2014 Gazi Akça Koca yılı olacak

Büyükşehir Belediyesi önemli bir kültürel etkinliğe imza atacak

2014 Gazi Akça Koca yılı olacak

Büyükşehir Belediyesi önemli bir kültürel etkinliğe imza atacak

09 Mart 2014 Pazar 13:21
2014 Gazi Akça Koca yılı olacak

 

 

Kentin bugününe olduğu kadar geçmişine de önem veren Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, ‘’Yeni Nesiller Geçmişiyle Tanışıyor’’ projesine yıl boyunca farklı etkinliklerle devam edecek Gazi Akça Koca tanıtım programıyla start veriyor.

 

ULUSLARARASI GAZİ  AKÇA KOCA SEMPOZYUMU

Kocaeli’ye adını veren Akça Koca’yı gençlerin tanıması ve gelecek nesillere de aktarması için hazırlanan projenin ilk ayağı "Uluslararası Gazi Akça Koca ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu" olacak. 2-4 Mayıs tarihleri arasında yapılacak olan sempozyumda ilk olarak sunulacak bildiriler, alanında önemli araştırmacıların Kocaeli ve çevresi hakkında yapacakları çalışmalar ve sunacakları tebliğler, önemli bir birikimin sağlanmasına ve gelişimin önündeki engellerin aşılmasına, yeni projelerin gündeme getirilmesine katkı sağlayacak. Sempozyumun ikinci ana konusu ise ilimize adını veren ve bölgenin fatihi olan Gazi Akça Koca olacak. Bu uluslararası sempozyumla şehrimizin daha iyi tanınması sağlanacak.

 

BİNİN ÜZERİNDE AKADEMİSYENE ULAŞILDI

Sempozyum kapsamında şu ana kadar tüm üniversitelerdeki başta tarih bölümlerinin öğretim üyeleri olmak üzere binin üzerinde akademisyene ulaşıldı.

Sempozyumda gerek akademik gerekse uzmanlık olarak Türkiye’nin en iyi 100’ü geçkin ismi tebliğ sunacağını belirtti. Sempozyum sonucunda ortaya çıkacak tebliğlerden  "Akça Koca ve Koca İli" adıyla kentle ile ilgili kalıcı bir eser yayımlanacak.Sempozyum geniş içeriği ve katılımcı portföyüyle adeta bilim şölenine dönüşecek. Öte yandan sempozyumla ilgili bilgilerewww.akcakocailisempozyumu.com internet adresinde de ulaşılabilecek.

 

"KIL ÇADIRLARIN DÜŞÜ, AKÇA KOCA" TİYATRO OYUNU

Sempozyum dahilinde A. Kadir Bozkurt'a "Kıl Çadırların Düşü, Akça Koca" adlı bir senaryo yazdırıldı. Bu oyunun Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları tarafından sahneye konulmak üzere provalarına başlandı. Tiyatro oyununun sempozyumun yapılacağı tarihlerde sahneye konulması bekleniyor.

 

GAZİ AKÇA KOCA ANI EVİ VE KENT BELLEĞİ MÜZESİ

Hayata geçirilmesi planlanan ‘’Gazi Akça Koca Anı Evi ve Kent Belleği Müzesi’’ farklı bir konsepte sahip olacak. Akça Koca’dan başlamak üzere kentin belleği bu müzede sergilenecek. Foto bloklar ve vitrinlerle kent belleği anlatılacak. Akça Koca’nın bal mumu heykeli yapılacak. Seka alanı içerisinde yer alan eski evlerden biri, bu anlamda restore edildi. Yine sempozyumun yapılacağı tarihlerde bu müzenin de açılışı yapılacak. Yaz dönemi süresince de sıklıkla bu bölgelere gençlerin katılımıyla ziyaretler gerçekleştirilecek.

