Yerli araç öncü olacak

Gebze’de katıldığı bir programda konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Üreteceğimiz araç dört tekerlekli yürüyen bilgisayar olacak” dedi

Yerli araç öncü olacak

Gebze’de katıldığı bir programda konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Üreteceğimiz araç dört tekerlekli yürüyen bilgisayar olacak” dedi

05 Mayıs 2016 Perşembe 17:19
Yerli araç öncü olacak

 Türkiye Otomotiv Sektöründe 5. Ar-Ge Proje Pazarı ve 5. Komponent Tasarım Yarışması’nda kazananların ödülleri verildi. TÜSSİDE Gebze Tesisleri’nde bugün gerçekleşen ödül programa Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Dilovası Kaymakamı Hulusi Şahin, Darıca Kaymakamı Ömer Karaman, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, TAYSAD Başkanı Alper Kanca, Otomotiv Sanayi Derneği Başkanı Kudret Önen, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. A. Arif Ergin, Otomotiv Endüstri İhracatçılar Birliği Yürütme Kurulu Başkanı Ömer Burhanoğlu, Otomotiv Endüstri İhracatçılar Birliği Başkanı Orhan Sabuncu, CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil, TÜBİTAK MAM Başkanı Bahadır Tunaboylu, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler ve çok sayıda davetli katıldı.

 

ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ

Programda ilk olarak Uludağ Otomotiv Endüstri İhracatçılar Birliği Yürütme Kurulu Başkan Yardımcısı ve Proje Yürütme Kurulu Başkanı Ömer Burhanoğlu bir konuşma yaparak, “Bu yılki etkinliği TÜBİTAK’ta yapmak istedik. Yerli araç konseptinin geliştiricisi olarak bu etkinliği TÜBİTAK’ta yapmak istedik. Bugün en önemlisi gençlerin projelerini ve hayallerini göreceğiz. Gençlerin önünü açması için elimizden geleni yapağız. Neden teknoloji ithalatına bağlı kalalım? Neden içimizden bir Über çıkarmayalım. Daha çok özgür düşünen gençlere ihtiyacımız var. Bizler gençlerin tüm projelerini destekliyoruz. Gençlerimizi yeniliklere özendirip onların hayallerinin gerçekleştirmek istiyoruz” dedi.

 

İNOVASYONA GEÇ BAŞLANDI

Sonrasında konuşan Uludağ Otomotiv Endüstri İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu şunları söyledi: “Ülkemizde Ar-Ge, tasarım ve inovasyon ile ilgili çalışmalar oldukça geç başlamış olmasına rağmen, son on yılda bu açığı kapatmak için hızlı bir şekilde yol alınmış ve alınmaktadır. Ortalama olarak her 7 bin fikrin sadece 1’i uygulamaya geçmekte olup, bu nedenle bu yolda sabırla ilerlememiz gerekmektedir. Ar-Ge ve inovasyona yapılan yatırımlar toplamda muhakkak geri dönüşü olan yatırımlardır. Eğer dünyadaki ilk 10 ekonomi arasına girmek ve kişi başı milli geliri 25.000 doların üzerine çıkarmak istiyorsak, Ar-Ge, tasarım ve inovasyona ayrılacak bütçe %3’e çıkarmalıyız.

 

REFORM PAKETİ İÇİN TEŞEKKÜR ETTİ

Son açıklanan Ar-Ge ve yenilik reform paketinin bu yönde atılmış çok önemli bir adım olarak görüyor bu vesilesiyle bakanımıza ve hükümetimize teşekkür ediyorum. Bu yıl ekonomi bakanlığı desteği ve Türkiye İhracatçılar Meclisi koordinatörlüğünde Otomotiv Endüstri İhracatçıları Birliği olarak geleneksel hale getirdiğimiz Türkiye Otomotiv Sektöründe 5. Ar-Ge Pazarı ve Komponent Tasarım yarışmasını bir kez daha organize etmenim mutluluğunu yaşıyoruz. Türkiye’nin 2023 vizyonuna hizmet edeceğine inandığımız tasarım ve Ar-Ge çalışmalarının yaygınlaştırılması, strateji doğrultusunda araç komponenetleri bazında düzenlenen proje pazarı ve tasarım yarışmasının ülkemiz otomotiv endüstrisinin gelişiminde önemli bir misyon üstleneceğimizi inanıyoruz. İTÜ Arı Teknokent bünyesindeki İTÜ çekirdek ile yaptığımız işbirliğini bu yılda devam ettiriyoruz.”

