banner28
banner23
banner36

E-Transit Elektrikli Araç Sayın Bakanımızın Teşrifleriyle Hattan İndirildi

Türkiye’nin ve Ford’un Avrupa’da ki ilk tam elektrikli ticari aracı E-Transit’in hattan iniş töreni, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın teşrifleri ve Vali Seddar Yavuz’un katılımlarıyla gerçekleştirildi.

E-Transit Elektrikli Araç Sayın Bakanımızın Teşrifleriyle Hattan İndirildi

Türkiye’nin ve Ford’un Avrupa’da ki ilk tam elektrikli ticari aracı E-Transit’in hattan iniş töreni, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın teşrifleri ve Vali Seddar Yavuz’un katılımlarıyla gerçekleştirildi.

07 Nisan 2022 Perşembe 11:39
E-Transit Elektrikli Araç Sayın Bakanımızın Teşrifleriyle Hattan İndirildi

Ford Otosan Gölcük Fabrikasında gerçekleşen törene; Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Vali Seddar Yavuz’un yanısıra, Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Başiskele Kaymakamı Necip Çakmak, Gölcük Kaymakamı Cengiz Karabulut, İl Emniyet Müdürü Veysal Tipioğlu, Başiskele Belediye Başkanı Mehmet Yasin Özlü, Gölcük Belediye Başkanı Av. Ali Yıldırım Sezer, Kocaeli sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Mustafa Çöpoğlu, Adalet ve Kalkınma Partisi İl Başkanı Mehmet Ellibeş, TC Yatırım Ajansı Başkan Yardımcısı Ahmet Burak Dağlıoğlu, Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pervul Kavlak,  Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Y. Koç, Koç Holding Otomotiv Grubu Başkanı  Haydar Yenigün, Ford Otosan Genel Müdürü Güven Özyurt, Koç Holding Ceo’su Levent Çakıroğlu ile çok sayıda davetli katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan program Ford Otosan Genel Müdürü Güven Özyurt’un konuşmaları ile devam etti.

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Y. Koç’ın konuşmalarının ardından Türk sanayinin yüz akı şehirlerinden bir tanesi olan Kocaeli’de olmaktan duyduğu memnuniyeti belirterek konuşmalarına başlayan Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank; “Açılışlar, temel atmalar ve ziyaretler vesilesiyle biz de her fırsatta Kocaeli’de sizlerle bir aradayız. İşte bugün de Ford Otosan Kocaeli Fabrikasında Türk Otomotiv sanayii için önemli bir güne şahitlik ediyoruz.10 yıla yayılan büyük bir vizyonun ilk adımlarından biri, Ford Otosan tarafından Avrupa pazarına ihraç edilecek E-transit’in ilk aracı üretim bandından iniyor. Ford Otosan geçtiğimiz yıl, Sayın Cumhurbaşkanımızın katıldığı bir toplantıyla 2 milyar avroluk yatırım planını kamuoyuna açıklamıştı. İşte bu yatırım o gün açıklanan vizyonun ilk aşaması. % 100 elektrikli ticari araç yatırımı ile Ford Otosan’ın üretim kapasitesi 455 binden 650 bine çıkıyor. Böylelikle Ford Otosan Avrupa’nın ticari araç üretim üssü unvanını taçlandırmış olacak. İhraç edilecek bu araçlar ihracat şampiyonu unvanını da perçinleyecek. Yan sanayide ortaya çıkacak 15 bin kişilik ilave istihdamla birlikte 18 bin vatandaşımıza yeni iş imkânı oluşacak. Şahsen yatırım, üretim, istihdam ve ihracatın fazlasıyla olduğu bu değerli projenin her türlü takdiri hak ettiğini düşünüyorum. Bugün bir araya gelmemize vesile olan Elektrikli Transit’in hayırlı olmasını diliyorum. Bu değerli adımların atılmasında pay sahibi olan yöneticileri ve emekçi kardeşlerimi tebrik ediyorum.

