Mantar zehirlenmelerine dikkat!

Bu mevsimde doğadan toplanan mantarlara karşı çok dikkatli olalım

Mantar zehirlenmelerine dikkat!

Bu mevsimde doğadan toplanan mantarlara karşı çok dikkatli olalım

02 Aralık 2015 Çarşamba 13:51
Mantar zehirlenmelerine dikkat!
Kocaeli’ni çevreleyen ormanlar, özellikle bu mevsimde mantarlarla renkleniyor. Asırlık ağaçların dibinde hemen her türde ve renkte mantar bulmak mümkün. Ancak mantarların bu güzelliğine aldanmamak gerekiyor. Kocaelili mantar üreticisi Hacı Balcı da, gelişigüzel mantar toplanmaması için Büyükşehir vasıtasıyla vatandaşları uyarıyor.

 

AYIRT ETMEK ÇOK ZOR

Türkiye’nin ilk mantar yetiştiricilerinden olan hacı Balcı, Başiskele’de uzun yıllardır mantar üretimi yapıyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Şube Müdürlüğü Tarımsal ve Kırsal Alanlar Şube Müdürlüğü’nden teknik destek alan Balcı, doğadan toplanan mantarların zehirli olup olmadığını anlamanın çok zor olduğunu dile getiriyor. Zehirli ve zehirsiz mantarların birbirine çok benzerlik gösterebildiğini ifade eden Balcı, vatandaşların kültür mantarlarını ve sertifikalı mantarları yemelerini tavsiye ediyor.

 

İLK MANTAR YETİŞTİRİCİSİNDEN TAVSİYELER

Bu mevsimde mantar zehirlenmeleri artıyor. Organ yetmezliğine hatta ölümlere kadar yol açabilen mantarın neden olduğu zehirlenmelerle ilgili Türkiye’nin ilk mantar yetiştiricilerinden Hacı Balcı, önemli açıklamalarda bulundu. Pazarcılık yaparken yaşadığı bir olay sonucu mantar yetiştiriciliğine başladığını kaydeden 60 yaşındaki Balcı, ”Lahana satarken, yanımda köyde topladığı mantarları satan bir teyzenin benden daha fazla para kazandığını görünce bu işe girdim. Sürekli bu konuda bilgi sahibi kişilerle iletişime geçip, yazılar okudum. Şimdi Türkiye’nin dört bir tarafına mantar üretiyorum. Türkiye’nin ilk mantar üreticilerinden birisi olarak, bana doğada topladığı mantarların zehirli olup olmadığını soranlara asla kesin bir cevap veremiyorum“ sözleriyle olayın önemini ortaya koydu.     

 

HER ZAMAN RİSK VAR

Mantar konusunda uzman kişilerde bile mantarları ayırt etme noktasında ufakta olsa risk bulunduğunu belirten Balcı, ”Vatandaşlarımız doğada mantar toplama konusunda ne kadar bilgili olsa da çok dikkatli olmalı. Zehirli ve zehirsiz mantarlar birbirine çok benzer. Her zamanki toplanılan yerden alınan mantarlar da zehirli çıkabilir. Bu nedenle hiçbir zaman doğadan toplanan mantarın rahatlıkla yenildiğini söyleyemem” ifadelerini kullandı.

 

BÜYÜKŞEHİR’DEN DESTEK

Öte yandan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Şube Müdürlüğü Tarımsal ve Kırsal Alanlar Şube Müdürlüğü yetkilileri de çiftçilere sunduğu destekler kapsamında mantar yetiştiricilerine yönelik talepleri de değerlendiriyor. Organik ve biyolojik ürün projesinin hazırlandığı destekler kapsamında mantar yetiştiricilerinin mantar zararlılarına karşı biyolojik korunma yöntemleri hakkında bilgiler sunuluyor.

 

MANTARIN YARARLARI

Mantar; yüksek oranda protein, fosfor ve folik asit içerir. Dokuların yara aldığında hücrelerin kendini kolay tamir etmesine yardım eder. Kemik ve dişleri güçlendirir. Kolesterolü düzenlemeye, dengeye getirmeye yardım eder. Kalp ile dosttur, kalbi kuvvetlendirir. Kan basıncını kontrol altında tutmaya yardım eder. Düzenli tüketimi ile vücudun A, B ve C vitamini ihtiyacını karşılar. Tiroid bezlerine karşı koruma sağlaması da mantar faydaları arasındadır. Sindirim sistemini düzenleyerek hazmı kolaylaştırır. Cildin korunmasına yardım eder. Önemli bir antioksidandır. Birçok kanser türüne karşı koruma sağlar. Tümörlerin büyüyerek yayılmasını engellemeye yardım eder. Selenyum, bakır ve çinko içerir. Hasar gören hücrelerin yenilenmesine yardım eder.

 

Son Güncelleme: 02.12.2015 13:52
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner34

banner39

banner37

banner38