CİDDİ DESTEKLER VERİYORUZ

Sabuncu’dan sonra konuşan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. A. Arif Ergin, “2002 yılından beri Ar-Ge Proje ve bu yarışmanı ev sahipliği yapıyoruz. Bu organize bütün sektörün bir arada olduğu bir organizasyondur. Otomotiv sektörü dünyanın altıncı büyük sektörü. TÜBİTAK olarak Ar-Ge’ye ciddi destekler sağlıyoruz. TÜBİTAK otomotiv alanında çağrılar açıp önemli destekler sağlamaktayız. Destek programımız kapsamında Ar-Ge projelerini destekliyoruz. 2014-2020 yılları arasında Avrupa Birliği fonlarından 80 milyar Avro yararlanabiliyoruz. Türkiye’de Ar-Ge’ye yönelik yatırımlar artmakla birlikte yeni teknolojik ürünlerin ticarileştirilmesinde sorunlar devam etmekte. Ülkemizin 2023 hedeflerini desteklemek için elimizden geleni yapacağız” diye belirtti.

 

İYİ BİR BAŞLANGIÇ

Törende son olarak ise Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık bir konuşma yaparak şunları ifade etti: “Otomotiv Sektöründe Ar-Ge Proje Pazarı ve Komponent Tasarım Yarışması’nda sizlerle bir arada olmaktan büyük memnuniyet duyuyorum. Bu etkinliğin otomotiv sektörümüz için, ülke ekonomisi için hayırlı olmasını, başarılı geçmesini diliyorum. Bugünün otomotiv sektörümüz ve yerli otomobil projemiz için bir dönüm noktası olacağına inanıyorum. Türk Otomobili Geliştirme Projemizde, çok önemli bir mesafe almış durumdayız. Bugün itibarıyla, özel sektörümüzle, otomotiv yan sanayimizle, üniversitelerimizle, öğrencilerimizle, akademisyenlerimizle, çok daha yakın bir işbirliği sürecini başlatıyoruz. Bu proje pazarının ve komponent tasarım yarışmasının da bu açıdan çok iyi bir başlangıç olacağını düşünüyoruz.

 

EN BAŞARILI OLDUĞUMUZ SEKTÖR

Yerli bir otomobil markası oluşturamamış olmak, insanımızın gönlünde adeta bir ukde olarak kaldı. Geçmiş dönemde yapılan bazı girişimlerin akamete uğratılması Türkiye sevdalısı her insanı üzdü, yaraladı. Bu açıdan, bir Türk otomobili yapmak toplumumuzun özgüveni açısından da son derece önemli ve değerlidir. Biz, Türk Otomobili projesini başlattık; çünkü bu, ekonomik ve rasyonel bir ihtiyaçtı ve tam zamanıydı. Türkiye’nin en başarılı olduğu sektörlerin başında otomotiv geliyor. Üretimde sahip olduğumuz başarı, ülkemizin nüfusu, gelir seviyemizin yükselmesi, iç ve dış pazar imkânlarımızın çeşitliliği gibi faktörleri yan yana koyduğumuzda, sektörde milli bir markaya olan ihtiyaç, zaten ayan beyan ortadadır. Ancak, Türk otomobili projesi, sadece otomotiv sektöründe bir milli marka oluşturmak için yürütülen bir proje değildir.

