Tramvay için ilk kazma vuruldu

21 Temmuz’da yapımı için start verilen ve bitmesine 473 gün kalan Otogar-SEKA Park arası tramvay hattının temelleri atıldı. Bakan Işık, temel atma töreninde tramvay hattının Alikahya’dan başlaması için talimat verdi

Tramvay için ilk kazma vuruldu

21 Temmuz’da yapımı için start verilen ve bitmesine 473 gün kalan Otogar-SEKA Park arası tramvay hattının temelleri atıldı. Bakan Işık, temel atma töreninde tramvay hattının Alikahya’dan başlaması için talimat verdi

19 Ekim 2015 Pazartesi 18:01
 Tramvay için ilk kazma vuruldu

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından ihalesi yapılan ve şantiye kurma çalışmalarında sona gelinen tramvay hattının temel atma töreni Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın katılımı ile gerçekleştirildi. İzmit Otogarı’nın yanında bulunan eski Pazar Pazarı alanında yapılan törene Işık ile birlikte Vali Hasan Basri Güzeloğlu, AK Parti Milletvekilleri Radiye Sezer Katırcıoğlu, Zeki Aygün, İlyas Şeker, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, KOÜ Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan, belediye başkanları, AK Parti İl Başkanı Şemsettin Ceyhan, Milletvekili adayı Şener İnce, Büyükşehir bürokratları ve vatandaşlar katıldı. 21 Temmuz’da startı verilen tramvay hattının bitmesine 473 gün kaldı.

13 MİLYONLUK YATIRIM

Tramvay için 2 yıl süren planlama çalışmasının ardından 21 Temmuz’da start verildi. Gidiş, geliş toplam 14 kilometre uzunluğunda ve 11 istasyondan oluşan hat 113 milyon 990 bin liraya mal oyacak. Hat 550 iş günü içinde bitirilmesi planlanıyor. Günlük 16 bin yolcu taşıması planlan güzergahta, 8 bina kamulaştırılacak. Akçaray ismi verilen hat ile Kocaeli ilk raylı ulaşım sistemine kavuşacak. Yapılacak olan tramvay hattında alt yapı, yapı temelleri imalatları için toplamda 340 bin metreküp kazı ve 213 bin metreküp çeşitli niteliklerde malzeme dolgu için kullanılacak.

2 YILDA BİTECEK

Hattın güzergahında bulunan kanalizasyon ve yağmur suyu deplasmanı ve yeni hatların kullanılmasında değişen çaplarda 21 bin 600 boru döşemesi yapılacak. Tramvay hattı boyunca toplam 28 bin 800 metre uzunluğunda ve 1977 ton oluklu ray imalatı yapılacak. Karayolu ve Tramvay hattının kesiştiği kavşaklarda 16 adet sinyalizasyon düzenlemesi yapılacak. 30 bin metrekare tramvay araçlarının park ve bakım kontrol ve idari merkezi yapılacak. İdari ofisler için 5 bin 640 metrekare kapalı prefabrik ofis alanı yapılacak. Hattın 2017 yılında bitirilmesi planlanıyor.

1977 TON RAY YAPILACAK

Tramvay hattında çalışacak olan 12 tramvay vagonun ihalesi alan firma ile sözleşme de yapıldı. Tramvay hattı boyunca 28 bin 800 metre uzunluğunda 1977 ton oluklu ray imalatı yapılacak. 46 bin adet ray bağlantı elemanı montajı yapacak. 24 adet farklı özelliklerde makas imalatı, yatay ve düşey trafik işaretlemeleri kurulacak, tramvay hattının kataner sistemini beslemek amacı ile 6 adet trafo merkezi içerisinde toplam 12 adet 1500 kWA’lık CER trafosu yapılacak. İstasyon yapıları, depo sahası, yol aydınlatması ve trafik sinyalizasyonu için gerekli enerji ihtiyacının karşılanması için toplamda 5 adet 250 kWA ve 2 adet 1000 kWA iç ihtiyaç trafosu kurulacak.

