyle daha ilave edeceğimiz dağısıyla, ovasıyla, gölüyle, sanayisiyle, turizmiyle saymakla bitmeyecek bütün değerleriyle, 5 yılda % 46 nüfus artışı olan Kartepe herkesin yaşamak istediği herkesin Kartepeli olmak istediği herkesin Kartepeli olmak için can attığı bir yer. Kartepeli olmaktan gerçekten gurur ve onur duyuyoruz” dedi. 

Kartepe Belediye Başkanı Şükrü Karabalık, “Kartepe’deki bütün sahip olduğumuz değerleri ortaya çıkarmak, tarih boyunca bütün yolların stratejik öneme sahip olan her tür değerin içinden geçtiği Kartepe’de, Kartepeliye karşı bir vefa borcumuz vardır. Bu vefa borcu Kartepe Belediye Başkanı olarak sadece benim borcum değildi. Sayın valimizin, kaymakamımızın, siyasi partilerin mensuplarının, bürokratlarımızın, hocalarımızın velhasıl burada bulunan ya da bulunmayan herkesin borcu idi. Evet bu vefa borcumuzu yerine getirip bu çalışmayı ortaya çıkarmamız lazımdı. Kartepe henüz yeni, hocalarımızın ifadesiyle emekleme evresinde olan, yeni doğmuş, tam büyümüş, sevilecek kıvama gelmiş bir ilçe. Bu ilçede tabiki en önemli işimiz bu turizm değerlerine sahip doğal güzelliklerdir, sanayinin kardeşçe beraber birarada yaşama durumunda olduğu bu kentte bizim bu değerlerimizi ortaya çıkarmak ve muhakkak surette bütün gelişmiş ülkelerde nasıl ki bir bölge iskana açıldığında önce imar planı şehir planı sonra altyapısı sonra konutlaşma ya da diğer yapılar gelişiyor ise yeni ilçe olan bu kentte bizimde asli görevimiz öncelikle bu tarihi kültürel mirasımızı ortaya çıkartıp bin yıldır bu topraklar üzerinde hür ve bağımsız yaşayan milletimizin sahip olduğu bu değerleri dünü ve bugünü ile tespit edip ortaya çıkartarak böyle bir eseri ortaya koyduk” dedi.

Konuşmalar ardından başkana verdiği destekten ötürü yayın kurulu adına Doç. Dr. Işıl Altun teşekkür çiçeğini başkanın eşi Nurten Karabalık’a verdi. Belediye Başkanı Şükrü Karabalık da yayın kurulu üyelerine teşekkür plaketleri takdim etti.

 

Son Güncelleme: 26.02.2014 12:57
Anahtar Kelimeler:
KartepeKitabıTanıtıldı
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner39

banner37

banner38