Otopark Çalıştayı’nda sektörün sorunları masaya yatırıldı

Belde AŞ Genel Müdürü Yazıcı’nın katılımıyla düzenlenen Otopark Mevzuatı Çalıştayı’nda yol üstü parklanmaların Türkiye’nin genel sorunu olduğu vurgulandı

Otopark Çalıştayı’nda sektörün sorunları masaya yatırıldı

Belde AŞ Genel Müdürü Yazıcı’nın katılımıyla düzenlenen Otopark Mevzuatı Çalıştayı’nda yol üstü parklanmaların Türkiye’nin genel sorunu olduğu vurgulandı

23 Kasım 2014 Pazar 12:35
Otopark Çalıştayı’nda sektörün sorunları masaya yatırıldı
 Otopark İşletmecileri Derneği(OİD), Büyükşehirler başta olmak üzere Türkiye genelinde yaşanan otopark sıkıntısını masaya yatırmak ve kalıcı çözümler üretmek amacıyla 21-22 Kasım tarihlerinde Kayseri’de bir çalıştay düzenledi. Sektörün tüm paydaşlarının katılımıyla düzenlenen çalıştayda özellikle yol üstü parklanmaların başta Büyükşehirler olmak üzere Türkiye genelinde önemli bir sorun olduğu ifade edildi. Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki’nin hazır bulunduğu çalıştaya OİD Yönetim Kurulu Üyesi ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Belde A.Ş. Genel Müdürü Kemal Yazıcı da katıldı.

 

KAMU VE ÖZEL SEKTÖR BİR ARAYA GELDİ

Otopark işletmeciliği ve yatırımı yapan kamu ve özel sektör kuruluşlarını tek çatı altında toplamayı hedefleyen OİD’in düzenlediği çalıştayda

‘’ulaşım araçlarının park çözümlerine yönelik strateji ve proje geliştirmek, otopark ve sistemleri konusunda bilgi ve tecrübe paylaşmak, yönetmelik ve yasal mevzuatların belirleyici bir şekilde uygulanmasını sağlamak’’ gibi konular ele alındı. Otopark alanında geleceğe dönük somut adımların atılması hedeflenen çalıştayda özellikle Büyükşehirlerde yaşanan otopark sorunlarına kalıcı ve teknolojik çözümler üretmek için kamu ve özel sektörün birlikte hareket etmesi, bilgi ve tecrübe paylaşımıyla kentlere hızlı ve kaliteli otopark hizmetinin verilmesi yönünde tebliğler yapıldı.

 

OTOPARK MASTER PLANLARI YAPILMALI

Çalıştayınilk gününde açılış konuşmasını yapan İSPARK Genel Müdürü ve OİD Başkanı Mehmet Çevik, derneğin Türkiye genelindeki katılımcılarla genişlemesini hedeflediklerini dile getirdi. Kamu ile özel sektörü bir araya getirerek ortak projeler üretmenin derneğin amaçları arasında yer aldığını söyleyen Çevik, ‘’Şehirlerimizde modern ve katlı otoparkların yapılmasına öncelik vermeliyiz. Büyükşehirlerde otopark master planlarının hazırlanması çok önemlidir. Bu çalıştayda dile getirilecek her görüş bizim için çok değerli. Buradaki tüm görüşlerin hazırlanacak mevzuatta yer alması için gayret göstereceğiz’’ dedi. 

 

ÇALIŞTAY YOL GÖSTERİCİ OLACAK

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürü Selami Merdin ise Avrupa başkentlerindeki ulaşım ve otopark sorunlarına getirilen çözümleri örnekleriyle anlattı. Merdin, etkin ve işleyen bir otopark mevzuatının oluşturulmasının önemine dikkat çekti. Merdin, otopark mevzuatının hazırlanmasında akademisyenlerle çalıştıklarını, düzenlenen bu çalıştayın da kendileri için yol gösterici olacağına inandığını söyledi. Çalıştayın açılışında konuşan ve otopark sektörünün paydaşlarını Kayseri’de misafir etmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Özhaseki, birçok konuda olduğu gibi ulaşım ve parklanmanın kontrolünün yerinden yönetim olan yerel yönetimlerin eliyle yapılmasının önemine dikkat çekti. Özhaseki, mevzuatın hazırlanmasında yerel yönetimlerin tecrübelerinin yol gösterici olacağına inandığını ifade etti. 

 

OTOPARKLAR TÜRKİYE’NİN GENEL SORUNU

Çalıştayın ilk gününün ilk oturumu Okan Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nihat Ülger, Bahçeşehir Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, Gazi Üniversitesi’nden Doç. Dr. Metin Şenbil, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan Murat Oral ile Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Nejat Özdemiroğlu’nun katılımıyla yapıldı. Oturumda özellikle yol üstü parklanmalarda Türkiye genelinde yaşanan sorunlar ele alındı. Katılımcılar araç ve sürücü sayısındaki artışla birlikte özellikle Büyükşehirler başta olmak üzere Türkiye genelinde parklanmanın büyüyen bir sorun haline geldiğine değindi. Yapılan konuşmalarda otopark kültürünün geliştirilmesine ihtiyaç duyulduğu vurgulandı.

