banner28
banner23
banner36

SAĞLIK ÇALIŞANLARI DÖNER SERMAYE KOMİSYONU SEÇİMLERİNE SAHİP ÇIKMALI.

2020 yılı için oluşturulacak Döner Sermaye Ek Ödeme Komisyon seçimlerine kurum çalışanlarının aday olmaları ve usulüne uygun komisyonların çalıştırılması

SAĞLIK ÇALIŞANLARI DÖNER SERMAYE KOMİSYONU SEÇİMLERİNE SAHİP ÇIKMALI.

2020 yılı için oluşturulacak Döner Sermaye Ek Ödeme Komisyon seçimlerine kurum çalışanlarının aday olmaları ve usulüne uygun komisyonların çalıştırılması

30 Aralık 2019 Pazartesi 21:08
SAĞLIK ÇALIŞANLARI DÖNER SERMAYE KOMİSYONU SEÇİMLERİNE SAHİP ÇIKMALI.

Türk Sağlık Sen Kocaeli Şube Başkanı, Türkiye Kamu Sen Denetleme Kurulu Üyesi Ömer Çeker, SBU Derince Eğitim Araştırma Hastanesi İş Yeri Temsilcisi Serap Koçhisar ve KOÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi İş Yeri temsilcisi Yalçın Gül ile Birlikte Şube de basın açıklaması yaptı.  

      2020 yılına Döner Sermaye Ek Ödemelerinde yaşanan sorunlarla birlikte girmekteyiz. Sağlık Bakanlığı ne yazık ki bu güne kadar sağlık çalışanlarının sahada yaşamış oldukları sorunların çözüme kavuşturulması amacıyla gerekli çalışmaları yapmadığı gibi, gün geçtikçe artan sorunlara kayıtsız kalmaktadır.

     Sağlık Bakanlığının vurdum duymazlığı neticesinde SUTfiyatları günün şartlarına göre güncellenmediği, Sağlık Kurumlarının merkezi bütçeden karşılanması gereken harcamaları ve yatırımları, çalışanların katkıları ile elde edilen Döner Sermaye Ek Ödemelerinden karşılandığı için ülke genelindeki hastanelerin büyük çoğunluğunda Döner Sermaye Ek ödemesi ödenmemektedir. Yada 2 ile 5 TL. gibi cay ve simit alınmasına yetmeyecek kadar Ek Ödeme ücreti ödenmektedir.

     Çalışanlar, ücretlerinin enflasyon karşısında erimesi, Gelir vergisi dilimlerinin yüksek olması nedeniyle geçim sıkıntısı çekmektedirler. Sağlık çalışanlarının geçim sıkıntılarını bir nebze hafifletebilmelerine katkı yapacak Döner Sermeye Ek Ödemelerinin dağıtılmasına karar veren Döner Sermaye komisyonu seçimlerinde hassasiyet göstermeleri ve titiz davranmaları gerekmektedir.

     Kurum çalışanları kendilerini Döner Sermeye Komisyonunda temsil etme kabiliyeti olan, idarelerin etkisinde kalmadan çalışanın hakkını savunacak, sağlık çalışanlarınıkomisyon seçilmelerinde aday olmalarını teşvik etmeli ve seçilmelerini sağlamalılar.   

     Hastanelerde görev yapan sağlık çalışanlarının iddialarına göre Döner Sermaye seçimleri çalışanlara usulüne göre duyurulmadığı, seçim yapılmadığı, döner sermaye komisyon üyeleri atama yolu ile idareler tarafından belirlendiği, usulüne uygun toplantı yapılmadığı ve yapılan toplantılarda ise kurumların gelir gider bilançoları görüşüldükten sonra personele dağıtılması gereken yeterli miktarda döner sermaye geliri olmasına rağmen üst düzey idarecilerin telkinleri sonucu yeterli miktarda dağıtılmadığı iddia edilmektedir.  

