banner28
banner23
banner36

Valide Sultan Köprüsü’ne bilgi panosu

Kentin tarihine sahip çıkan Büyükşehir Belediyesi ile Karayolları tarafından restorasyonu yapılan Valide Sultan Köprüsü’ne bilgi panosu konuldu

Valide Sultan Köprüsü’ne bilgi panosu

Kentin tarihine sahip çıkan Büyükşehir Belediyesi ile Karayolları tarafından restorasyonu yapılan Valide Sultan Köprüsü’ne bilgi panosu konuldu

13 Şubat 2014 Perşembe 13:17
Valide Sultan Köprüsü’ne bilgi panosu
 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, restorasyon çalışmalarının yanı sıra yaptığı araştırmalarla da Kocaeli’nin tarihine sahip çıkıyor. Her alanda yapılan restorasyon çalışmalarının arkasında yer alan Büyükşehir Belediyesi, Karamürsel’de bulunan Valide Sultan Köprüsü’nün restorasyonunda da ön ayak oldu. Karayolları Genel Müdürlüğü ile ortaklaşa yapılan proje kapsamında köprünün restorasyon uygulaması gerçekleştirildi.

KÖSEM SULTAN’IN YAPTIRDIĞI ANLAŞILDI

Karamürsel’de bulunan Valide Sultan Köprüsü’nün restorasyon ve röleve çalışmalarını yapan İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı Tarihi Mekanlar ve Kent Estetiği Şube Müdürlüğü’nün uzman personeli, araştırmaları sırasında köprünün Kösem Sultan tarafından yaptırıldığını ortaya çıkardı. Bu çalışmaların Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından da onaylanmasının ardından restorasyon uygulamasına geçildi.

 

BİLGİ PANOSU KONULDU

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile Karayolları tarafından restorasyon uygulaması yapılan Valide Sultan Köprüsü, üç gözlü sivri kemerli bir yapıya sahip. Klasik Türk mimarisi tarzında yapılan köprünün boyu 64 metreyi buluyor. Valide Kösem Sultan tarafından 1540-1560 yılları arasında yaptırılan köprünün restorasyonunun ardından İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Tarihi Mekanlar ve Kent Estetiği Şube Müdürlüğü tarafından bilgi panosu konuldu.

 

VALİDE KÖSEM SULTAN KİMDİR?

Osmanlı tarihinin en şöhretli kadınlarından olan Valide Kösem Sultan, I. Ahmet’in eşi ve IV. Murat’ın annesidir. Valide Kösem Sultan’ın valide sultanlar arasında en varlıklılarından olduğu ifade ediliyor. Osmanlı coğrafyasında farklı bölgelere çok sayıda cami, mescit, köprü, han, çeşme, suyolu yaptırmış, çeşitli vakıflar kurarak hayratlar bırakmıştır. İstanbul’daki Büyük Valide Hanı, Çinili Külliyesi, Valide Medresesi, Karamürsel Valide Sultan(Kösem Sultan) Köprüsü, Mekke-Medine arasında bulunan su tesisi bunlardan bazılarıdır.

Son Güncelleme: 13.02.2014 13:20
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner34

banner39

banner37

banner38