Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Yayım Projesi

Ülkemiz Yerli Sığır Irkından Olan Boz Irklar Kocaeli’de Düzenlenen Teşvik Müsabakasında Yarıştı.

Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Yayım Projesi

Ülkemiz Yerli Sığır Irkından Olan Boz Irklar Kocaeli’de Düzenlenen Teşvik Müsabakasında Yarıştı.

07 Temmuz 2017 Cuma 17:50
Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Yayım Projesi
 Ülkemiz Yerli Sığır Irkından Olan Boz Irklar Kocaeli’de Düzenlenen Teşvik Müsabakasında Yarıştı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığınca Uygulanan “Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Yayım Projesi” kapsamında öncelikle ilimiz hayvancılığıyla ilgili ve ülkemiz genelini de etkileyecek olan  “ Genetik Kaynakların Korunması Kapsamında Kocaeli Bölgesinde Boz Irk Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması ve Sürdürülebilirliği Yayım Projesi”nin teşvik müsabakası 6 Temmuz 2017’de Körfez İlçesi Yukarı Herekemevkiinde düzenlendi.

İl müdürümüz İlhan ÖZEL’in de hazır bulunduğu teşvik müsabakasında, Körfez Kaymakamı Dr. Hasan Hüseyin CAN, Körfez Belediye Başkanı İsmail BARAN, İlçe Protokolü, Müdürlüğümüz Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Teoman BOZOĞLUER’in de yer aldığı Şube Müdürleri, Körfez İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Semra KOŞUMCU’nun da bulunduğu ilçe Müdürleri, Proje ortağı olan Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde görevli aynı zamanda proje sorumlusu yüksek ziraat mühendisi Semih SEVİM, Birlik başkanları, İl ve İlçeden gelen Teknik personeller ve Boz Irk yetiştiricilerinin katıldığı teşvik müsabakasında en iyi genç boğa ve en iyi düve kategorilerinde yarışma düzenlendi.

İl Müdürlüğümüz ve Körfez İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafında hazırlanan projenin amacı Kocaeli bölgesindeki yetiştiricilere ait hayvan sürülerindeki Boz Irk sığırların diğer sığırlarla yapılan kontrolsüz melezlemelerin önüne geçmektir. Böylelikle saf yetiştirme ile Boz Irk sürüleri oluşturulacak, yerli hayvan genetik kaynaklarımızın korunması sağlanarak saf Boz Irk sayısında artışa bağlı olarak Bakanlığımızın uyguladığı “Halk Elinde Islah Projesi”nin yerli Sığırlarda da başlamasına öncülük edilecektir.

Proje lansman toplantısı ile açılışı yapılmıştır. Sonrasında Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsüne, Çanakkale’de bu projeye örnek teşkil edilebilecek işletmelere teknik geziler düzenlenmiştir.

Boz Irk sığırlar zorlu doğa koşullarında yaşayabilen, hastalık ve parazitlere karşı diğer ırklara göre daha dayanıklı hayvanlardır. Doğada hiçbir insan müdahalesi olmaksızın yaşayabilme özelliğine sahiptirler. Kışın sert geçtiği dönemler dışında, yılın büyük bölümü doğada serbest sürüler halinde yaşayabilen, kalitesiz kaba yemleri diğer ırklardan daha iyi değerlendirebilen masrafının yok denebilecek kadar az olan Boz Irk sığırları, ayrıca bilimsel çalışmalar, entansif koşullarda yetiştirilebildiğinde diğer ırk sığırlara göre yüksek besi performansının yanında tüketici ve Pazar taleplerine uygun nitelikte karkas elde edilebileceğini ve etinin iyi kalitede olduğunu göstermiştir.

Yetiştirici elinde koruma çalışmaları günümüzde Edirne, Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Kocaeli İllerinde toplam 1.500 baş Boz Irk sığır ile yürütülmektedir. Kocaeli ili Körfez ilçesinde iki yetiştirici elinde toplam 175 Boz Irk sığırı koruma altına alınmıştır.Bölgedeki yetiştiriciler koruma çalışmalarına ilgi göstermekte, sürülerindeki Boz Irk sığırlarının koruma kapsamında alınması noktasında talepte bulunmaktadırlar.

Yoğun katılımın olduğu teşvik müsabakasında Jüri üyelerinin seçimleriyle En İyi Genç Boğa kategorisinde Belen mahallesinden Fikri SAĞINÇ birinci olmuştur, En İyi Düve kategorisinde Yukarı Hereke’den Mustafa ÖZGÜR birinci olmuştur. Düzenlenen etkinlik dereceye girenlere Protokol Tarafından hediye takdimi ile nihayetlenmiştir.

Son Güncelleme: 07.07.2017 18:17
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner34

banner39

banner37

banner38