 

YAZICI ÇALIŞTAYDA SUNUM YAPTI

Günün ikinci oturumuna ise Belde AŞ Genel Müdürü Kemal Yazıcı, konuşmacı olarak katıldı. Yoğun bir ilgiyle düzenlenen oturumda konuşan Belde AŞ Genel Müdürü Yazıcı, ‘’otopark işletmeciliğinde mali süreçler’’ başlıklı bir sunum yaptı. İlgiyle takip edilen konuşmasında Yazıcı, Belde AŞ olarak Kocaeli’de kapalı ve açık otoparkların yanı sıra 6 ilçede yol üstü parklanma hizmeti sunduklarını hatırlattı.Gelişen Türkiye’de artan araç sayısıyla birlikte parklanma ihtiyacının da arttığını, Büyükşehirlerde bu sorunun daha yoğun şekilde yaşandığını sözlerine ekleyen Yazıcı, İmar Kanunu ile Büyükşehirler Kanunu arasında uygulamada yaşanan sıkıntılara değindi. Uygulamada yaşanan aksaklıkları örnekleri ve alınan yargı kararlarıyla anlatan Yazıcı, yol üzeri parklanmaların sürücü, esnaf ve işletmeci açısından ele alınması gerektiğini söyledi. Düzenlenen çalıştayın otoparklarla ilgili yaşanan ihtiyaç, sıkıntı ve eksikliklerle kentlerde otopark kültürünün oluşmasına önemli çözümler getireceğine inandığını vurgulayan Yazıcı, konuşmasının sonunda parklanmayı kaydeden cihazlarda yaşanan sıkıntıları da dile getirdi.

 

İKİNCİ GÜNDE GRUP ÇALIŞMASI YAPILDI

Çalıştayın ilk gününde yapılan konuşmaların ardından Belde AŞ Genel Müdürü Yazıcı ile oturuma katılanlara plaketleri takdim edildi. İkinci günde ise ‘’yöntem sunumu ve çevresel analiz’’, ‘’sorun potansiyel analizi’’ ve ‘’stratejik eylem planı’’ konuları, oluşturulan grup çalışmalarında ele alındı. Çalıştaya Belde AŞ Genel Müdürü Yazıcı ile birlikte idari işler müdürü Ahmet Güven ve müdür yardımcısı Murat Öztanç da katıldı.

 

GÜÇLÜ OTOPARK MEVZUATI OLUŞTURULMALI

Kamu, yerel yönetimler, akademisyenler ve özel sektörden temsilciler, 2. günün 2 farklı oturumunda oluşturulan 6 ayrı grupta çalışma yaptı. Yaklaşık 80 madde üzerinde yapılan grup çalışmalarında otopark sorunu geniş şekilde ele alındı. Tüm paydaşların görüşlerini dile getirdiği grup çalışmasının sonucunda güçlü bir otopark mevzuatının oluşturulması gerekliliği ortaya çıktı. Çalıştayın sonunda yapılan değerlendirmelerde küçük yaştan itibaren otopark kültürünün oluşturulması, cezai müeyyidelerin uygulanması, otopark işletmeciliğinin alt yapısının oluşturulması, kentsel dönüşümün içine otoparkların da alınması, kamu spotları hazırlanması, mevzuatta ücret-tahsilat-yaptırım konularının yer alması, personelin eğitimi, belediyelere yetki verilmesi, otopark zabıtasının oluşturulması, akıllı ulaşım sistemlerinin teşvik edilmesi, üst kurul oluşturulması gibi konular ön plana çıktı.

 

ÇEVİK TEŞEKKÜR ETTİ

Çok yoğun bir çalışma programı ve geniş katılımla gerçekleşen çalıştayın kapanışında bir konuşma yapan OİD Başkanı Çevik, ‘’Ortak akıl çalıştayına katılan herkese teşekkür ediyorum. Yapılan beyin fırtınalarında sektöre yönelik çok önemli sorunlar tespit edildi’’ ifadesini kullandı. 

 

OTOPARK İŞLETMECİLERİ DERNEĞİ

Başkanlığını İSPARK Genel Müdürü Mehmet Çevik’in üstlendiği Otopark İşletmecileri Derneği(OİD)’nin yönetiminde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Belde A.Ş, Bursa Büyükşehir Belediyesi BURBAK, Kayseri Büyükşehir Belediyesi İMAR A.Ş, PARKTURK, T-PARK, POLARIS PARK temsilcileri yer alıyor. Belde A.Ş. Genel Müdürü Yazıcı, derneğin başkan yardımcılığı görevini yürütüyor.

Son Güncelleme: 24.11.2014 10:17
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner39

banner37

banner38