AD Demirel'e yine talip çıkmadı

Kocaeli'nde, petrol ve doğalgaz şirketlerine özel endüstriyel sistemler üreten 50 yıllık AD Demirel Fabrikası, ekonomideki yavaşlama sebebiyle kapısına kilit vurdu.

AD Demirel'e yine talip çıkmadı

Kocaeli'nde, petrol ve doğalgaz şirketlerine özel endüstriyel sistemler üreten 50 yıllık AD Demirel Fabrikası, ekonomideki yavaşlama sebebiyle kapısına kilit vurdu.

16 Aralık 2015 Çarşamba 14:08
 AD Demirel'e yine talip çıkmadı
 64 kişinin çalıştığı fabrika, açık artırma ile satışa çıktı. Ancak fabrikaya ikinci kez hiç kimse teklif vermedi. Birleşik Metal İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Hami Baltacı, işçilerin alacaklarının takipçisi olduklarını belirtti.
Esnafların nakitte sıkışmaya başlaması, icralık iş yeri ve fabrika sayısını da etkiledi. Bankalar, borcunu ödeyemeyen girişimcinin bin 300'e yakın iş yeri ve fabrikasını satılığa çıkardı. Bunun bir örneği de Kocaeli'nin Derince ilçesinde yaşandı. İlçede yıllardır faaliyet gösteren AD Demirel Fabrikası kapısına kilit vurdu. Borçların ve işçilerin kıdem tazminatlarının ödenmesi için fabrika, açık artırma ile satışa çıkartıldı. Derince'de faaliyet gösteren fabrikada üretimin durması üzerine 64 işçi de işsiz kaldı. 
İşçilerin alacağı için fabrika yetkilileriyle Birleşik Metal-İş Sendikası arasında protokol imzalandı. 22 dönümlük arazi üzerine kurulu bulunan fabrika, ikinci kez açık artırma ile satışa çıktı. Ancak ihale komisyonuna hiçbir teklifte bulunan olmadı. Sonuçsuz kalan ihale ileri bir tarihe ertelendi. AD Demirel işçilerinin örgütlü olduğu Birleşik Metal İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Hami Baltacı, "İşçilerin maaşlarından 700 bin TL’lik kısmı ödendi. Geriye 200 bin TL civarında bir borç kaldı. Önümüzdeki cuma günü de bu borcun ödenmesini bekliyoruz." dedi.
SİPARİŞLER AZALINCA DURUM ZORLAŞTI
Fabrika sahibi Atilla Doğan ise 50 senelik fabrikanın 25 yıldır grupları bünyesinde hizmet verdiğini söylemişti. Doğan, "Çalışanlara emsalinin üzerinde ücret verilmesi ve bu ücretlerin tamamının kayıt sistemine yansıtılması nedeniyle haksız rekabet doğması, AD Demirel şirketinin rekabet gücünü azaltmıştır. Yurtdışı firmalarla dahi rekabette zorlanmıştır. Bu tip kuruluşlar normalde içinde bulundukları grubun projeleri için imalat yaparak varlığını sürdürmektedir. Grup bünyesinden gelecek siparişler de kısıtlanınca fabrika rantabl olmaktan çıkmıştır. Alacaklar ve kıdem tazminatlarının ödenmesi için, 40 bin metrekarelik alanın satılmasına karar verilmiştir. Limana da yakınlığı dolayısı ile çok aranan bir arsa iken, genelde olduğu gibi birdenbire talep azalması ile karşılaşmıştır." demişti.

Son Güncelleme: 16.12.2015 14:10
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner34

banner39

banner37

banner38