 

TÜRK MARKASI OTOMOBİLLER

Biz öyle bir otomobil yapacağız ki, dünyanın her yerinde satılabilecek, talep edilecek. Yani, yapmış olmak için iş yapmayacağız. Tam aksine, tüm küresel pazarları hedefleyen, otomotiv sektöründe ciddi rekabet avantajı olan ve sektörü farklılaştıracak, sektöre yeni açılımlar kazandıracak bir iş yapacağız. Burada üzerinde durmak istediğimiz diğer husus ise, Türk otomobili projesi, sadece otomotiv sektörünü ilgilendiren bir proje değildir. Evet, bu projenin çıktılarından biri olarak, Türk markası altında otomobiller üreteceğiz. Ancak bu projenin esas çıktısı, hayatın her alanına dokunacak yeni teknolojiler olacaktır. Türk otomobili, üniversitelerimizin ve sanayimizin inovasyon gücünü hayata geçirecek, tetikleyecek ve ülkemizi küresel rekabette söz sahibi yapacak bir projedir.

 

ÖNCÜ ROL OYNAYACAK

Otomobilimiz, yeni teknolojiler geliştirmek için adeta bir platform işlevi görecektir. Özellikle sensör teknolojileri, otonom araç sistemleri, yazılım, Nesnelerin İnterneti gibi alanlarda, birçok Ar-Ge projesini, bu platform üzerinden ticarileştirmiş olacağız. Türk otomobili sayesinde fikirlerini ticarileştirme imkânı bulan mucitlerimiz ve girişimcilerimiz, işlerini büyütebilecek, geliştirilebilecek. Böylece bu yeni nesil kilit teknolojilerin tasarlanması ve üretilmesinde bir ivme yakalayacağız. Biliyorsunuz, otomotiv sektöründeki yenilikler, 20’inci yüzyılda diğer birçok yeni ürün, üretim sistemi ve teknolojinin gelişmesinde de sürükleyici oldu. Biz de, Türk otomobilinin, özellikle Sanayi 4.0 ile ilgili teknolojilere geçişimizde öncü rol oynamasını hedefliyoruz.

 

DÜNYAYA AÇILACAK

Bu alanlarla ilgili yürütülen Ar-Ge projeleri, önce bu platformda buluşsun, toplansın; güç kazansın, ticarileşsin ve sonunda çevreye yayılsın istiyoruz. Eğer özetleyecek olursak, bu projeyle üç ana hedefimizi yakalamış olacağız. 1. Önce otomotivde ve buna paralel olarak diğer sektörlerimizde, montaj ve lisanslı üretim aşamasından Ar-Ge ve inovasyona dayalı özgün üretim aşamasına geçişi sağlayacağız. 2. Türk markası ve imajının dünyaya daha aktif bir şekilde açılmasını sağlayacağız. 3. Yeni teknolojilere tarihçe kazandırmış olacağız. Burada tarihçe kazandırmak derken şunu kast ediyoruz: Türk otomobili, yerli ve yeni teknolojilerin sahaya inmesini, pratiğe dönüşmesini, gerçekleşmesini sağlayan bir platform vazifesi üstlenecek. Türk otomobili sayesinde, bu teknolojiler; raflarda veya proje dosyalarında kalmayacak; rüştünü ispat eden ürünler olarak, dünyaya açılacak.

 

