banner28

Büyükşehir, kurucu beylerin izinden gidiyor

Büyükşehir’in Kocaeli Tarihi Sempozyumlarından üçüncüsünde Kocaeli’nin ilk Osmanlı Yöneticisi Gazi Süleyman Paşa ele alınacak

Büyükşehir, kurucu beylerin izinden gidiyor

Büyükşehir’in Kocaeli Tarihi Sempozyumlarından üçüncüsünde Kocaeli’nin ilk Osmanlı Yöneticisi Gazi Süleyman Paşa ele alınacak

18 Kasım 2015 Çarşamba 12:29
Büyükşehir, kurucu beylerin izinden gidiyor
 Kocaeli’nin tarihine ışık tutacak çalışmalar yapan Büyükşehir Belediyesi, tarih sempozyumlarının üçüncüsünü düzenlemeye hazırlanıyor. Gazi Akça Koca ile başlayıp Karamürsel Alp ile devam eden süreçte ‘’Uluslararası Gazi Süleyman Paşa ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu-III’’, 25-27 Mart tarihlerinde gerçekleştirilecek. Sempozyumda Orhan Gazi’nin büyük oğlu, Kocaeli’nin ilk Osmanlı yöneticisi, İzmit’te bugünkü Orhan Camii’ni yaptıran Gazi Süleyman Paşa ele alınacak.

 

OSMANLI’NIN ANADOLU’YA AÇILAN KAPISI

Büyük bir tarihi ve kültürel birikime sahip Kocaeli şehri, günümüzde Türkiye’ye rehberlik edecek konumdadır. Bithynia bölgesinin önemli şehirlerinden biri olan Kocaeli, antik çağlardan itibaren insanların yaşam alanı ve bölgede ortaya çıkan büyük medeniyetlerin bir parçası olmuştur. Bizans Devleti devrinde önemini koruyan şehir, Osmanlı Devleti’nin de ilk fethettiği yerlerden biridir. İstanbul başkent olduktan sonra Kocaeli, Osmanlı Devleti’nin Anadolu’ya açılan kapısı, yol ağının ana güzergâhı olmuştur. Günümüzde olduğu gibi Osmanlı Devleti zamanında da Kocaeli ülkenin önemli bir sanayi şehri idi. Çuhane, Hereke Halı Fabrikası, Tersane, ipek ve kereste fabrikaları gibi birçok sanayi yatırımı konusunda, Osmanlı Devleti de Kocaeli’ni tercih etmiştir.

 

KURUCU BEYLERİN İZİNİ TAKİP EDİYORUZ

Büyük bir medeniyeti insanlık tarihine armağan eden Osmanlı Devleti’nin kuruluş bölgesinde yer alan Kocaeli, bu devleti kuranların yani kurucu beylerin iz bıraktığı bir şehir olmuştur. İşte bu kurucu beyleri genç nesillere tanıtmak ana temasıyla Büyükşehir’in başlattığı sempozyumlar serisinin ilki Gazi Akça Koca, ikincisi Kara Mürsel Alp adına gerçekleştirdikten sonra üçüncüsü de Gazi Süleyman Paşa’nın adına düzenlenecek. Tarihi açıdan önemli birçok gelişmeye sahne olan Kocaeli Bölgesi’nin araştırılması ve avantajlarının, dezavantajlarının ortaya konulması, günümüz ekonomik ve sosyolojik çalışmalarına da katkı sağlar nitelikte olacak. Sempozyumda sunulacak bildiriler, alanında önemli araştırmacılarının Kocaeli ve çevresi hakkında yapacakları çalışmalar ve sunacakları tebliğler önemli bir birikimin sağlanmasına ve gelişimin önündeki engellerin aşılmasına, yeni projelerin gündeme getirilmesine katkı sağlayacak.

 

GAZİ SÜLEYMAN PAŞA(1316-1357) KİMDİR?

Orhan Gazi’nin büyük oğludur. Kocaeli’nin ilk Osmanlı Yöneticisidir(1337-1349)Rumeli Fatihi olarak bilinir. Avrupa’ya ilk çıkan Osmanlı Beyi’dir. Zamansız ölümü olmasa idi, üçüncü padişah olarak Osmanlı’yı yönetecekti.

Merkezi İzmit olmak üzere İstanbul sınırından Ankara’ya kadar olan bölgeyi yönetmiştir. 1345’ten itibaren Orhan Gazi devlet işlerindeki ağırlıklı yükü Süleyman Paşa’ya vermiştir. İzmit’te bugünkü Orhan Camii ile hamam ve medrese yaptırmıştır.

 

SEMPOZYUM AJANDASI

*07 Aralık 2015- Bildiri başlığı ve özetlerin sempozyum sekreterliğine son gönderilme tarihi

*21 Aralık 2015-Kabul edilen bildirilerin duyurulması

*07 Mart 2016-Tam metinlerin teslimi

*25-26-27 Mart 2016-Sempzoyumun düzenlenmesi

Ayrıca geçmiş sempozyumlar ve bu sempozyum hakkında detaylı bilgiyewww.kocaelitarihisempozyumu.com adresinden ulaşmak mümkündür.

Son Güncelleme: 18.11.2015 12:31
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner39

banner37

banner38