SEKA DEVLET VE ŞEHİR HASTANESİNE GİDECEK

Törende konuşan Büyükşehir Genel Sekreteri Tahir Büyükakın, kentte ulaşım ile ilgili bilgi verdi. Alınan 200 araç ile toplu taşıma filosunun genişletildiğini söyleyen Büyükakın, “Ulaşım Park şirketini kurduk ve yeni yıl ile çalışmaya başlayacak. 11 kilometrelik Gebze-Darıca metrosu için fizibilite çalışmalarını yaptık ve Ulaştırma Bakanlığına sunduk. Uygulama projesini de yaparak yeni yılda ihalesini yapmayı planlıyoruz. İlk göz ağrımız olan tramvay için ihalemizi yaptık ve 12 tramvay vagonunun alınması içinde sözleşme imzaladık. Önümüzdeki süreçte tramvay hattı SEKA Devlet ve Şehir hastanesine uzatılacak” dedi.

TRAMVAY METRONUN İLK ADIMI

Büyükşehir Belediyesinin en önemli yatırımı olan Tramvay hattının temel atma töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, “12’inci yılımızda hizmetlerimizi sürdürüyoruz. En büyük sorunumuz olan ulaşım için çalışmalarımızı yapmamız gerekiyor. Gelişen ülkeler yerin altında raylı sistemlerini kurdular. Bizim tramvay çalışmamız metro çalışmasının ön hazırlıklarıdır. Tramvay Kocaeli için geç kalınmış bir projedir. Gelişen ve yaşayan kentlerde planlama yapmak çok kolay değil. Önümüzdeki engelleri bir bir aşarak bu noktaya geldik” dedi.

TÜM İLÇELER METROYLA BAĞLANACAK

İhtiyaç oldukça tramvay hattının uzatılacağını belirten Karaosmanoğlu, “Gelecekte tüm ilçelerimizi metro ile birbirine bağlayacağız. Bu çalışmaların hepsi ancak Türkiye’nin istikrarı ile olur. Denizin altından tüneller yapıyoruz, İzmit Körfez’inde köprüler yapıyoruz. Daha çok iyi gelişmeleri birlikte yaşayacağız” dedi. Tramvay hizmetini verenlerin yıllar sonra da hatırlanacağını belirten Vali Hasan Basri Güzeloğlu, “Gelişen kentlerde en büyük sorun ulaşım. Bu hizmetin halkın kullanımına sunulduğu günü de görmeyi temenni ediyorum. Her gün kentimizde ve ülkemizde böyle güzel buluşmalara tanıklık etmek bir vatandaş olarak beni mutlu ediyor” dedi.

8 YIL ULAŞIM ÖNCELİK OLACAK

Her yıl Kocaeli’nin nüfusuna neredeyse küçük bir şehrin nüfusunun eklendiğini söyleyen Bakan Fikri Işık, “Yıllarca bu kenttin ulaşım altyapısına yönelik çalışma yapılmadı. 2004 yılından sonra AK Parti İzmit büyükşehir’i kazanınca Kocaeli’ye tüm sınırları ile Büyükşehir yaptı. Türkiye’nin en planlı kentlerinden biri şimdi Kocaeli oldu. Eksikler elbette var ama belli bir noktaya gelindi. 2015-2023 yılları arasında Kocaeli’de önceliğimiz ulaşım olacak. Yakında Köseköy’de dal çık yapılacak ve buradaki trafik yükünü alacağız.

