banner28
banner23
banner36

Savaşın çocuklarına Büyükşehir’den eğitim hizmeti

Suriyeli mülteci öğrenciler yarım kalan eğitimlerini Darıca Geçici Eğitim Merkezi’nde tamamlıyor

Savaşın çocuklarına Büyükşehir’den eğitim hizmeti

Suriyeli mülteci öğrenciler yarım kalan eğitimlerini Darıca Geçici Eğitim Merkezi’nde tamamlıyor

10 Ocak 2016 Pazar 12:33
Savaşın çocuklarına Büyükşehir’den eğitim hizmeti
Savaş nedeni ile ülkelerini terk etmek zorunda kalan ve eğitim yaşantıları kesintiye uğrayan Suriyeli mülteci çocuklar, Darıca’da hayata geçirilen geçici eğitim merkezinde öğrenim görüyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan 8 derslikli prefabrik okulda, 600’ü aşkın öğrenci bulunuyor. Okulda 29 Suriyeli öğretmen de yer alıyor. Ülkelerinin müfredatına uygun eğitim veren ve hepsi ülkelerinin önemli üniversitelerinden mezun öğretmenlerin dışında 3 Türk öğretmen de Türkçe dersi sunuyor.

 SURİYELİ ÇOCUKLAR EĞİTİM

Halepli Fatma, Lazkiyeli Ahmet, Şamlı Hüseyin, Rakkalı Esma… Bu isimlerin ortak yönü Suriye’deki savaş nedeniyle ülkelerini terk etmeleri. Evleri bombalanan, ailelerini kaybeden Suriyeli çocuklar olmaları. Hayatta kalmak için Suriye’den Türkiye’ye sığınan bu mülteci çocuklar, sadece ülkelerini terk etmiyor, eğitimlerini de orada bırakıp geliyor. Bu kapsamda Darıca’da oluşturulan Geçici Eğitim Merkezi, Suriyeli mülteci çocukların hayata atılmaları için büyük önem taşıyan eğitim sorununu ortadan kaldırıyor.

 MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI’NA BAĞLI

Milli Eğitim Bakanlığı’nın yabancıların eğitimine yönelik olarak yayımlanan genelgesi doğrultusunda oluşturulan Darıca Geçici Eğitim Merkezi’nde Suriye müfredatına uygun eğitimler veriliyor. Yarım kalan öğrenimlerini bu şekilde tamamlama fırsatı bulan çocuklar, verilen müfredatın ışığında zorluk yaşamıyor. Öğrencilere sunulan müfredat, Suriyeli öğretmenler tarafından verilerek konulara daha vakıf ve adapte olmaları da sağlanıyor. Ayrıca Türk öğretmenin sunduğu Türkçe dersler ile çocukların sosyal alanda iletişim kurma sorunları ortadan kaldırılıyor.   

 “DOKTOR, MÜHENDİS OLACAĞIM”

Geçici Eğitim Merkezi’nde öğrenim gören mülteci çocukların yüzünde ise mutluluk hakim. Yarıda bırakmak zorunda kaldıkları okullarına, hiçbir ülkenin açmadığı kadar kucak açtığı Türkiye’de yeniden başlamak, onları fazlasıyla memnun ettiği sözlerinden anlaşılıyor. Bombaların, acıların ardından bıraktıkları hayallerine devam etmenin heyecanı ile okulda eğitim gören öğrencilerin hedefleri de dikkat çekiyor. Savaş bitene kadar burada eğitimlerini tamamlayıp, doktor olmak isteyen de var, mühendis olmak isteyen de.

 SURİYELİ EĞİTMENLER DERS VERİYOR

Merkezde eğitim veren 29 öğretmen de adeta çocuklar kadar mutlu. Her biri kendi ülkelerindeki üniversitelerin önemli bölümlerinden mezun olan Suriyeli öğretmenler, Türkiye’nin, Kocaeli’nin kendileri gibi savaş nedeni ile gelenlere sahip çıkmasının çok değerli olduğunu söylüyor. “Arap ülkeleri başta olmak üzere hiçbir ülke Türkiye kadar bizi sahiplenmedi” diyen öğretmenler, Darıca’daki eğitim merkezinde çalışmanın kendilerini gururlandırdığını ifade ediyor. Kendilerinin de sevdiklerini, hayallerini bırakıp Türkiye’ye geldiğini kaydeden öğretmenler, “Biz ders verirken çocukların hayallerini düşünerek görev yapıyoruz’’ şeklinde konuşuyor.

 NİTELİKLİ VE GÜVENLİ EĞİTİM

Suriyeli mülteci çocuklarına sağlıklı, nitelikli ve güvenli bir eğitim ortamı sunmak ve toplumla entegrasyonunu sağlamak amacı ile Geçici Eğitim Merkezi’nin hizmet verdiğini söyleyen okul müdürü Abdullah Aktan, ”İl Milli Eğitim Komisyonu tarafından seçilip görevlendirilen 29 Suriyeli ve Darıca Halk Eğitim Merkezi tarafından gönderilen 3 Türk öğretmen okulumuzda görev yapıyor. 8 derslikli okulumuzu bitiren öğrencilerimiz bakanlığımızın yabancı öğrencilere yönelik denklik ve yeterlilik sınavını kazandığı takdirde mezun oluyor’’ ifadelerini kullandı.

 TÜRKİYE’DE 230 BİN SURİYELİ ÖĞRENCİ

Suriyeliler için özel eğitim veren kamplarda ve geçici eğitim merkezlerinde 190 bin öğrenci mevcut. Devlet okullarında ise 40 bin olmak üzere yaklaşık 230 bin Suriyeli öğrenci, yeni eğitim-öğretim döneminde ders başı yaptı.

 

Son Güncelleme: 11.01.2016 17:25
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner34

banner39

banner37

banner38