Tökeli İmre, ölümünün 310. yılında anılacak

Macaristan eski Kralı Tökeli İmre, ölümünün 310. yılında Sekapark Kültür Alanı’ndaki Tökeli İmre Anıevi’nde anılacak

Tökeli İmre, ölümünün 310. yılında anılacak

Macaristan eski Kralı Tökeli İmre, ölümünün 310. yılında Sekapark Kültür Alanı’ndaki Tökeli İmre Anıevi’nde anılacak

13 Eylül 2015 Pazar 12:37
 Tökeli İmre, ölümünün 310. yılında anılacak
 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, eski Macar Kralı Tökeli İmre'nin 310. ölüm yıldönümü nedeni ile Sekapark Kültür Alanı'nda bulunan Tökeli İmre Anı Evi'nde anma töreni düzenleyecek. 14 Eylül Pazartesi günü saat 11.00'de gerçekleşecek törende Tuğrul Kuşu Heykeli'nin açılışı da gerçekleştirilecek. Açılılşta Budapeşte Belediye Başkanı Istvan Tarlos, Macaristan Ankara Büyükelçisi Gábor Kiss de bulunacak.
 TUĞRUL KUŞU HEYKELİ
Tökeli İmre’nin mezarı üzerinde bir yüzünde kabartmalar da bulunan anıt ve Tuğrul Kuşu heykelinin birebir kopyası SEKA Park Kültür alanındaki Macar Evi Bahçesi’nde Fen İşler Dairesi Başkanlığı tarafından yeniden inşa edildi. Tuğrul Kuşu heykeli ise Macaristan’dan getirildi.
TUĞRUL KUŞU NEDİR
Tuğrul Kuşu, Divânu Lügati't-Türk'te de adı geçen atmacagillerden bir kuştur. Macar ve Türk mitolojisinde önemli bir yere sahiptir. Türk mitolojisinde Zümrüdü Anka olarak da bilinen Simurg'un karşılığı olarak geçmektedir. Selçuklular da bu kuşu sembol olarak yer yer kullanmıştır.
TÖKELİ İMRE
Tökeli İmre, kendisine Osmanlı Devleti tarafından verilen Orta Macaristan Krallığı zamanında Osmanlı Devleti’nden aldığı destekle Avusturya’nın birçok kalesini ele geçirdi. İkinci Viyana Kuşatması’nda uğranılan başarısızlıktan sonra aldığı kaleleri kaybeden Tökeli İmre, Karlofça Barış Görüşmeleri’nde Osmanlı Devleti’nden istenmiş, fakat bu istek kabul edilmemiştir. Tökeli İmre, 1705 yılında İzmit’te vefat etmiştir. Tökeli İmre mührünün üzerine "Kral-ı Orta Macar'ım ki namım Tökeli İmre, Mûin-i Âli Osman'ım daim hâzırım emre" yazdırarak Osmanlı Devleti’ne bağlılığını göstermiştir.

Son Güncelleme: 13.09.2015 12:40
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner34

banner39

banner37

banner38