 

AKÇA KOCA OTAĞI VE MEZARININ RESTORASYONU

Öte yandan Kandıra sınırları içerisinde yer alan Akça Koca Anıtı, yılların azizliğine uğramış ve deforme olmuş durumda. Akça Koca’nın anıtı Büyükşehir tarafından iyi bir restorasyon, çevre düzenlemesi ile insanlar için çekici bir mekana dönüştürülecek. Bununla ilgili proje uygulaması da başlatıldı. Bu mekan hem öğrenciler tarafından hem de "Gez Gör Kocaeli" kapsamında Kocaeli'ni gezen vatandaşlar tarafından ziyaret edilecek.

 

Sempozyum Düzenleme Kurulu;

Prof. Dr. Zekeriya Kurşun(Marmara Üniversitesi), Prof. Dr. Haluk Selvi(Sakarya Üniversitesi), Prof. Dr. Nevnihal Erdoğan(Kocaeli Üniversitesi), Doç. Dr. İbrahim Şirin(Kocaeli Üniversitesi), Yrd. Doç. Dr. M. Bilal Çelik(Sakarya Üniversitesi)

 

Sempozyum Bilim Kurulu;

Prof. Dr. Adnan SOFUOĞLU, Prof. Dr. Azmi ÖZCAN, Prof. Dr. Durdun Ali AKBULUT, Prof. Dr. Emre DÖLEN, Prof. Dr. Enis ŞAHİN, Prof. Dr. Enver KONUKÇU, Prof. Dr. Mehmet Beşirli, Prof. Dr. Erdoğan KESKİNKILIÇ, Prof. Dr. İdris BOSTAN, Prof. Dr. Mehmet ALPARGU, Prof. Dr. Nedim İPEK, Prof. Dr. Osman KÖSE, Prof. Dr. Sabahattin ÖZEL, Prof. Dr. Süleyman BEYOĞLU, Prof. Dr. Yavuz ASLAN, Prof. Dr. Yücel ÖZTÜRK, Doç. Dr. Erhan AFYONCU, Doç. Dr. Kemalettin KUZUCU, Doç. Dr. Yaşar BÜLBÜL

 

Gazi Akça Koca kimdir?

Osman Gazi'nin silah arkadaşlarından olan Akça Koca'nın, babası Abdülmelik bin Abdülfettah'dır. Ailesi muhtemelen Anadolu Selçukluları döneminde uç bölgelere yerleştirilmiş bir Türkmen boyuna mensuptur. Akça Koca'nın da Aşiret beyi olduğu ve Ertuğrul Gazi'ye bağlı bulunduğu sanılmaktadır. Osman Gazi tarafından, Orhan Gazi'nin emrinde Konuralp, Abdurrahman Gazi ve Köse Mihal gibi meşhur beylerle Sakarya ve İzmit yöresine akınlar yapmakla görevlendirildi. Bu bölgedeki bazı kaleleri ele geçiren Akça Koca, Sapanca gölünün batı tarafındaki bir hisarı kendine karargah yapmış ve İzmit yöresine akınlar düzenlemiştir.

1326 yılında Kandıra ve civarını zaptetti. Ayrıca Konuralp ve Abdurrahman Gazi ile birlikte Kartal civarındaki Aydos'u, ardından da Samandıra hisarını fethetti. Samandıra bölgesi kendisine mülk olarak verildi. Birkaç yıl daha İzmit-Üsküdar arasındaki yerlere akınlarda bulunan Akça Koca, İzmit'in fethinden önce, 1328 yılında Kandıra yakınlarındaki bir tepede öldü ve buraya gömüldü. Ölümünden sonra, adamları Karamürsel'in etrafında toplandı. Uç beyliği yaptığı bölge ise önemi dolayısıyla Şehzade Murad'a (Sultan Murad Hüdavendigar) verildi. Fetihlerde bulunduğu İzmit ve çevresine, sonradan Koca-ili denildi. Ayrıca bugün Bolu iline bağlı Akça Koca ilçesi de onun adını taşır. Hacı İlyas adında bir oğlu vardır. Torunu Fazlullah da önce kadı, sonra vezir olarak Osmanlı Devleti'nde önemli görevlerde bulundu. 


Son Güncelleme: 09.03.2014 13:21
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner39

banner37

banner38