banner28
banner23
banner36

Baran;Çöp Bertaraf ve Yakma tesisinı istemiyoruz.

Çöp Bertaraf ve Yakma Tesisi nedeniyle Körfezliler ve muhtarlar Körfez meclisinde tekyürek oldu. Gergin geçen mecliste Baran, “Bertaraf tesisini biz istemiyoruz. Bu konuda girişimlerimiz başladı” dedi

Baran;Çöp Bertaraf ve Yakma tesisinı istemiyoruz.

Çöp Bertaraf ve Yakma Tesisi nedeniyle Körfezliler ve muhtarlar Körfez meclisinde tekyürek oldu. Gergin geçen mecliste Baran, “Bertaraf tesisini biz istemiyoruz. Bu konuda girişimlerimiz başladı” dedi

05 Ocak 2016 Salı 18:55
 Baran;Çöp Bertaraf ve  Yakma tesisinı istemiyoruz.

 Körfez Belediyesi’nde 2016 yılının ilk meclis toplantısı yapıldı. İlimtepe bölgesinden itibaren iki köy ve Derince’ye bağlı Toylar Köyü’nü kapsayacak olan çöp fabrikası projesi, mecliste ele alındı. İlimtepe Mahallesi ve ilçeye bağlı köylerden gelen ve çöp fabrikası yapımına karşı olan yüzlerce vatandaşın da katıldığı mecliste tam manasıyla tek görüş ve tek ses hakimdi.

 

Meclis toplantısında önceki gün gündeme gelen Büyükşehir Belediyesi’nin yapacağı Çöp Bertaraf Tesisi’nin İlimtepe’ye yapılmasına karşı Körfez Muhtarları Belediye meclisinde hazır bulundu. Körfez’e çöp bertaraf tesisi istemediklerini söyleyen muhtarlar, Körfez’in deniz kenarının fabrikalarla dolu olduğunu, kalan tek temiz yeri olan İlimtepe ve köylerin de çöp fabrikası ile yok edilmemesini istedi. Belediye Başkanı İsmail Baran, Çöp Bertaraf Tesisi’ni istemediklerini belirtti.

 

Meclisin başlamasının ardından İlimtepe bölgesinde yaşayan vatandaşlar salona girdi. Salonda adeta yerin kalmadığı mecliste gergin anlar yaşandı. Zabıta ekipleri ve vatandaşlar arasında meclis kapısında itişme yaşandı. Belediye Başkanı İsmail Baran, gelen vatandaşlara yönelik açıklama yaptı. Baran, Petline şirketinin faaliyetlerinin kent için sıkıntı yaratacağı gerekçesi ile Çevre ve Sağlık Komisyonun ret kararı verdiğini belirtti. Katı Atık Bertaraf Tesisi ile ilgili yaşam alanlarına uzak olmasını istediklerini belirten Baran, “Bertaraf tesisi için 3-4 yer belirlendi.

 

KÖRFEZ DE GÖRÜŞ BİRLİĞİ

Bizim ilçemizde İlimtepe bölgesinde bulunuyor. Biz burada olmaması için Körfez Belediyesi olarak gerekli girişimlerde bulunduk. Konu Büyükşehir’in ukdesinde bir çalışma. Bu tesisin sağlığa bir zararı olmayabilir ama bizim arkadaşlarımızla bu tesisin ilçemizde olmaması noktasında görüş birliğinde olduğumuzu söyledik. Siyasi büyüklerimize konuyu götüreceğiz. Bu noktada ilçemizde yapılmayacağını ve taleplerimizin yerine geleceğine inanıyorum. Sizin menfaatinize olmayan, sizin istemediğiniz bir şeyi bu meclis onaylamaz” dedi.

 

HABAŞ VE OPET’E EMSAL OLMASI

Meclis’te 8 aydır gündemde yer alan Petline firmasına ait olan platform, dolfen ve deniz boru hattı umar planı oy birliği ile ret edildi. 22 yıldır Körfez’de faaliyet gösteren firmanın yaptığı, platform, dolfen ve deniz boru hattının yeni çıkartılan bir yasa ile ilçe belediyeler tarafından imar planına işlenmesi istendi. Yaklaşık 8 aydır mecliste olan gündem maddesi Çevre ve Sağlık Komisyonun yaptığı incelemelerin ardından çevre ve insan sağlığına zarar verdiği gerekçesi ile ret edildi ve imara işlenmeyecek. Aynı bölgede bulunan Opet ve Habaş içinde bu kararın emsal olması bekleniyor. Bölgede vatandaşlar bu iki platformunda kaldırılmasını istiyor.

 

TAŞDEMİR; BELEDİYEYE TEŞEKKÜR ETTİ

Konu ile ilgili söz alan CHP meclis üyesi Engin Taşdemir, Petline noktasında vatandaşlara belediye tarafından verilen destek için teşekkür etti. Büyükşehir Belediyesi’nin Körfez Belediyesi ve Körfez halkını kandırdığını belirten Daşdemir, “İzaydaş şu anda tam kapasiteli çalışmıyor. Elbette bu kentte bir çöp fabrikasına ihtiyaç vardır. Bunu Kartepe ve Başiskele’ye özellikle de Yuvacık’a yapılmasını istiyoruz. Bu fabrikanın burada yapılmaması için halkla birlikte hareket edilmesini istiyoruz” dedi.

