Obezite farkındalık projesi sürüyor

Obezite ile Mücadelede Hareketli ve Sağlıklı Yaşam Projesi üç yıldır devam ediyor

Obezite farkındalık projesi sürüyor

Obezite ile Mücadelede Hareketli ve Sağlıklı Yaşam Projesi üç yıldır devam ediyor

29 Kasım 2015 Pazar 11:19
Obezite farkındalık projesi sürüyor
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin obeziteyle ilgili farkındalık oluşturmak amacı ile hayata geçirdiği Obezite ile Mücadelede Hareketli ve Sağlıklı Yaşam Projesi kapsamında eğitimler yapılıyor. Bu kapsamda Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Sağlık İşleri Şube Müdürü Dr. Yılmaz Oktay ev hanımlarına önemli bilgiler sundu.

 

PROJE 3. YILINDA

Önemli bir sağlık sorunu haline gelen ve görülme sıklığı giderek artan obezite ile kapsamlı bir şekilde mücadele etmek, toplumun obezite ve riskleri konusunda bilgi düzeyini artırma amacı taşıyan proje 3. yılını yaşıyor. Obezite ile Mücadelede Hareketli ve Sağlıklı Yaşam adı altında süren proje kapsamında ev kadınlarına sağlıklı beslenme ve spor yapma alışkanlığı kazandırılıyor.

 

BİLGİLER VERİLDİ

Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından yürütülen örnek proje kapsamında ev hanımlarına Sağlık İşleri Şube Müdürü Dr. Yılmaz Oktay tarafından eğitim verildi. SEKASEM'de gerçekleşen eğitimde Sağlıklı ve Dengeli Beslenmenin Metabolizma Üzerindeki Etkileri konusunda bilgiler sunuldu.     

 

20-60 YAŞ ARASI EV KADINLARI

Programa katılan ev kadınları sağlık taramalarının ardından 50'şer kişilik gruplar halinde eğitime alınıyor. Eğitimler, step, aerobik, plates gibi uygulamalı egzersiz programlarının yanı sıra genel beslenme, ilk yardım, sporcu sağlığı gibi teorik dersler den oluşuyor. Eğitimler Seka Sporcu Eğitim Merkezi(SEKASEM)'nde uzman eğitmenler kontrolünde gerçekleştiriliyor. Bayanlar her eğitim ayının sonunda vücut analiz cihazında kilo kontrolünden geçerek mevcut beden değerlerini öğreniyor.  Projeye, 20-60 yaş arası ev hanımları katılabiliyor. Egzersiz programı ve eğitimler SEKASEM'de 2 salonda yapılıyor. Başvuru yapan kişilerin laboratuvar ölçümleri (kan yağları ölçümleri, hemogram, biyokimya), antropometrik ölçümleri (boy, kilo, vücut yağ oranı analizi, bel, göğüs, kalça, sağ bacak ölçümleri), EKG ölçümleri yapılarak kapsamlı muayeneden geçiriliyor.

 

HER PROGRAMDA YENİ KATILIMCILAR

Projeye egzersiz yapmasında sorun olmayan kişiler katılabiliyor. Muayeneler Kocaeli Üniversitesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanlığından Prof. Dr. Dilek Ural ve ekibinin desteği ile Büyükşehir Belediyesi kurum doktorları ve sağlık personeli tarafından gerçekleştiriliyor. Laboratuvar ölçümleri ise Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Şube Müdürlüğü Terminal İşçi ve Halk Sağlığı Polikliniği tarafından yapılıyor. Daha önceki dönemlerde programa katılan kişiler, yeni katılımcılara imkan sağlamak amacıyla tekrar kabul edilmiyor. Spor eğitmeni desteği tam olarak sağlandığı takdirde eski katılımcılara da haftanın 2 günü bu hizmetin verilmesi planlanıyor.

 

HAFTADA 2 SAAT 15 DAKİKA EGZERSİZ

Yeni gruba bir dönem süresince (16 hafta) haftada 3 gün pazartesi, çarşamba ve Cuma, 45'er dakika olacak şekilde 3 seans egzersiz programı uygulanmakta olup, egzersiz programı hafta içi mesai saatleri içerisinde yapılıyor. Seans saatleri: 1. Seans (öğleden önce) 10:00 -10:45, 2. Seans (öğleden önce) 11:00-11:45, 3. Seans (öğleden sonra) 13:30 -14: 15, 4. Seans (öğleden sonra) 14:30 -15:15 olarak gerçekleşiyor. Egzersiz programı devam ederken gruba katılım yapılmıyor. Yeni katılımlar diğer dönemde değerlendiriliyor. Egzersiz programı kişinin sağlık durumuna göre hafif ve normal egzersiz olarak belirlenerek uygulanıyor. Bir seans yaklaşık olarak 50 kişiden oluşuyor. Egzersiz programı BESYO mezunu spor eğitmenleri tarafından yürütülüyor.

 

AYDA BİR ÖLÇÜM ALINIYOR

Step, aerobik, plates uygulamalarının yapıldığı egzersiz programı çerçevesinde, gruplara obezitenin önlenebilirliğine yönelik beslenme ve hareketli yaşam konularında eğitimler veriliyor. Proje süresince kişilerden ayda bir antropometrik ölçümler (kilo, bel, kalça ve bacak çevresi vb ölçümler) alınarak kaydediliyor. Böylece ölçümlerdeki olumlu ve olumsuz değişimler değerlendirilebiliyor. Kişilerle yapılan yüz yüze anketlerle, kişinin beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivite durumları ve yaşam tarzlarıyla ilgili bilgiler alınıyor. Projeye devamlılık esas olup seansların % 30'una devam etmeyen kişiler projeden çıkartılıyor.

 

GENİŞ KAZANIMLAR

Projeyle günün büyük bir bölümünü ev içerisinde geçiren ev hanımlarının farklı bir ortamda aktivitede buluşması ile hanımlarda olumlu yönde sosyal ve psikolojik kazanımlar elde edilebilecek. Ailenin temelini oluşturan annenin (kadının) beslenme ve yaşam tarzındaki olumlu değişimler ailenin ve buna paralel olarak toplumun pozitif yönde değişimine katkı sağlıyor. Halk tarafından sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam farkındalığının sağlanarak koruyucu sağlık hizmetlerine ve dolayısıyla ülke ekonomisine ve sosyal yaşantıya katkı sağlanacak. Obezitenin neden olduğu hastalıkların minimuma inmesi ile bu hastalıklar için ödenen sağlık harcamalarını azalmasına etki edecek. Bu kazanımların bilimsel bir şekilde yayımlanması ile bilim dünyasının faydalanabileceği bir kaynak oluşturulmuş olacak. Bunun yanında kişilere yapılacak kapsamlı sağlık taramasıyla beraber (kardiyolojik muayene, laboratuvar ölçümleri sonucunda) kişilerde var olan hastalıkların erken teşhis ve tedavisinde önemli katkı sağlanacak.

Son Güncelleme: 29.11.2015 11:21
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner39

banner37

banner38