Otomotiv Sektöründe Dünyadaki En Büyük 14 Üreticiden Bir Tanesiyiz

Şu anda sebeplerden ziyade sonuçlara odaklanmak durumunda olduğumuzu belirten Bakan Varank; Dönüşümün hızı giderek ivmeleniyor. Geçmişte dönüşümler, değişimler belki 100 yılda bir olurken, bugün on yıllarda hatta daha da kısa sürelerde devrim niteliğinde dönüşümler yaşıyoruz. Buna yönelik birçok sebebi ortaya koyabiliriz. Teknolojik gelişmeler, yenilikçilik merakı, müşteri beklentileri. Ancak şu anda sebeplerden ziyade sonuçlara odaklanmak durumundayız. Bugün dönüşümün karşısında devletler dahi direnemiyor. Direnmek yerine uyum sağlamak takınılacak en doğru tutum olacaktır. Her dönüşüm kendi içerisinde ciddi zorluklar barındırır. Bu elbette doğru ama bizim gibi gelişmekte olan ülkeler için dönüşüm, aynı zamanda büyük fırsatlar da demek. Biz bunun en güzel örneğini insansız hava araçlarında yaşadık. Bakınız bugün Türkiye belki de ilk defa bir teknolojiye öncülük eden ülkeler arasında yer alıyor. Tüm dünya Türkiye’nin muharebe konseptlerini değiştiren SİHA’larını konuşuyor. Şimdi de otomotivde yaşanan paradigma değişimi ile birlikte önümüzde yeni fırsatlar var. Bilhassa iklim değişikliğinin itici gücüyle, birçok ülke tamamen elektrikli araçlara geçiş noktasında takvimini ortaya koydu. 2030 yılına geldiğimizde dünyadaki elektrikli araç satışlarının %30’u aşması bekleniyor. Ayrıca otonom ve bağlantılı araçlardaki teknolojik gelişim de süratle devam ediyor. Türkiye olarak mevcut altyapımız ve nitelikli insan kaynağımızla otomotivdeki potansiyelimiz oldukça yüksek. Halihazırda dünyadaki en büyük 14 üreticiden bir tanesiyiz.  Ciddi bir üretim kapasitemiz var.

Elektrikli Araç Pazarından Aslan Payını Almaya Talibiz

Birçok firmanın elektrikli otobüslerini piyasaya sürdüğünü belirten Bakan Varank; Sektör pandemiye ve savaşa rağmen dalgalanmalar olsa dahi pozitif görünümünü sürdürüyor. İşte bu olumlu atmosferin de etkisiyle giderek büyüyecek olan elektrikli araç pazarından aslan payını almaya talibiz. Hamdolsun bu konuda güzel gelişmeler yaşanıyor. Başta bugün toplanma sebebimiz olan Elektrikli transit’ler olmak üzere Ford Otosan’ın yatırımları sürüyor. Ayrıca Ford, Türkiye’de bir batarya yatırımı yapacağını kamuoyuna ilan etti. TOGG tarafında da binek araçlar ile birlikte batarya konusunda gelişmeler yaşanıyor. Bir diğer gelişme Aspilsan’ın Yerli Lityum Batarya Üretim Tesisi. Tesis şu anda silindirik pilde seri üretim aşamasına gelmiş durumda. Diğer taraftan elektrikli otobüslerde de Türk markaları atağa kalktı. Birçok firmamız elektrikli otobüslerini piyasaya sürdü. Hatta otonom elektrikli otobüs üretme başarısına imza atanlar var. Şüphesiz bunların devamı gelecek. Tabi burada bir zorunluluğa da vurgu yapmamız gerekiyor. Türkiye otomobil üretiminin %80’ini başta Almanya, İngiltere ve Fransa olmak üzere Avrupa ülkelerine ihraç ediyor. Bu bağlamda içten yanmalı motorlara gelecek yasaklardan ana sanayi ve tedarik sanayi doğrudan etkilenecek. Bu yüzden önümüzde dikkat etmemiz gereken önemli hususlar var. Bunlardan birisi mevcut kapasitenin dönüştürülmesi. Diğeri elektrikli araç şarj altyapısı. Sonuncusu da otonom ve bağlantılı araçlar için altyapı ve regülasyon düzenlemeleri. Bu noktada biz, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak ekosistemin tamamına yönelik; bir taraftan politika geliştirme süreçlerine devam ederken diğer taraftan da uygulama noktasında adımlarımızı atıyoruz. Örneğin sektördeki tedarikçilere yönelik Tedarikçi Geliştirme Programını başlattık. Bu programda 10 tedarikçi ve 3 ana üretici ile birlikte çalışıyoruz.  Ana üreticilerden bir tanesi de Ford Otosan. Türkiye’nin her tarafında Bin 500’den fazla yüksek hızlı şarj istasyonunun kurulmasına yönelik 300 milyon liralık bir hibe destek programı başlatıyoruz. Ayrıca mobilite araç ve teknolojileri konusunda hazırladığımız yol haritasında son aşamaya geldik. Yol haritası çalışmaları devam etmesine rağmen, biz bazı eylemlerin uygulanmasına şimdiden başladık. Bunlardan bir tanesi rekabette işletmelerimize önemli fayda sağlayacak Açık İnovasyon Otonom Araç Geliştirme ve Test Platformu. Avrupa Birliği ile beraber hayata geçirdiğimiz 5 milyon avro bütçeli bu proje ile otonom ve bağlantılı araç teknolojilerinin geliştirilip test edilmesine yönelik son teknolojilerle donatılmış bir altyapı inşa ediyoruz. Tabi bunlar paydaşlarımızla attığımız adımlardan sadece birkaç örnek. Şüphesiz bu çalışmaların daha fazlasını özel sektör, kamu ve üniversiteler işbirliği ile devam ettireceğiz.

