banner28
banner23
banner36

KARTEPE’DE SANAYİ TARİHİ CANLANIYOR

Kartepe Belediye Başkanı Hüseyin Üzülmez’in girişimleri sonucunda turizme kazandırılacak 174 yıllık Çuha Fabrikası için Milli Savunma Bakanlığı Gölcük Ana Üs Komutanlığı ile protokol imzalandı.

KARTEPE’DE SANAYİ TARİHİ CANLANIYOR

Kartepe Belediye Başkanı Hüseyin Üzülmez’in girişimleri sonucunda turizme kazandırılacak 174 yıllık Çuha Fabrikası için Milli Savunma Bakanlığı Gölcük Ana Üs Komutanlığı ile protokol imzalandı.

29 Kasım 2018 Perşembe 13:23
KARTEPE’DE SANAYİ TARİHİ CANLANIYOR

Kartepe Belediye Başkanı Hüseyin Üzülmez’in girişimleri sonucunda turizme kazandırılacak 174 yıllık Çuha Fabrikası için tescilli rölöve restitüsyon ve restorasyon projeleri çalışmalarına başlandı.Turizm kenti Kartepe’de tarihi yapıların günümüze kazandırılarak tarih turizminin canlanması amacıyla girişimlerine aralıksız devam eden Kartepe Belediyesi, Çuha Fabrika-i Hümayun (Çuha Fabrikası) yapılarının yeniden oluşması için çalışmalara start verdi. Yapılan ihale sonrasında tescilli atölye, ahır yapısı, hidroelektrik santrali, su deposu için rölöve restitüsyon ve restorasyon çalışmalarına başlandı.

1920 YILINDA KAPANDI

Osmanlı döneminin önemli dokuma fabrikalarından biri olan Kartepe Rahmiye Mahallesi’nde bulunan Çuha Fabrikası Tanzimat döneminde girişilen sanayileşme programı çerçevesinde ilk kurulan fabrikalardan biridir. Sultan Abdülmecid Tanzimat fermanının hemen ardından 1839’da yayınladığı bir Hatt-ı Hümayun ile gerek askeriye için gerekli olan ve gerekse halkın kullandığı çuhanın karşılanması için kuruldu. Fabrikanın yapımı Ohannes ve Boğos Dadyan kardeşler tarafından üstlenilmiş ve inşaat kısa sürede tamamlanarak 1844 yılında üretime başladı. Hazine-i Hassa’ya ait olan fabrika 1851’de Dar-ı Şura-yı Askeriye’ye devredilmiş ve bundan sonra bir askeri fabrika olarak hizmet verdi. Birinci dünya savaşı sırasında çeşitli zorluklarla karşı karşıya kalan fabrika 18 Haziran 1920 tarihinde İngilizler tarafından bombalanması ile çıkan yangın sonucunda da kapandı.

174 YILLIK HAYAL GERÇEK OLUYOR

Kartepe Belediye Başkanı Hüseyin Üzülmez, Milli Savunma Bakanlığı Gölcük Ana Üs Komutanlığı ile yapılan protokolü imzaladı. 174 yıllık hayalin gerçekleşeceğini belirten Başkan Üzülmez “Kocaeli'nin en büyük endüstriyel dönüşüm projesi olma özelliği taşıyan Kartepe Çuha Fabrika-i Hümayun gerek Kocaeli’nin sanayi tarihi, gerek şehircilik, gerekse mimari özellikleri açısından büyük önem taşımaktadır. Çuha Fabrikası’nda ilk olarak 1.Etap olanambar, santral, su deposu ve av köşkü yapılarırestore edilerek yeniden kullanılması ile ilgili proje çalışmalarına başlanıldı” ifadelerini kullandı.

HALKIMIZIN HİZMETİNE SUNULACAK

Sözlerine devam eden Belediye Başkanı Üzülmez “Çuha Fabrikası içerisinde bulunan “Dokuma Atölyesi”, “Dehliz” , “Atölye”, “Çuha Fabrikası”, “Bacalı Ambar”, “Su Kulesi”, “Elektrik Santrali”, “Ahır Yapısı” ve 5 adet çınar ile 1 adet selvi bulunmaktadır. Kartepe Belediyesi olarak amacımız geçmiş yıllara ait bu kültürel ve tarihi değerlere sahip yapıların rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerinin hazırlanarak yeniden işlevlendirilmesi ile kente kazandırılarak kamusal kullanıma açılması, sosyal ve kültürel birlikteliğin kent ölçeğinde sağlanmasıdır” şeklinde konuştu. Çuha Fabrikası için Kocaeli Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından Rölöve, Restitüsyon ve Restorasyon Projelerinin yaptırılması için Fon desteği alındı.

Son Güncelleme: 29.11.2018 13:25
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner34

banner39

banner37

banner38