banner28
banner23
banner36

İşçileri hastanelik eden olayda ihmal iddiası

Kocaeli’nde bir kargo firmasına gönderilen denatonyum benzoat (etil alkol ve parfüm üretiminde kullanılan, ticari adı bitreks olan madde) paketinin patlaması sonucu etkilenerek hastaneye kaldırılan 51 kişi, tedavilerinin ardından taburcu oldu.

İşçileri hastanelik eden olayda ihmal iddiası

Kocaeli’nde bir kargo firmasına gönderilen denatonyum benzoat (etil alkol ve parfüm üretiminde kullanılan, ticari adı bitreks olan madde) paketinin patlaması sonucu etkilenerek hastaneye kaldırılan 51 kişi, tedavilerinin ardından taburcu oldu.

11 Aralık 2015 Cuma 16:57
 İşçileri hastanelik eden olayda ihmal iddiası
Nakliyat-İş Gebze Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Kopal, olayda ihmaller olduğunu öne sürerek, "Burası kargonun aktarma merkezi. Çalışanların büyük çoğunluğu günlük yevmiyeci. Her gün 8 saat çalışmaları gerekirken, bu süre 10-11 saate çıkıyor. İşçiler adeta belini doğrultamıyor. Ayrıca bu tür kargolar özel olarak taşınması gerekiyor." dedi.
HASTALAR TABURCU OLDU
Kocaeli’nde bir kargo firmasına gönderilen denatonyum benzoat (etil alkol ve parfüm üretiminde kullanılan, ticari adı bitreks olan madde) paketinin patlaması sonucu etkilenerek hastaneye kaldırılan 51 kişi, tedavilerinin ardından taburcu oldu. Dün meydana gelen olayda, Başiskele ilçesinde bir kargo firmasına gönderilen ve içerisinde 'denatonyum benzoat' bulunan kimyasal paket patladı. Kargo merkezine Ankara'dan geldiği öğrenilen paketteki toz maddenin etrafa yayılması ile işçiler rahatsızlandı. Kargo çalışanları, nefes almakta zorlanınca dışarı çıkarıldı ve 112 Acil'den yardım istendi. 
51 işçi ambulanslarla Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kimyasal Biyolojik Radyolojik Nükleer Bölümü'nde (KBRN) tedavi altına alındı. KBRN bölümünde özel önlemler alınırken, işçilerin kimyasal maddeden arınmaları için yıkanmaları sağlanarak kıyafetler verildi. İşçilerin kan örnekleri alındı. Tedaviler sonucunda ilk önce 40, sonra da 11 kişi taburcu edildi.
"İŞÇİLER DENEYİMSİZ VE GÜNLÜK 10-11 SAAT ÇALIŞIYOR"
Nakliyat-İş Gebze Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Kopal, birçok sorunun yaşandığı kargoda sendikal faaliyetler yürüttüklerini söyledi. Kopal, şöyle devam etti: "Sendikal çalışmayı duyan kargo yetkilileri, çeşitli yerlerde, Kocaeli, İstanbul, Ankara, Konya ve değişik bölgelerde üye olan arkadaşlarımızı işten atmıştır. İşten atılan arkadaşlarımızla aylarca işe alınmalarını, yetkililerin de yasa ve hukuka uymaları yönünde yetkililerden talepte bulunduk. Adı geçen işyeri, Kocaeli aktarma merkezi. Kocaeli ilçelerinden, Sakarya'daki bütün kargo şubelerinden kargolar buraya toplanır, burası transfer, aktarma merkezi. Buradan Türkiye'nin çeşitli yerlerine gönderilir. Burada çalışan arkadaşlarımızın sendikaya üye olmalarının en önemli sebeplerinden birisi buradaki çalışmaları koşulları. Çalışma koşulları günlük 8 saat, haftalık 45 saat olması gerekirken, buradaki arkadaşlarımız günlük 10-11 saat çalışmakta ve doğru dürüst mesai ücretleri ödenmemektedir. Buradaki çalışan arkadaşlarımız büyük çoğunluğu kargonun kendi bünyesinde kadrolu olarak çalışanlar değil, büyük çoğunluğu taşeron ve günlük yevmiyeci olarak gelen çalışanlardan oluşmaktadır. Bu arkadaşlarımız kimyasal kargoların, kırılacak dökülecek, zarar verecek, hassasiyetle taşınması, istiflenmesi, araçtan indirilmesi, bantta yüklenmesi, banttan kamyon ve TIR'lara yüklenmesi konusunda hiçbir eğitim almamış. Yani sürekli işe girişlerin olduğu ücretlerin çok düşük olduğu bir işyeri. Bu yönüyle de iş sağlığı ve iş güvenliği alınmamaktadır. Arkadaşlarımız en büyük sorunlardan birisi iş güvenliği diğeri de ücret. Çalışma koşulları içerisinde hiçbir önlem alınmamakta orada iş kazaları yaşanmakta."
"O KARGOLAR ÖZEL OLARAK TAŞINMASI GEREKİYOR"
Kopal, söz konusu kargoların özel olarak taşınması gerektiğini belirterek, "Burada bu tür kargoların alınırken, müşteri iletişim kurulurken, bu kargonun içinde ne olduğu ve üzerinde ne olduğu yazması gerekiyor. Bu tür kargoların özel olarak alınması gerekiyor. Oradaki işçi arkadaşlarımızın o kargonun içeriğiyle ilgili bilgisi olmayabilir. Çünkü orada tabir yerindeyse yağmur gibi kargo geliyor. On binlerce kargo geliyor. Bu insanlar belini doğrultmadan, saatlerce yeri eğik bir şekilde bant üzerinde aldığı kargoyu araç içindeki arkadaşına veriyor. Aldığı kargoyu veriyor. Alıp onu kontrol etmesi bakması mümkün değil. Bu öncesinde yapılması gereken bir şey. İhmal burada var. Bu tür kimyasal maddenin normal bir kargo gibi taşınması doğru değil. Çünkü orada düşme, kırılma gibi birçok şey yaşanıyor. O yüzden açıdan dikkat edilmesi gereken birşey. Özel olarak taşınması gerekiyor." dedi. Kopal, hastanelik olan kişilerin tedavilerinin ardından taburcu olduğunu kaydetti.

Son Güncelleme: 14.12.2015 13:48
Anahtar Kelimeler:
Yurtiçi Kargo
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner34

banner39

banner37

banner38