Devlet Destekli Ar-Ge ve Tasarım Merkezlerinin Sayısı Bin 500’ü Aştı

2021 yılında Türkiye orijinli Avrupa Patenti başvurusunun, bir önceki yıla göre %21 oranında arttığını belirten Bakan Varank; Türkiye sahip olduğu altyapısı ve insan kaynağı ile her alanda hedeflerine ulaşabilecek yetkinlikte bir ülkedir. Bu noktada eksikliklerin doğru tespiti ve bu eksikliklere yönelik aksiyon alınması büyük önem arz ediyor. İşte biz 19 yıl önce göreve gelir gelmez en büyük eksikliğimiz olan yenilikçilik ekosistemi konusunda kolları sıvadık. İnanın biz iktidara geldiğimizde inovasyon ekosistemi diye bir şey yoktu. Abartısız söylüyorum ülke genelinde sadece bir elin parmakları kadar firma gerçek manada Ar-Ge yapabiliyordu. Şimdi ise ülkemizin dört bir tarafında Teknoloji Geliştirme Bölgeleri yani teknoparklar var. Devlet destekli Ar-Ge ve Tasarım Merkezlerinin sayısı bin 500’ü aştı. TÜBİTAK aracılığıyla özel sektör projelerine büyük çaplı destekler sağlıyoruz. Daha önce üretilemeyen birçok ürün ve teknoloji desteklerimiz sayesinde yerli olarak üretilmeye başladı. Örneğin 6 ay önce yine sizinle birlikte lansmanını yaptığımız, Ford Otosan tarafından geliştirilen Türkiye’nin ilk ve tek yerli otomatik şanzımanı da yine bakanlığımız tarafından desteklendi. İşte devletin sağladığı bu katkılarla beraber Türkiye’de inovasyon ekosisteminin adeta sıfırdan doğuşuna şahitlik ettik. Bugün Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranı yüzde 1,09’lara dayandı. Bu harcamalarla birlikte patent grafiğimiz de yükselişe geçti. 2021 yılında Türkiye orijinli Avrupa Patenti başvurusu, bir önceki yıla göre %21 oranında arttı. Listede bir basamak yükseldik. İnşallah özel sektörün yeni teknolojilere yaptığı yatırımlarla bu rakamlar çok daha yukarılara çıkacak.

Büyük ve Güçlü Türkiye Hedefine Yönelik Çalışan Her Bir Yatırımcımızın Başımızın Üstünde Yeri Var

Ülkemizin  bağımsız ve kararlı duruşuyla herkes için güvenli bir liman olduğunu vurgulayan Bakan Varank; Türkiye otomotiv sektöründeki tecrübesi ve gelişen Ar-Ge ekosistemi ile önümüzdeki dönemde Avrupa’nın elektrikli araç üssü olacaktır. Ben buna yürekten inanıyorum. Bunu sağlayacak şartlar ülkemizde giderek olgunlaşmaktadır. Şu ana kadar atılan adımlar da bu hedefin köşe taşları olacaktır. İşte ben neredeyse her gün sahadayım. Geziyorum, görüyorum, deniyorum, soruyorum.  Hemen her gün yeni fabrikalar açıyoruz. Yerli yabancı demeden, hiçbir ayrım yapmadan işletmelerimizin yanında duruyoruz. Ford Otosan 2 milyar avroluk yatırımından bahsettiği andan itibaren Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla devletin ilgili tüm kurumlarıyla bu projeye sahip çıktık. Türkiye için stratejik olan bu yatırımı proje bazlı teşvik kapsamına aldık. Çünkü müşteri üreticilerin velinimeti olduğu gibi yatırımcı da ülkemizin velinimetidir. Büyük ve güçlü Türkiye hedefine yönelik çalışan her bir yatırımcımızın başımızın üstünde yeri var. Bugün Türkiye, bağımsız ve kararlı duruşuyla herkes için güvenli bir limandır. Ve bugün Türkiye’de yatırım yapmanın tam zamanıdır. Burada oluşturulacak her bir yeni kapasite emin olun müteşebbislerimize misliyle katma değer olarak dönecek. Gelin Türkiye’ye yatırım yapın, hem siz Kazanın hem Türkiye kazansın.

