Cami enkazına sığındılar

Yeni yapılan valilik kampüsü içerisinde bulunan Köy Hizmetleri Cami’nde şu sıralar ne imam var ne de cemaat

Cami enkazına sığındılar

Yeni yapılan valilik kampüsü içerisinde bulunan Köy Hizmetleri Cami’nde şu sıralar ne imam var ne de cemaat

03 Ekim 2014 Cuma 11:21
Cami enkazına sığındılar
 Camide Suriye’de yaşanan savaştan kaçan Suriyeli Türkmenler yaşıyor.

Eski Köy Hizmetleri alanına yeni valilik kampüsünün yapılması kararı alınmış, 2 yıldır yeni valilik binasının yapılması için hummalı bir çalışma yapılıyordu. Köy Hizmetleri bu alandan kaldırıldı. Alanda Köy Hizmetleri’ne ait sadece bir camii kaldı. Köy Hizmetleri Camii, yeni valilik binasının yapım aşamasında yerinden kaldırılıyor. Boşaltılan Cami’nin içerisinde ise şu sıralar, Suriye’de ki iç savaştan kaçan 15 Türkmen yaşıyor. İzmit’in merkezinde yaşanan bu dram ise kimsenin dikkatini çekmiyor. Türkmenler boşaltılan Cami’nin içerisinde yaşamaya çalışıyor. Cami’nin kapı ve pencereleri söküldü. Cami’nin sadece yıkılması bekleniyor. Suriyeliler de Cami’nin yıkılması sürecine kadar bu Cami’de yaşayacaklarını söylüyor.

Türkmen asıllı Suriye vatandaşı Abdullah Muhammed savaştan kaçıp Türkiye’ye sığındıklarını söyleyerek, “biz savaştan kaçtık, birçok şehire gittik. Bize sahip çıkan olmadı. İzmit’te yaşıyoruz. Bulduğumuz harabe binalarda yaşıyoruz. Çocuklarla birlikte 15 kişi bu Cami’de yaşıyoruz. Yiyecek sıkıntısı çekiyoruz. Mecbur kaldığımız için insanlardan para istiyoruz. Çoğu zaman aç kalıyoruz. Havalar soğudu, Cami’nin de pencereleri ve kapıları söküldüğü için üşüyoruz. Bize bol bol battaniye lazım” dedi.

Abdullah Muhammed sağlık sorunları da yaşadıklarını söyleyerek, “Biz Türkmen’iz. Bizi kamplara yerleştirmek istiyorlar. Bizi kamplarda Araplar dövüyor. Araplar kamplarda Türkmenlere saldırıyor. Bu yüzden kamplara yerleşmek istemiyoruz. Sokaklar bizim için daha güvenli. Sağlık sorunlarımız var. Hastalıklıyız, kızım da yanımda. İlaç alacak paramızda yok. İlaçlarımız 200 lira tutuyor. Komşularımızdan yardım istiyoruz. Biz İzmit Kadıköy Mahallesi çevresinde yaşıyoruz. Bize yardım etmek isteyenler Cami’ye getirebilirler. Battaniye ve yiyecek yardımına ihtiyacımız var” dedi.

Muhammed , “Halep’ten Biz Türkiye’ye kaçtık geldik. Kızımın çocukları da dahil 15 kişiyiz. Benim 2 çocuğum Suriye’de savaşıyor. Kızımın kocası da şuan Suriye’de savaşıyor. Çocuklarımız kampa yerleşmediğimiz için okullara da alınmıyor. Suriye’de okula gidiyorlardı. Türkiye’de nereye gitsek bizi kamplara göndermek istediler. Bizi kamplarda dövüyorlar. Çocuklarımızın eğitimi için kamplara gidemeyiz. Bizim bir tarafımız Suriye’de çetelere karşı savaşıyor. İnşallah savaş biter, çocuklarımıza kavuşuruz, vatanımıza gideriz” dedi.

İzmit’te valiliğe bağlı köy hizmetlerinin kapatılma kararı alınmıştı. Ardından İzmit Merkezi’nde bulunan Köy Hizmetleri alanına büyük bir Valilik Kampüsü yapılmasına karar verilmişti. 2 yıl önce yeni Valilik Kampüsü inşaatına başlandı. Dönemin valisi Ercan Topaca’nın imzasıyla başlayan çalışma şu sıralar tamamlanmak üzere. Müftülükten alınan bilgiye göre Ercan Topaca, valilik kampüsü içerisinde bulunan Köy Hizmetleri döneminden kalma Cami’nin yıkılmasını istedi. Topaca, yıkılacak olan Cami’nin yerine yeni Cami inşaatının yapılacağının sözünü verdi. Cami’nin kapı ve pencereleri söküldü, elektrik ve suları kesildi. İzmit’e sığınan Suriyeliler ise şu sıralar Cami’de yaşıyor. Cami’nin tamamıyla yıkılmasıyla birlikte Suriyeliler kendilerine başka sığınacak yer arayacak.

Son Güncelleme: 08.10.2014 19:46
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner39

banner37

banner38