Engelliler Günü’nde Gündem MS hastalığı olacak

3 Aralık Engelliler Günü’nde MS hastalığı ele alınacak

Engelliler Günü’nde Gündem MS hastalığı olacak

3 Aralık Engelliler Günü’nde MS hastalığı ele alınacak

30 Kasım 2015 Pazartesi 11:20
Engelliler Günü’nde Gündem MS hastalığı olacak
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Sosyal Hizmetler Şube Müdürlüğü Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Birimi, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde Sembol AVM’de etkinlik düzenleyecek. Programda metabolik hastalıklardan olan “MS” ele alınacak. İzmit, Sembol AVM‘de 3 Aralık Perşembe günü gerçekleştirilecek programda MS(Multipl Skleroz) hastalığı bu yılın gündemi olacak. Geçen yıllarda yapılan etkinliklerde “Down Sendromu”, “Otizm”, “Serebral Palsi” “Kistik Fibrozis” “Çölyak” engel grupları ele alınmıştı.

 

AMAÇ DUYARLILIK VE FARKINDALIK OLUŞTURMAK

Sembol AVM’de gerçekleştirilecek Dünya Engelliler Günü etkinliği, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’nun katılımı ve Kocaeli  Üniversitesi Tıp Fak. Umuttepe Hastanesi’nden Prof. Dr. Hüsnü Efendi’nin MS (Multipl Skleroz) konusunda bilgilendirmesi ile devam edecek .Etkinlikte, engelli olmayan bireyler ile engelli bireyleri bir arada buluşturarak, duyarlılık ve farkındalık oluşturulması amaçlanıyor.

 

MS( MULTİPL SKLEROZ) NEDİR?

Multipl Skleroz(MS) yaklaşık 150 yıldır bilinmesine karşın son yıllarda teknolojik gelişmelerin getirdiği imkanlarla beynin çok iyi görüntülemesi sonucu erken teşhis konulması ve yeni tedavi seçeneklerinin artması ile MS ilgi odağı olmuştur. MS kırk yaşın altında en sık engel oluşturan beyin hastalığı olması nedeniyle önem arz etmektedir. İletişim ve bilginin hızla aktarıldığı yaşadığımız dünyada bu hastalıkla ilgili bilgilere ulaşılması yanında, hasta ve hasta yakınlarının bir kısmı bu imkanı bulamamaktadır.

 

SİNİR SİSTEMİ HASTALIĞI

Kelime anlamı çok sayıda sertleşmiş doku anlamına gelmektedir. Beyin ve omurilikte ak maddeyi (beyaz cevher) tutan değişik büyüklükte çok sayıda normalde olmaması gereken gri, sarı renkte, Magnetik Rezonanas (MR) da plak diye tanımlanan oluşumların ortaya çıkardığı belirti ve bulgulardan oluşan bir hastalık veya hastalıklar grubudur. MS hastaların %85 ataklar halinde seyreder, % 15 inde ataklar görülmez. Bir yıllık sürede ilerleyici nörolojik (sinir sistemini ilgilendiren) belirtilerle seyreder.

 

MULTİPL SKLEROZ KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Genellikle genç ve orta yaşta görülür. Bayanlarda erkeklere oranla 2-2,5 katı fazla görülür. Her yaşta görülebilir, en sık 20-40 arası görülür. Nadiren çocuklarda ve ileri yaşlarda görülebilir. Kocaeli genelinde ortalama 1000 vaka olduğu bilinmektedir.

 

DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ ETKİNLİĞİ

Tarih: 3 Aralık 2015 Perşembe  Yer: Symbol AVM  Saat:17:30-19:30

Program Akışı;

Alan Etkinlikleri

·        Yüz Boyama

·        Balon Dağıtma

·        Palyaço

·        Kahkaha Aynaları

·        ‘’MS’’ Farkındalığı İçin Rozet Dağıtımı

·        ‘’MS’’ Bilgilendirme Broşürü ve CD Dağıtımı

·        Hatıra Fotoğrafı Bölümü

·        SEKO Kostümlü Animasyon Karakteri

·        3 Dk. MS İle Empati Kurmak İster Misiniz? Etkinliği (SİMÜLATÖR)

17:00                  Katılımcıların Alana Gelişleri

17:30                  Protokol Konuşmaları

·        Kocaeli Üniversitesi- Prof. Dr. Hüsnü Efendi

·        Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu

17:50                  Video Gösterimi “MS’’ Tanıtım

17:55                  Avni Akyol İlkokulu Engelli Öğrenci Gösterisi

18:05                  Engelli Ritim Grubu Gösterisi

19:00                  Kokteyl (Glutensiz ikram masaları olacaktır.)

19:30                  Katılımcıların alındıkları noktalara bırakılması

 


Son Güncelleme: 30.11.2015 11:26
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner39

banner37

banner38