 

BİRLİK OLALIM

MHP adına konuşan Vahit Eryılmaz, Petline boru hattı ile ilgili imar planının iptal edilmesi noktasında belediyenin tavrı için Baran’a teşekkür etti. Çöp fabrikası ile ilgili yapılan planının Körfez Belediyesi’ne haber verilmeden yapıldığını söyleyen Eryılmaz, “Bu fabrika yapıldığında buraya ne sağlık meslek lisesi, ne Aqua park ne de vakıf üniversiteleri gelir. Körfez’de sanayi nedeniyle artık insanlar nefes alamıyor. Gelecekte Körfez’i ilimtepe’ye taşımak hayal olur. Gelin Muhtarlarımızla, sivil toplum kuruluşları ile bu fabrikaya karşı duralım” dedi.

 

AK Parti Meclis üyesi Şener Söğüt, Petline ile ilgili vatandaşların konuya yaklaşımlarını aldıklarını, şirket yönetimi ile çalışma yaptıklarını belirtti. Muhalefet ile birlikte bu imar planına ret kararı verdiklerini söyleyen Söğüt, “Buradaki dolum tesislerine elbette ihtiyaç var. Ama bu kadar çok olması doğru değil. Şu anda 5 platform var. Her birinden 4 boru hattı çekilince çok büyük risk teşkil ediyor. Bu noktada olumsuz olduğu için ret ettik.

 

BİRLİKTE ANLATALIM

Körfez halkının neden mecliste olduğunu biliyoruz. Muhalefeti, iktidarı, sivil toplum kuruluşları, halkı ile birlikteyiz. Bizde bu hafta içinde haberdar olduk. Körfez ilçesi artık sanayiye doydu. Burada bir gram dahi sanayiye ihtiyaç yok. Güney kısmı feda edildi. Vatandaşlarımızın rahat yaşayacağı, nefes alacağı tek yer kuzey kesimleri. Tarım ve orman arazilerinin olduğu bir bölge. Biz de yerinin doğru olmadığını düşünüyoruz. Daha planlara işlenmedi. Siyasi büyüklerimize buranın neden olmayacağını hep birlikte anlatalım” dedi.

 

BARAN, KENDİNİ BİLMEZLERİN AĞZI İLE KONUŞMAYIN

Belediye başkanının haberi olmadığı ile ilgili eleştirilere yanıt veren Baran, “Bizim elbette bundan haberimiz var. Ama biz neyi ne zaman kamuoyu ile paylaşacağımızı hesap etmek zorundayız. Kendini bilmez gazetecilerin ağzı ile burada konuşmayın. Biz ilçemize hayırlı işler yapılması için çalışıyoruz. Halkımızla aynı şeyleri idrak ediyoruz. Büyükşehir ve bakanımızın da mutlaka bu konuda çalışmaları vardır. Ankara’nın da bu konuyla ilgili haberi var. Siz bize görev verdiniz. Ekibimizle birlikte canla başla çalışıyoruz” dedi.

 

DENETİM KOMİSYONUNA MUHALEFET İTİRAZ ETTİ

Mecliste gündemin son maddesi denetim komisyonun seçimi oldu. Seçimlerde Belediye Başkanı İsmail Baran, muhalefet meclis üyelerinin geçtiğimiz yıl bütçede gösterdikleri tavırlar nedeniyle komisyonun üç kişiden oluşmasına karar verdiklerini belirtti. Körfez Belediyesi’nde asla yanlış olmayacağını belirten Baran, “Yaptığımız bütçeler adeta komedi. Bütçenin 17 madde olacak diyoruz buna da itiraz ediyorsunuz” dedi. CHP’lilerin itirazlarına rağmen komisyon üç kişi olarak oylandı. 

 

DENETİM KOMİSYONU: Kadir Aydoğdu, Mehmet Şahin, Pınar Uysal.

 

Meclisin ardından meclise gelen vatandaşlar ve Körfez Muhtarlar Derneği başkanı Yusuf Yanar belediye binası önünde basın açıklaması yaptı. İlimtepe bölgesinin Körfez’in ilerde tek gelişim bölgesi ve yaşam alanı olduğunu belirten Yanar, Bertaraf tesisinin doğal hayatın tahribine yol açtığını kaydetti. Yanar, tesisin farklı bir yere yapılması için tüm siyasileri ve yetkilileri sorumluluğa davet etti.Çöp Bertaraf ve Yakma tesisine karşı Körfez’de yaşayan 150 bin kişinin tek yürek olduğunu söyleyen Yanar, “150 bin kişilik Körfez’in yaşam alanı olarak tek şansı tesisin yapılacağı İlimtepe bölgesidir. Sosyal hizmetler açısından geride olan, halkın sağlık ve sakinliği sebebiyle yerleşmeyi tercih ettiği bir bölgedir. Çöp fabrikasını yapmak bölgemizin soluğunu kesmek demektir” dedi. 

 

 

Son Güncelleme: 07.01.2016 11:45
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner34

banner39

banner37

banner38