YENİ YATIRIMLAR GELİYOR

Sanayi Kavşağına önümüzdeki yıl başlayacağız. Outlet Kavşağının çalışmaları başladı. Kuruçeşme için yepyeni bir proje yapacağız. Kuruçeşme’nin sahil ile bağlantısını sağlayacak, otoyol ile bağlantısını sağlayacak, metro hattının da bir durağının olacağı bir kavşak yapacağız. Derince Limanına giden ve D-100’ü kesen noktadan otobana bağlantısını sağlayacağız. Anibal Kavşağı, Çayırova Kavşağı tamamlandığında iki yolda kesintisiz ulaşımı sağlayacağız. Ulaşım kesintisiz olursa şehir içindeki trafik azalacaktır.

OTOGAR KAVŞAĞI 40 MİLYON

Kuzey Marmara Otoyolu yeniden ihaleye çıkacak. Güney otobanı için de çalışmalar devam ediyor. Karadeniz otoyolu ise bu dönem tamamlanacak. Körfez geçiş köprüsü 2016 yılında tamamlanacak ve şehrin yükü önemli derecede azalacak. Kandıra yolu artık gereksiz. Cuma ve Pazar günleri adım atmak imkansız. 8 Ekim’de ihalesi yapıldı. Yakında inşaatına başlayacağız. Terminal çıkışında büyük bir üstten geçiş yapacağız. Aradaki ışıkların tamamını kaldıracağız. Üsten geçişin maliyeti yaklaşık 40 milyon lira. Kandıra’ya kadar duble yol olacak. Yeşilova’dan Solaklara giden yolun ayrımında dalçık yapılacak ve burada da ışıklar kaldırılacak. Bu çalışmaları hız kesmeden keseceğiz.

MUHALEFET EDEBİYAT YAPSIN

Trafikte lastikli araçların çözüm olmadığını gördük. Gelişmiş ülkeler ulaşım hatlarını yaklaşık 150 yıl önce planlamış. Ama Türkiye bu duruma yaklaşık 130 yıl geç kaldı. Bizler Amdülhamit döneminde başlayan raylı sistemi adeta şahlandırdık. Hızlı trenle yetinmedik, denizin altında üç katlı tünel geçişi yapıyoruz. Bu dünyada ilk olacak. Tramvay patını yürüyüş yolundan geçirmemizin tek sebebi simgelerimiz çınarlar. Bizim yeşil hassasiyetimiz sözde değil. Biz eserlerimizle konuşuyoruz, edebiyat yapmıyoruz. Muhalefet edebiyat yapsın biz çalışmaya devam edeceğiz.

İZMİT VE GEBZE’YE METRO GELECEK

Önümüzdeki süreçte hem Gebze’de hem de İzmit’e metro sisteminin temellerini yapacağız. Kartepe’den Körfez’e kadar olan metro çalışmasını başlattık. Projeleri bile 3 yıl sürüyor. 2019 yılından önce temel atacak noktaya getireceğiz. Gebze ve Çayırova arasında metro çalışması yapacağız ve bunu Dilovası’na kadar uzatacağız. Bunları yaptığımızda ulaşım raylı sisteme geçecektir. Ulaşım noktasında kent için yeni projeler yapmaya devam edeceğiz. Raylı sistemlerin tüm ekipmanlarını daha önce dışarıdan alıyorduk. Şimdi kendi raylı sistemlerimizi dışarıya satıyoruz. Raylı sistemleri milli imkanlarla üretmek istedik. Milli tren sistemini TÜBİTAK’ta geliştirdik. Geçtiğimiz hafta test sürüşünü yaptık ve seri üretim yapılacak.

ALİKAHYA’DAN BAŞLAYACAK

İzmit raylı sistemde geç kaldı. Ama hızla bitince raylı sisteme kavuşacak. Ardından 1180 yataklı Şehir hastanesine de 3 yıl içinde raylı sistem buraya uzatılacak. Alanımız müsait buradaki sistemi Alikahya’ya da uzatalım. İlk etabı böyle olursa Alikahya’ya ciddi bir ulaşım rahatlığı sağlayacaktır. Bu yatırımlar sadece istikrarla olur” dedi.

Son Güncelleme: 19.10.2015 18:01
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner34

banner39

banner37

banner38