banner28
banner23
banner36

Kuraklığa karşı ek tedbirler alınıyor

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi kuraklık nedeniyle su sıkıntısı yaşamamak için ek tedbirler alıyor

Kuraklığa karşı ek tedbirler alınıyor

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi kuraklık nedeniyle su sıkıntısı yaşamamak için ek tedbirler alıyor

20 Şubat 2014 Perşembe 13:45
Kuraklığa karşı ek tedbirler alınıyor
 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi yaşanan kuraklık nedeniyle şehrin su ihtiyacını karşılayacak ek tedbirler almak için çalışmalara başladı. Yapılan çalışmalar Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu tarafından basın toplantısıyla kamuoyula paylaşıldı

 

BASIN TOPLANTISI YAPILDI

Antikapı Restaurant’ta yapılan toplantıya Genel Sekreter Ersin Yazıcı, İSU Genel Müdürü İlhan Bayram ve Başkan Danışmanı Ömer Polat da katıldı.  Başkan Karaosmanoğlu ileriye dönük kuraklık endişesine karşı şehrin su ihtiyacını karşılayacak her türlü kaynağı değerlendirdiklerini söyleyerek vatandaşları da su tasarrufu konusunda uyardı.  

 

YENİ KAYNAKLARI DEVREYE SOKACAĞIZ

Başkan Karaosmanoğlu “Yuvacık Barajı’ndan üç aydır 3’te bir oranında su alıyoruz. Kuraklık bizi endişelendiriyor, kısıtlamaya gitmeyeceğiz. Ancak vatandaşlarımızdan suyu tasarruflu kullanmalarını istiyoruz. Yeni aldığımız önlemlerde yeni kaynaklarımızı devreye sokacağız. Vatandaşlarımızı bundan sonraki süreçte suyla lakalı olarak sürekli bilgilendireceğiz. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak bütün gücümüzle vatandaşlarımıza sağlıklı su vermek için çalışıyoruz. Bugün su kesintisi yaşamamamızın sebebi Sapanca-Yuvacık  isale hattıdır. Kuraklığın devam ettiğini öngörerek neler yapabileceğimizi düşünüyoruz. Yer altı kaynaklarından faydalanmak için su kuyularını yaygınlaştıracağız. Yer altı suyunu kullanmak için önemli çalışmalar yapıyoruz. Su kaynaklarımız yeterli. Kesintiye gitmeyeceğiz”dedi.

 

GÜNLÜK 107 BİN 537 METREKÜP SU

Kandıra’da şu anda kış mevsimi olmasından dolayı su kullanımının çok az olduğunu ifade eden Başkan Karaosmaoğlu “Namazgah Barajı’nda 5 milyon metreküp su bulunuyor. İzmit, Kandıra, Derince ve Körfez’e Namazgah Barajı’ndan su vererek Yuvacık Barajı ve Sapanca kaynağımızdan daha az su kullanılmasını sağlayacağız. Namazgah’tan Körfez ilçemize takviye yapacağız. Bu hattan saniyede yüz litre kapasitede su vereceğiz. Avi ve Karanlık derelerden içme suyu temin edeceğiz. Yaz gelmeden bu kaynakları hızla hizmete almaya çalışıyoruz. Alihocalar’dan da Gebze’nin su ihtiyacını karşılayan Denizli Göleti’ne su vereceğiz. Maşukiye civarına da bölgedeki derelerden su sağlayacağız. Derelerden, yer altı sularından ve kuyulardan elde edilecek su miktarı günlük 107 bin 537 metreküp civarında olacak” şeklinde konuştu. 

 

SU KAYBIYLA MÜCADELE

Su kaydıyla da mücadele edildiğini dile getiren Başkan Karaosmanoğlu “Su kaybımızı azaltma adına bugüne kadar önemli yatırımlar yaptık. Göreve geldiğimizde Yuvacık Barajı’ndan arıtarak verdiğimiz sudaki kaybımız yüzde 72 idi. Bunu şu anda yüzde 30’lara indirdik. Hedefimiz bu yıl bunu yüzde 25’e indirmek. 2014 yılında kendimizi zorlayacağız. Depolardan su sızmalarını tamir edeceğiz. Vanaları tamir edeceğiz. İsale hatlarını tamir edeceğiz.  Su basıncı yüksek olan yerde su kaybı da yüksek oluyor. Su basıncını azaltan çalışmalar yapıyoruz. Su kaybını gidermek için çalışan ekip sayısını iki kat arttırdık” dedi.

 

ATIK SULAR DEĞERLENDİRİLECEK

Başkan Karaosmanoğlu şöyle devam etti: Yeşil alanlarda mümkün olduğunca sulama suyu olarak yer altı suyunu kullanıyoruz. Kışın yeşil alan sulama yapmıyoruz. Mayıs ayından sonra sulama gerekiyor. Yaz aylarında ağaçlandırma ve yeşil alan sulamalarını atık arıtma tesislerinden çıkan sularla yapacağız. Arıtma tesislerinden çıkan suları sanayide de kullanacağız. Büyük sanayi tesisleri soğutma sularını atıksu arıtma tesislerinden karşılayacak. Böylece evlerde kullanılan temiz suyu harcamamış olacağız. Bu çalışmalar da iki ay içinde gerçekleşecek. Gebze ArıtmaTesisi sularını sanayi amaçlı, Kandıra arıtma sularını da sulama amaçlı kullanacağız. Temiz suyu boşa harcamayacağız. Körfez arıtma tesisi suyunu büyük ölçüde TÜPRAŞ’a vereceğiz. TÜPRAŞ artık ihtiyacını atık sudan karşılayacak. 

 

2016’DA İKİ YENİ BARAJ

Yeni barajların müjdesini de veren Başkan Karaosmanoğlu “Karamürsel’de bu yıl içinde DSİ ile birlikte temellerini atacağımız iki barajımız olacak. İhsaniye ve  Avcıdere Barajı’nın etütleri bitti ihale aşamasında. Buradan yılda yaklaşık 40 milyon metreküp su temin edeceğiz. Bu suyu Gölcük ve Karamürsel bölgemizde yaşayan 200 bin nüfuslu bölgeye vereceğiz. Barajlar 2016’da hizmete girecek. Akmeşe’de ve daha farklı yerlerde de baraj projeleri düşünüyoruz” dedi.

Son Güncelleme: 20.02.2014 13:45
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner34

banner39

banner37

banner38