     Önümüzdeki ay içerisinde sağlık kuruluşlarında Döner Sermaye Komisyon seçimleri yapılacaktır. Secimler gizli oy acık tasnif usulü ile gerçekleştirilir. Çalışanlar için önemli olan bu kurulun nasıl oluşturulacağı ve çalışacağı yönetmenlikle güvence altına alınmıştır.

     Döner sermaye komisyonunun çalışma usul ve esasları“başlıklı 7. Maddesinde; “Komisyonun başkanı hastane yöneticisidir. Komisyon, başkanın daveti üzerine önceden belirlenmiş toplantı gündemine göre her ayın ilk haftası içinde, üye sayısının en az 2/3 çoğunluğu ile toplanır ve katılanların oy çokluğu ile karar alır. Oylarda eşitlik olması halinde, başkanın oy verdiği tarafın görüşü yönünde karar alınır. Komisyon dağıtılacak ek ödeme tutarını belirlerken, sağlık tesisinin gelir-gider dengesi ile borç, alacak, nakit durumu ve ihtiyaçlarını gözetmekle yükümlü ve sorumludur. Komisyon kararları karar defterine yazılır ve toplantıya katılan üyelerce imzalanır. Komisyonun sekretarya hizmetleri idari ve mali hizmetler müdürlüğünce yürütülür.” Düzenlemesine yer verilmiştir.

Döner Sermaye Komisyonları ve seçimleri çalışanlar için önemlidir. Çalışanların gerçek temsilcileri komisyonda yer alır ise, çalışanlar döner sermaye ile ilgili her şeyi en şeffaf şekilde öğrenecekler ve çalışanların hakları gerçek anlamda Döner Sermaye Komisyon toplantılarında savunulmuş olacaktır. 

      İdarelerin komisyonda yer alacak heyeti kendileri belirlediği takdirde komisyon toplantılarında alınan kararlar hakkında çalışanlar bilgi sahibi olamayacaklar ve dolayısı ile kuzuyu kurda teslim etmek suretiyle döner sermayeden paylarına ne düşerse o kadarına razı olacaklardır. 

Türk Sağlık Sen olarak Döner Sermaye komisyon seçimlerinin yönetmeliğe uygun olarak yapılması, seçim tarihinin, adaylık baş vuru tarihlerinin kurum çalışanlarına duyurulması için İlimizde faaliyette bulunan hastanelerin idarelerine ve İl sağlık müdürlüğüne 23/12/2019 tarih ve 311sayılı yazı ile müracaatımızı yaptık.

     Sağlık müdürlüğü ve müdürlüğe bağlı faaliyet gösteren kurumları ilgili yönetmelik çerçevesinde uyarmasını, yönetmeliğe uygun seçimlerin yapılmasını sağlamasını, aksi takdirde yönetmeliği yok hükmünde sayarak atama ile Döner Sermaye komisyonları oluşturan idareleri tespit ettiğimiz takdirde haklarında hukuki işlem başlatacağız.  

     Çalışanlar bu konuda duyarlı olmalı, tavırlarını açıkça ortaya koymalıdırlar. Döner Sermaye komisyonlarına aday olmalılar veya Komisyon toplantıların da çalışandan yana tavır koyacak, kendilerini temsil edeceğine inandıkları kurum çalışanlarını Döner sermaye komisyonlarına aday göstererek komisyona seçilmelerini sağlamalıdırlar. 

      Hepinize Teşekkür Ediyor, saygılar sunuyorum.

                                               Ömer Çeker

                                 Türk Sağlık Sen Şube Başkanı

                           Türkiye Kamu Sen Denetleme Kurulu Üyesi 

                            Türkiye Kamu Sen Kocaeli İl Temsilcisi

                                      BASIN BÜROSU:

                              TÜRK SAĞLIK SEN KOCAELİ ŞUBE

Son Güncelleme: 01.01.2020 16:10
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner39

banner37

banner38