Seka Filmleri restore edildi

Seka Kağıt Fabrikası’ndan kalan eski filmler, görsel işitsel arşiv tasnif ve yenileme çalışmaları kapsamında restore edilerek izlenecek hale getirildi

Seka Filmleri restore edildi

Seka Kağıt Fabrikası’ndan kalan eski filmler, görsel işitsel arşiv tasnif ve yenileme çalışmaları kapsamında restore edilerek izlenecek hale getirildi

21 Şubat 2014 Cuma 10:36
Seka Filmleri restore edildi
 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Türkiye’nin en büyük endüstriyel dönüşüm projelerinden olan Seka Kağıt Müzesi arşivinde yer alan filmler restore edildi. 1934 yılından bu yana farklı dönemlerde çekilmiş Seka Kağıt Fabrikası’na ait 48 adet film çalışma kapsamında yenilendi. Bu filmlerdeki görüntülerin de yer aldığı görsel sunum çalışmaları önümüzdeki aylarda açılacak olan Seka Kağıt Müzesi’nde ziyaretçiler tarafından izlenebilecek.

13 BİN 500 METRE FİLM ELEKTRONİK ORTAMA AKTARILDI

Müzeler Şube Müdürlüğü tarafından restorasyonu yaptırılan Seka filmlerinin toplam uzunluğu 13 bin 500 metre. 16 ve 35 milimetrelik asetat ve nitrat (parlayıcı) tabanlı filmler, dokuz kişilik bir ekip tarafından restore edildi. Filmlere öncelikle fiziksel ve kimyasal bakım uygulandı ve dijital aktarım öncesinde kopuk ve yırtık filmler onarıldı. Makinelere takılmayacak kadar kurumuş ve çekmiş olan filmlere özel kimyasallarla geçici yumuşatma işlemi uygulandı.

 

FİLMLERİN RESTORASYONU 4 AY SÜRDÜ

Seka’dan kalan filmlerinin restorasyonu dört ay sürdü. Filmler 1920X1080 full HD formatta dijitalize edildi. Filmlerdeki sesler ayrıca elektronik ortama alınarak özel sistemlerle temizlendi. Dijital aktarım işlemi sonrasında filmlerin görüntü ve ses senkronları yapılarak dijital restorasyon uygulandı. Filmlerdeki görüntüleri olumsuz etkileyen yoğunluk ve renk farklılıkları giderildi. Kopuk karelerin bozuklukları, lekeler, çizikler ve tozlar uzman bir ekip tarafından elektronik ortamda düzeltildi.

 

BAYAR VE İNÖNÜ’NÜN KONUŞMALARI

Filmler içerisinde ilk kuruluş yıllarına ait görüntüler, temel atma töreni görüntüleri ve dönemin Maliye Bakanı Celal Bayar ile Başbakan İsmet İnönü’nün konuşmaları yer alıyor.  Ayrıca filmlerde Seka Kağıt Fabrikası’nın İzmit dışındaki işletmelerine ait görüntüler bulunmakta. Seka’dan kalan filmlerde kağıt üretim sürecini anlatan ve fabrika işletmesi hakkında bilgi veren görüntüler de yer alıyor.

 


Son Güncelleme: 21.02.2014 10:37
Anahtar Kelimeler:
EdildiSekaFilmleriRestore
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner39

banner37

banner38