İZAYDAŞ karbon kredisini aldı

İZAYDAŞ, Çöp Gazından Enerji Üretim Tesisi Projesi ile ilk karbon kredisini aldı

İZAYDAŞ karbon kredisini aldı

İZAYDAŞ, Çöp Gazından Enerji Üretim Tesisi Projesi ile ilk karbon kredisini aldı

01 Ekim 2014 Çarşamba 10:36
İZAYDAŞ karbon kredisini aldı
 18 yıllık tecrübesiyle atık yönetiminde Türkiye’nin lider kuruluşu olan İZAYDAŞ, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’nun öncülüğünde son yıllarda yaptığı yatırımlarla çevre ve insan sağlığına duyarlı, ülke ekonomisine katma değer sağlayan, aynı zamanda ürettiği elektrik enerjisi ile ülkemizin bu alandaki hedeflerine katkıda bulanan çalışmalara imza atmaya devam ediyor. İZAYDAŞ, Çöp Gazından Enerji Üretim Tesisi Projesi ile ilk karbon kredisini alırken, çevre ve hava kalitesine de ciddi katkı sağlamış oldu. 

SERA GAZI ETKİSİNİN ÖNÜNE GEÇİLDİ

Kocaeli’nde her gün 1.600 ton evsel atığı düzenli depolama alanlarında bertaraf eden İZAYDAŞ, Solaklar tesisinde kurduğu çöp gazından enerji üretim tesisinde, 2012 yılından bu yana elektrik üretimine devam ediyor. Kurulu gücü 5,1 MW olan bu tesis, depolama alanlarından oluşan ve karbondioksite göre 21 kat daha zararlı olan metan gazının neden olduğu sera gazı etkisinin de önüne geçerek, çevre ve hava kalitesine ciddi katkı sağlıyor.

“GOLD STANDARD” PROJESİ

Proje kapsamında yapılan çöp gazından enerji üretim tesisi, uluslar arası bir gönüllü standart olan ve diğer standartlar arasında en prestijli kabul edilen “Gold Standard” projesi olarak geliştirilmiştir. Gönüllü piyasalarda oluşan bu karbon kredileri, gönüllülük esası içerisinde karbon ayak izlerini sıfırlamak veya azaltmak isteyen yurt içi ve yurt dışı firmalar tarafından satın alınmaktadır. 

İZAYDAŞ’IN KARBON KREDİSİ

2014 yılı temmuz ayından bu yana Solaklar evsel atık düzenli depolama sahasında faaliyet göstermekte olan çöp gazından enerji üretim tesisini işleten Körfez Enerji şirketi, 74.725 tCO2e karbon kredisine hak kazanırken yapılan sözleşme çerçevesinde bu kredilerin %40’ı olan29.090 tCO2e karbon kredisi işveren olarak İZAYDAŞ’a aittir.

74.725 AĞACIN ÖMRÜ KADAR

Öte yandan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan İZAYDAŞ gerçekleştirdiği bu prestijli proje kapsamında sadece ilk yıl için elde edilen 74.725 ton COemisyon azaltımı ile yaklaşık 74 bin 725 adet ağacın ekilip ömrü boyunca sağlayacakları toplam emisyon azaltımı sağladı. 

KARBON OFSET KREDİSİ NEDİR?

2005 yılında yürürlüğe giren Kyoto Protokolü ile birlikte dünya genelinde atmosfere zarar veren sera gazlarını azaltmak için ciddi çalışmalar başlatıldı. Kyoto Protokolü ile birlikte 1 ton karbondioksit salınımına eşdeğer bir tanım olan “Karbon Ofset Kredisi” kullanılmaya başlanırken karbon kredisi birimi “ton karbondioksit” eşdeğer “tCO2e” olarak tanımlandı. Öte yandan ülkemizde gönüllülük esasına dayanarak yenilenebilir enerji projelerine yatırım yapan firmalar, gönüllü piyasalarda bu kredilerin satışlarını yapabiliyor.

Son Güncelleme: 01.10.2014 10:38
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner34

banner39

banner37

banner38