banner28
banner23
banner36

Cumartesi nöbetine gitmeyen Aile Hekimine ceza verilemez

Türk Sağlık Sen Kocaeli Şube Başkanı Ömer Çeker, şube başkan yardımcısı Zekai Dumlupınar, Eski Şube Başkan Yardımcısı Erol Kalemer’in Cumartesi Nöbetlerine gitmeyen Aile Hekimine verilen cezanın idare mahkemesi tarafından iptal edilmesi hakkında şubede basın açıklaması yaptı.

Cumartesi nöbetine gitmeyen Aile Hekimine ceza verilemez

Türk Sağlık Sen Kocaeli Şube Başkanı Ömer Çeker, şube başkan yardımcısı Zekai Dumlupınar, Eski Şube Başkan Yardımcısı Erol Kalemer’in Cumartesi Nöbetlerine gitmeyen Aile Hekimine verilen cezanın idare mahkemesi tarafından iptal edilmesi hakkında şubede basın açıklaması yaptı.

29 Ekim 2015 Perşembe 09:16
 Cumartesi nöbetine gitmeyen Aile Hekimine ceza verilemez
Aile Sağlığı Merkezlerinde görev yapan Aile Hekimi ve Aile Sağlığı Çalışanına Cumartesi günleri nöbet yazmak suretiyle usulsüz mesai dışı çalıştırmak için Sağlık Bakanlığı bir takım düzenlemeleri hayata geçirmiştir. 
  Sağlık Bakanlığının hukuk ve kural tanımaz ben yaptım oldu mantığı ile sorunlara yaklaşması Aile Sağlığı Merkezinde öz veri ile görev yapan Aile Hekimleri ve Aile Sağlığı Çalışanlarının konu hakkında görüşlerini alıp bu görüşleri doğrultusunda düzenleme yapmayarak ben yaptım oldu mantığı ile olaylara yaklaşması neticesinde Aile Hekimleri ve Aile Sağlığı Çalışanları kendi aralarında almış oldukları karar doğrultusunda üretimden gelen güçlerini kullanarak sendikalarında destekleri ile 1 Ocak 2015’ten itibaren  Cumartesi, nöbetlerine gitmiyorlar. 
  Türk Sağlık Sendikası olarak ta Aile Hekimleri ve Aile Sağlığı Çalışanlarının Cumartesi nöbetlerine gitmemeleri için almış oldukları kararın doğru ve yerinde bir karar olduğunu her platformda dile getirdiğimiz gibi bu kararı da destekledik. 1 Ocak 2015’ten itibaren her hafta cumartesi nöbetlerine gidilmeyeceğine dair yönetim kurulu kararı alarak kamuoyuna duyurusunu yaptık.
  Aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının bu haklı davasına desteğimizi mitinglerle, eylemlerle sürdürdük. Cumartesi nöbetlerine gitmeyerek iş bırakan Aile Hekimliği çalışanlarına karşı yapılan soruşturmalara ve soruşturmalar neticesinde verilen cezalara karşı hukuki mücadelemiz de devam ediyor. 
  Sendikasının aldığı iş bırakma kararına uyan kamu çalışanlarına ceza verilemeyeceği mevzuatta açık ve yüksek yargı kararları ile tescillenmiş iken Aile Hekimleri ve Aile Sağlığı Çalışanlarına ceza verilmesinin kabul edilemez olduğunu defalarca sendika olarak dile getirdik. Bu konudaki haklılığımız kazandığımız mahkeme kararı ile de bir kez daha tescillenmiştir.
   Türk Sağlık-Sen’in açtığı dava sonucunda mahkeme cumartesi nöbetine gitmeyerek iş bırakan Aile Hekimine verilen cezayı iptal etmiştir. Cumartesi nöbetleri ile ilgili olarak kazanılan bu ilk dava ile Türk Sağlık-Sen farklılığını ve mücadelesini bir kez daha ortaya koymuştur. 
 Adapazarı’nda görevli Türk Sağlık-Sen üyesi Aile Hekiminin 10 Ocak 2015 tarihinde cumartesi nöbetine gitmemesi nedeniyle 5 ihtar puanı cezası verilmiş olup, cezanın iptali için Sendika avukatımızca Sakarya 2. İdare Mahkemesinde dava açılmıştır. Yapılan idari yargılama neticesinde  Mahkemenin 2015/455 Esas Nolu ve 2015/861 Karar Nosu ile verdiği kararda Aile Hekiminin üyesi olduğu Türk Sağlık-Sen’in iş bırakma kararı aldığına dikkat çekti. 
  Kararda “ örgütlenme özgürlüğü kapsamında bir gün göreve gelmemek fiilinin mazeret olarak kabulü gerektiğinden, izinsiz işe gelmemek fiilinin sübuta etmediği sonuç ve kanaatine varıldığından, disiplin suçu teşkil etmeyen eylemi nedeniyle davacı hakkında tesis edilen işlemin hukuka uygun bulunmadığı sonucuna varılmıştır” denilerek verilen ceza iptal edilmiştir. 
 Açtığımız dava sonucunda mahkemenin verdiği bu kararla,  sendikamızın aldığı karar doğrultusunda cumartesi iş bırakarak nöbete gitmeyenlere ceza verilemeyeceğini tescillemiş olduk. Cumartesi nöbetlerine karşı kazanılan bu ilk dava Aile Hekimlerimize ve Aile Sağlığı Çalışanlarımıza hayırlı olsun.
  Sakarya İdare Mahkemesinin vermiş olduğu karar Aile Sağlığı Merkezlerinde görev yapan sağlık çalışanları arasında hukukun üstünlüğüne ve bağımsızlığına olan güveni artırdığı gibi birlik ve beraberlik içerisinde haklı davalarında mücadele etmeleri gerektiği, kanaatinide güçlendirmiş, kuvvetlendirmiştir. İlimizde 24.10.2015 tarihin de Cumartesi  Nöbet Eylemine gitmeme oranı yüzde 71 olmuştur. Bu Mahkeme kararından sonra bu oran yüzde 99 olacaktır.
   Herkes bilsin ki bu mücadelemiz cumartesi nöbetleri ortadan kalkana kadar sürecektir. Çünkü biz haklıyız ve kazanacağız. Türk Sağlık-sen olarak burudan bir kez daha Sağlık Bakanlığına çağrıda bulunuyoruz: Aile Hekimi ve Aile Sağlığı Çalışanları bu işten rahatsız, Angarya istemiyor, Yargı kararları da çalışanı tasdikliyor. Artık bu zulüm sona ermeli ve cumartesi nöbetleri iptal edilmelidir. Hepinize teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum.                                         
Ömer ÇEKER
 Şube Başkanı

Son Güncelleme: 30.10.2015 11:28
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner34

banner39

banner37

banner38