550 GR BEBEĞE BAŞARILI KALP AMELİYATI

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde550 gr ağırlığındaki prematüre bebeğe PDA ligasyonu başarıyla uygulandı.

550 GR BEBEĞE BAŞARILI KALP AMELİYATI

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde550 gr ağırlığındaki prematüre bebeğe PDA ligasyonu başarıyla uygulandı.

30 Aralık 2015 Çarşamba 16:03
 550 GR BEBEĞE BAŞARILI KALP AMELİYATI

Hastaneden yapılan açıklamada, 23 haftalık  prematüre olarak doğduktan sonra, akciğer yetersizliği nedeniyle solunum cihazına bağlanan ve 1 aydır yeni doğan yoğun bakımda solunum cihazına bağlı olarak takip edilen 550 gram ağırlığındaki bebeğin, yapılan ekokardiyografisinde anne karnında kalp ve vücut arasında dolaşımı sağlayan damarın doğumdan sonra kapanmadığı tespit edildiği belirtildi. Açıklamada, bu damarın kapatılması için defalarca uygulanan ilaç tedavisine cevap alınamaması üzerine ameliyatla bu damarın kapatılması karar verildi. Bebek için hayati önem taşıyan ameliyatı Kalp damar cerrahı Doç. Dr. Oğuz Omay,Anestezi ve Reanimasyon Anabilim Dalından   Doç. Dr. Tülay Hoşten oluşan bir ekip tarafından yapıldı.

Çocuk Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Oğuz Omay konuyla ilgili şunları söyledi:“Anne karnında kalp ve vücut arasında dolaşımı sağlayan damarın doğumdan sonra kapanması gerekirken, bebeğin erken dünyaya gelmiş olması nedeniyle açık kalmış. Bu açıklıktan dolayı vücuda gitmesi gereken temiz kanın bir kısmı akciğerlere gidiyor. Bu da akciğer tansiyonunun yükselmesine ve kalbin daha fazla çalışarak daha fazla yorulmasına sebep oluyor. Söz konusu durum bazen normal doğmuş bebeklerde  görülebilir. Bizim  bu bebeğimiz de bu damarın acık kalmasına bağlı solunum cihazından ayrılamıyordu. Hastanemiz yenidoğan ekibi ilaç tedavisi ile  bu damarı kapatmaya çalıştıysada başarılı olunamadı. Hastamızda klasik koltuk altından göğüs boşluğuna girip operasyonu yaparken bu kadar küçük bebekte yan çevirip ameliyat pozisyonu vermek zor ve sıkıntılı olduğu için hastayı çevirmeden sırtüstü yatar pozisyonda anterior torakotomi denilen yöntemle, göğüs boşluğuna önden girerek damarı bağladık. Hem cerrahi ekip için hemde hasta için bu yöntem oldukça konforlu olup bundan sonraki operasyonlarımızıda böyle yapmayı planlıyoruz. Çoçuklarda bu ve benzeri ameliyatları kilosu ne olursa olsun artık Kocaeli Üniversitesi Hastanesinde yapabiliyoruz. Bu tür ameliyatların başarısı sadece cerrahi ekibe bağlı değildir. Asıl bu hastaların problemlerinin tespit edilmesi,  doğumdan sonra ameliyata kadar yaşatılması ve ameliyat sonrası yoğun bakımı çok daha önemlidir.Şuan bebeğimiz 1170 gr olmuştur. Buda bir ekip işidir. Hastanın tanısının konması ve takibinde birlikte çalıştığımız çoçuk kardiyoloğu Doç. Dr. Murat Deveci ve yenidoğan yoğun bakımının hocaları Prof. Dr. Ayşe Sevim Gökalp ve Doç. Dr. Ayla Günlemez ve ekibinin sonsuz desteklerini aldık. Emeği geçen tüm ekibe teşekkür ediyoruz.“

Son Güncelleme: 01.01.2016 14:23
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner34

banner39

banner37

banner38