İşletmelerimize İstihdam Başına 120 Bin Liraya Kadar Destek Veriyoruz

Sözlerime son vermeden önce bir konuda bilgilendirme yapmak istiyorum. Bugün biz burada bu yatırımlardan bahsedebiliyorsak, eğer biz bu üretim ekosistemini oluşturabildiysek bunu elbette işçi kardeşlerimize borçluyuz. Global yatırımcılarla konuştuğumda hepsine şu soruyu soruyorum. Neden Türkiye’yi tercih ettiniz diyorum. Bize söyledikleri şey şu; Türkiye’deki gibi nitelikli işçiyi biz dünyanın başka yerinde bulamıyoruz. Ama bundan da ötesi bir şey var. Bizim Türkiye’deki işçilerimiz, emekçilerimiz fabrikalarına, işyerlerine sanki kendi işyerleri gibi sahip çıkıyorlar diyorlar. İşte biz bunun için Türkiye’yi tercih ediyoruz diyorlar. Bu manada bu yatırımda büyük emeği olan emekçi kardeşlerimize tekrar şükranlarımı sunuyorum. Sayın Cumhurbaşkanımız, 3 Ocak’ta KOSGEB’in Mikro ve Küçük İşletmelere dönük Hızlı Destek Programı’nı kamuoyuna ilan etmişti. 75 bin meslek lisesi veya üniversite mezunu gencin istihdam edilmesi hedefiyle başlattığımız bu programla işletmelerimize istihdam başına 120 bin liraya kadar destek veriyoruz. Şimdiye kadar destekten yararlanan 18 bin işletme, 32 bin yeni personel istihdam etti. KOSGEB, bu işletmelere destek tutarının yarısından fazlasını oluşan birinci taksit kapsamında toplam 1 milyar 650 milyon lira ödeme yaptı. Programa başvuran ve geçici onay alan işletmelerimize şu hatırlatmayı yapmak istiyorum: Personel alımları ve ödemeler devam ediyor. İşletmelerimiz; Nisan sonuna kadar yeni personellerini istihdam edebilir ve Mayıs sonuna kadar da KOSGEB’ten ödeme talebinde bulunabilir. Bu manada 75 bin istihdama ulaşmamız için lütfen bu desteğimizden faydalanın diyorum. Bu projeye başvuran işletmelerimiz istihdamlarıyla birlikte bu faizsiz desteği hemen alabilirler.

Bugün Tarihi Bir Ana Hep Beraber Şahitlik Edeceğiz

E-Transitlerin hattan indirilmesi benim düğmeye basmamla başlayacak. Bu vesileyle ben ticari araç piyasasında çok konuşulacak ve sektörde Türkiye’yi bir adım öne çıkaracak Elektrikli transit’lerin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Burada üreteceğimiz arabaların dünyada ne kadar beğenildiğini gayet iyi biliyorum. Ford Otosan bu manada sadece Kocaeli’nin değil Türkiye’nin de gözbebeği üretim tesislerinden bir tanesidir. Ama hedefleri büyük. Hedefleri çok daha büyük kapasiteleri oluşturabilmek. Ford Otosan kapasitesini artırsın ki ihracatımız da artsın. Dünya otomotiv sektöründe Ford Otosan ile daha büyük yer tutalım. Bu manada genel paydaşların Ford Otosan’a anlayış göstermesi, destek olması lazım. Biz burada yatırımlarımızı artırabilirsek emin olun Türkiye kazanacak. İnşallah biz Ford Otosan’ın 650 bin araç değil, 1 milyon 650 bin araç ürettiğini görmek istiyoruz. Bunu yapabilecek kapasite ülkemizde mevcut. Bunu yapabilecek teknik personel ülkemizde mevcut. Bunu yapabilecek emekçi kardeşlerimiz ülkemizde mevcut. Bunu hep beraber başarabiliriz.    Sizleri Allah’a emanet ediyorum.” diyen Sayın Bakan üretime istihdama katkı sunan herkese teşekkür etti.

Konuşmaların ardından Sanayi ve Teknoloji Bakanımız  Mustafa Varank, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Y. Koç ve fabrika çalışanları hayırlı olsun dilekleriyle düğmeye basarak E-Transit aracı hattan indirdiler.

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Y. Koç’un Sayın Bakana desteklerinden dolayı teşekkür ederek hediye takdiminin ardından, protokol üyeleri günün anısına toplu fotoğraf çektirdiler.

Sanayi ve Teknoloji Bakanımız  Mustafa Varank, Valimiz Seddar Yavuz ve Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Y. Koç’un E-Transit aracın test sürüşünü gerçekleştirmelerinin ardından program sona erdi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner34

banner39

banner37

banner38