Hereke Fabrika-yı Hümâyûnu'nda 1200 kadın çalışıyordu

Prof. Dr. Kemalettin Kuzucu, II. Abdülhamid devrinde Türk ve ecnebi devlet adamları, yerli ve yabancı turistlerin Hereke gezilerini ele aldı

Hereke Fabrika-yı Hümâyûnu'nda 1200 kadın çalışıyordu

Prof. Dr. Kemalettin Kuzucu, II. Abdülhamid devrinde Türk ve ecnebi devlet adamları, yerli ve yabancı turistlerin Hereke gezilerini ele aldı

27 Mart 2016 Pazar 19:14
Hereke Fabrika-yı Hümâyûnu'nda 1200 kadın çalışıyordu

 Marmara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Kemalettin Kuzucu, "İstanbul Entelektüellerinin 1906 Yılındaki Hereke Fabrikası Ziyareti" başlıklı bildirisinde Hereke'ye yapılan ziyaretleri dinleyicilerle paylaştı. Kuzucu, Osmanlının ilk sanayi tesislerinden olan Hereke Fabrika-yı Hümâyûnuna yapılan turistik ziyaretleri öncesi ve ziyaret sırasında yaşananları aktardı. Ziyarete katılan gazetecilerin yazılarından hazırlanan bildiride döneme ve fabrikaya ilişkin önemli bilgiler yer almakta.

 

TURİSTİK GEZİYE 300 KİŞİ KATILDI

Anadolu Demiryolu Şirketi'nin gazete ilanı ile Hereke'ye bir gezi düzenleyeceğini duyurduğunu ifade eden Prof. Dr. Kemalettin Kuzucu, gezilere yaklaşık 300 kişinin katıldığını söyledi. Grubun entelektüellerden oluşmasının ziyarete farklı bir hava kattığını, müteakip günlerin gazete ve dergilerine siyasi, iktisadî, sosyolojik ve kültürel bakış açılarıyla kaleme alınan birbirinden farklı izlenimler yansıtıldığını aktaran Prof. Dr. Kemalettin Kuzucu, ziyarette neler yaşandığını da dinleyicileriyle paylaştı

 

MAAŞLAR 300 KURUŞ

Prof. Dr. Kemalettin Kuzucu; "Ziyaretçiler fabrikanın flatör dairesi, boya- hane, ipek depoları, demirhane, kimyahane, halıhane, resimhane, kumaş muayene odası ve diğer bölümlerini ayrı ayrı tetkik gezmişler; müessesenin mimarîsi, donanımı, işletme ve yönetim anlayışı, işçilerin verimi ve sair konularında ilginç değerlendirmeler yapmışlardır. 2000 kişinin çalıştığı Hereke Fabrika-yı Hümâyûn'da çalışanların 1200'ü kadın. Padişahın hedefi fabrikada 4 bin kişi çalıştırmak. Maaşların 300 kuruş olduğu yazılmakta. Ziyareti gerçekleştirenler 17 bin kuruşluk harcama yapıyorlar.

 

5 BİLDİRİ SUNULDU

Prof.Dr. Adnan Sofuoğlu başkanlığında yapılan oturumda Prof. Dr. Kemalettin Kuzucu İstanbul Entelektüellerinin 1906 Yılındaki Hereke Fabrikası Ziyareti, Doç. Dr. Yunus Özger Sultan Abdülmecid'in İzmit ve Hereke Seyahatleri, Yrd. Doç. Dr. Fikrettin Yavuz Büyük Darıca Yangını (17 Kasım 1910) Yrd. Doç. Dr. Zeynep Cumhur İskefeyeli İzmit'te Bir Yıl İki Yangın: Arslanbey ve Redif Askerî Depo Yangınları, Yrd. Doç. Dr. Zafer Atar XIX. Yüzyıl Ortalarında Değirmendere'nin Nüfusu ve Sosyo-Ekonomik Yapısı başlıklı bildiri sundular.

 

SULTAN ABDÜLMECİD'İN İZMİT ZİYARETLERİ

Bozok Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Yunus Özger, "Sultan Abdülmecid'in İzmit ve Hereke Seyahatleri" başlıklı bildirisiyle döneme değindi. Doç. Dr. Yunus Özger; "Sultan Abdülmecid tebaasının asayişini yerinde görmek, askeri mevkileri denetlemek ve halkın refah ve huzurunu temin etmek maksadıyla merkeze yakın bazı mahalleri görmek üzere yurt gezilerine çıktı. Bu bağlamda üç büyük gezi yaptı. Bunlardan ilki İzmit'i de kapsayan 1844 İzmit, Bursa ve Çanakkale gezisiydi. İkinci seyahatini 1846 senesinde Rumeli'ye yaptı. Üçüncüsünü ise 1850'de Akdeniz Adalarına gerçekleştirdi. Bu büyük gezilerden başka küçük çaplı seyahatleri de oldu" dedi.

Son Güncelleme: 27.03.2016 19:32
Anahtar Kelimeler:
KörfezKocaeliTarihHereke
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner34

banner39

banner37

banner38