TÜM DÜNYAYA YAYILACAK

Özellikle yeni nesil yakıt teknolojilerine olan talep hızla artacak. Mesela 2020’li yıllarda, Avrupa’da satılan her beş araçtan biri elektrikli olacak. Gelişmiş ülkelerde değişen otomobil-sürücü ilişkisi, zamanla tüm dünyaya yayılacak. Yakıt tüketimi, çevre hassasiyeti, güvenlik, sürüş konforu, şehir içi kullanım kolaylığı gibi hususlar, müşteriler için her geçen gün daha da önemli hale gelecek. Mekatronik, hafif malzemeler, hurda araç yönetimi, emisyonlar, elektronik kontrol, yeni yakıtlar ve tahrik sistemleri, ortak araç platformu geliştirme, müşteri odaklı tasarım ve araç ağırlığını azaltma başlıca Ar-Ge alanlarını oluşturacak. Bugün araçlarda kullanılan parçaların yüzde 70’i, önümüzdeki dönemde kullanılmayacak. 2030’lu yıllarda, bir aracın maliyetinin yarısını otomotiv elektroniği ve yazılım oluşturacak. Zikrettiğim bütün bu gelişmeler, bizim tercihlerimize ve eylemlerimize göre, Türkiye için tehdit de olabilir, fırsat da olabilir.

 

OTOMOTİV SEKTÖRÜNE ÖNCÜLÜK EDECEK

Hem ana sanayimizi hem de yan sanayimizi bu değişime hazırlayabilirsek, Türkiye, buradan çok büyük kazançlar elde eder. İşte Türk otomobili projesi, bu değişimi yönetmemizde, hem otomotiv sektörümüze hem de diğer sektörlerimize öncülük edecek. Türk otomobilinde kullanacağımız bazı teknolojileri ve teknik özellikleri de sizlerle kısaca paylaşmak istiyorum. Öncelikle, TÜBİTAK’ta geliştirdiğimiz batarya teknolojilerini, Türk otomobilinde kullanacağız. Bu araç, 2 TL’lik şarj maliyetiyle, büyükşehir trafiğinde 100 kilometre yol yapabilecek. Şehirlerarası yolculuklarda ise arabadaki küçük jeneratör devreye girerek bataryayı şarj edecek. Burada da 20 litrelik yakıtla 1.000 kilometre mesafenin kat edilmesini öngörüyoruz. Aracımızın en belirgin vasıflarından birisi de otonom araç sistemleriyle donatılması olacak.

 

GERÇEK ZAMANLI İŞLETİM SİSTEMİ

Savunma sanayiinde hava araçlarında kullandığımız Gerçek Zamanlı İşletim Sistemi’ni, Türk otomobiline de uyarlamayı hedefliyoruz. Bu sistem, aracın kontrolü, güvenliği ve yakıt tüketimiyle ilgili önemli avantajlar sağlayacak. Mesela bu sistem; yolun, havanın, araç ekipmanlarının durumuna ve sürücünün kullanım tarzına göre, yakıt tüketimini anlık olarak ayarlayacak. Aracımızda sensör teknolojilerini ve araçlar arası iletişim sistemlerini de kullanacağız. Diyelim ki, öndeki araca, kaza riski oluşturacak şekilde aşırı yaklaştınız. Araç, mevcut sensör teknolojilerinden çok daha hızlı bir şekilde bunu tespit ederek fren sistemini devreye alacak. Ancak fren yapma mesafesi yeterli olmazsa, öndeki araçla iletişim kurarak, eğer müsaitse o araçtan hızını artırmasını isteyecek. Öndeki araçta bu talebi alacak, çok hızlı bir şekilde değerlendirecek ve önü müsait ise hızını artıracak. Bütün bu işlemler, adeta saliseler içinde yapılacak.

 

ADRESİMİZ TÜBİTAK

Türk otomobilini, bu tür teknolojik donanımlarla zenginleştirmeye büyük önem veriyoruz. Araç, piyasaya çıktığında, herhangi bir araç olarak çıkmayacak. Dünyaya, birçok yeni teknolojiyi sunan, farklı, yeni bir araç olacak. İddialı bir cümle kullanıyorum: Üreteceğimiz araç dört tekerlekli yürüyen bilgisayar olacak. İşte bu noktada, sizlere, otomotiv sektörümüze, yan sanayicilerimize, girişimcilerimize, üniversitelerimize, öğrencilerimize, akademisyenlerimize seslenmek istiyorum. Lütfen bu konuda bizimle işbirliği yapın. Türk otomobiline uyarlanabileceğini düşündüğünüz fikirlerinizi ve projelerinizi, bizimle paylaşmanızı bekliyorum. Böylece hem sizin fikirlerinizi ticarileştirmiş olalım hem de bu milli projemizi çok daha güçlü bir seviyeye taşıyalım. Adresimiz TÜBİTAK MAM. Hepinize kapımız açık.

