banner28
banner23
banner36

GELENEKSEL VE TAMAMLAYICI, TIP GELİŞİYOR

Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen 2. Uluslararası Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) Kongresi’ne katılan Kocaeli İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Şenol Ergüney ilimizde bu alanda yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Ergüney Kocaeli’ de hekimler tarafından, doğru ve bilinçli ellerde sunulan geleneksel ve tamamlayıcı tıp hizmetlerinin hızlanacağını ve daha da yaygınlaştırılacağını söyledi.

GELENEKSEL VE TAMAMLAYICI, TIP GELİŞİYOR

Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen 2. Uluslararası Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) Kongresi’ne katılan Kocaeli İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Şenol Ergüney ilimizde bu alanda yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Ergüney Kocaeli’ de hekimler tarafından, doğru ve bilinçli ellerde sunulan geleneksel ve tamamlayıcı tıp hizmetlerinin hızlanacağını ve daha da yaygınlaştırılacağını söyledi.

10 Mayıs 2019 Cuma 11:38
GELENEKSEL VE TAMAMLAYICI, TIP GELİŞİYOR

İstanbul’da 24-27 Nisan tarihleri arasında “Kronik Hastalıklarda Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları” konulu 2. Uluslararası GETAT Kongresi düzenlendi. Açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Sn. Emine Erdoğan’ın yaptığı, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe,  bilim insanları ve sağlık çalışanlarının katıldığı kongreye Kocaeli İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Şenol Ergüney ve İlimizde görevli bazı idareci ve sağlıkçılar katılım sağladı.

GELENEKSEL VE TAMAMLAYICI TIP NEDİR?

Geleneksel  ve tamamlayıcı tıp;  fiziksel ve ruhsal hastalıklardan korunma, bunlara tanı koyma, iyileştirme veya tedavi etmenin yanında sağlığın iyi sürdürülmesinde de kullanılan, farklı kültürlere özgü tecrübelere dayalı bilgi, beceri ve uygulamaların bütünüdür. 

Geleneksel Ve Tamamlayıcı Tıp Yöntemleri için başvurulacak merkezlerde dikkat edilmesi gereken hususlar:

1.       Uygulama yaptırılacak yerin bakanlık tarafından verilmiş izin belgesinin olup olmadığına dikkat etmelisiniz.

2.       Uygulamayı yapacak kişinin hekim/diş hekimi olduğundan emin olmalısınız.

3.       Uygulamayı yapacak hekimin uygulama ile ilgili bakanlık tarafından imzalanıp onaylanmış sertifikasının olup olmadığına dikkat etmelisiniz.  Uygulamanızı sadece bakanlık tarafından onaylanmış sertifikası olan hekimlere yaptırmalısınız.

4.       Diş hekimleri ise bu uygulamaları yalnızca kendi alanlarında gerçekleştirebilirler. Diş hekiminin alanına girmeyen tıbbi sorunlarınız için yalnızca tıp doktorlarına uygulama yaptırmalısınız.

BİLİNÇSİZ UYGULAMALARIN ÖNÜNE GEÇİLİYOR

Sağlık Bakanlığı tarafından bilinçsiz yapılan uygulamaların önüne geçmek amacıyla 2014 yılında Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp konusu ile ilgili yönetmeliğin çıkarılarak resmi gazetede yayınladığını söyleyen İl Sağlık Müdürü Şenol Ergüney “Buna göre bakanlık tarafından yalnızca hekimlere ve sadece kendi alanında uygulama yapmak üzere diş hekimlerine yetki verildi. Hekimler ve diş hekimleri, her bir kurs için belirlenen süre ve düzenlenen eğitim programları ile alacakları eğitimler sonunda sertifika almaları halinde bu tedavi yöntemlerini uygulayabiliyorlar. Fitoterapi, akupunktur, kupa, sülük, hipnoz, ozon terapileri, mezoterapi, apiterapi, proloterapi, osteopati, refleksoloji, homeopati, kayropraktik ve müzik terapisi konularında eğitimler verilebiliyor” dedi.

İLİMİZDE GETAT UYGULAMALARI

Kocaeli’ de Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatı onaylanmış olan kamu veya özelde hizmet veren 16 adet Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) uygulama merkezi bulunduğunu aktaran Şenol Ergüney “Bunlardan 4 tanesi kamu hastanesi, 12 tanesi ise özel hastane ve muayenehanelerde hizmet veriyor. Hem modern hem de tamamlayıcı ve geleneksel tıbbın bir arada değerlendirilerek uygulanması çok önemli. Geleneksel terapiler hiçbir şekilde tek başına başvurulması gereken tedavi yöntemi değildir. Öncelikli olarak modern tıp yöntemlerine başvurulmalı, geleneksel tedavilerin kesinlikle tamamlayıcı olarak düşünülmesi gerekiyor. Kocaeli’de  bu konuda son yıllarda önemli mesafeler alınmış durumda” dedi.

DARICA FARABİ GETAT EĞİTİM MERKEZİ OLACAK

Ergüney “İl Sağlık Müdürlüğü olarak Darıca Farabi Eğitim Araştırma Hastanesinde hizmet vermekte olan GETAT ünitesinin, eğitim uygulama merkezi olması için Sağlık Bakanlığına gerekli başvurular yapıldı. Sağlık Bakanlığının onayı halinde inşallah çok yakında Darıca’da bir GETAT Eğitim Merkezi kurularak hem hekimlerimizin hem de vatandaşlarımızın hizmetine sunulacak. Darıca Farabi Eğitim ve Araştırma Hastanesi GETAT merkezinde ülkemize önemli hizmetler verecek birçok hekim yetiştirilecek” dedi.      

Son Güncelleme: 11.05.2019 02:11
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner39

banner37

banner38