 

10 MİLYON TEKNO YATIRIM DESTEĞİ

TÜBİTAK MAM’a gelin, Türk otomobili projesinde sizler de yer alın. Bakınız, ülkemizde Ar-Ge projeleri için çok ciddi destekler bulunuyor. Genç arkadaşlarımız, teknogirişim desteğinden; KOBİ’lerimiz ve büyük firmalarımız, KOSGEB ve TEYDEP desteklerinden; araştırmacılarımız da ARDEP desteklerinden yararlanıyor. Özellikle TÜBİTAK’ta, bu kilit teknolojilerle ilgili çıktığımız çağrı esaslı destekleri, yakından takip etmenizi istiyoruz. Yine teknoloji geliştirme bölgelerinde kurulu firmalara, Ar-Ge merkezlerine de ciddi destekler sağlıyoruz. Bir ihtisas teknoparkı olan Bilişim Vadisi ile MAM’ın komşu olmasını da, bu proje için büyük bir fırsat olarak değerlendiriyoruz. Belki de en önemlisi, Türkiye’de başarılı Ar-Ge projelerinizi yatırıma dönüştürmek istediğinizde de 10 milyon TL’ye kadar tekno yatırım desteği sağlıyoruz.

 

KAZANANLARA ÖDÜL VERİLDİ

Ar-Ge Proje Pazarı kazanan kişi Gökhan Bakis, kazanan proje FORMulate, ödül olarak 10 bin ve İTÜ Çekirdek. Kazanan kişi Çağlar Sivri, projesi Dokuz Yüzey Desteğiyle Gerilim Sönümleyici Yeni Nesil Kord Bezlerinin Geliştirilmesi, ödülü 7 bin TL ve İTÜ Çekirdek. Kazanan kişi Burcu Saner Okan, projesi Nanografen, ödülü 4 bin TL ve İTÜ Çekirdek. Kazanan kişi Gül Çiçek Zengin, projesi Akıllı Tasarım Programı/Mubite, ödülü 1 bin TL ve İTÜ Çekirdek.

 

Kazanan Kişi               Kazanan Eser/Proje                        Ödül Tutarı

İsmail Cem Atalay      PROGİN_BİLİŞİM_TRANSAFE İTÜ Çekirdeğe girme hak kazandı

Şenol Özkısa                Tetraktis Kompozit                        İTÜ Çekirdeğe girme hak kazandı

İlker Demiyol               İDEAL POLİMER                        İTÜ Çekirdeğe girme hak kazandı

Kamuran Candan          PROJECT SEASONG                  İTÜ Çekirdeğe girme hak kazandı

Mahmut Demir              VisCar                                          İTÜ Çekirdeğe girme hak kazandı

Ali Acıoğlu            Sürücü Uyku Uyarı Sistemi(A2Tek)    İTÜ Çekirdeğe girme hak kazandı

Mehmet Yakışıklı         BeeOil                                            İTÜ Çekirdeğe girme hak kazandı

Emre Kağan Şahan      Car Body Configuration With         İTÜ Çekirdeğe girme hak kazandı 

                                      Variable Carryin Capacity

Gencay Gülhan           Detachable Crank Shaft                   İTÜ Çekirdeğe girme hak kazandı

Hasan Köten                 EGE ENGINE                                İTÜ Çekirdeğe girme hak kazandı

 

Tasarım yarışmasında öğrenci olarak kazanan isim Elif Hüsam, projesi Evolt, ödül 6 bin TL. Tasarım yarışması profesyonel kazanan kişiler; Berker Hüsam, projesi Verimli Katalitik Konvertör, ödülü 6 bin TL, diğer bir kazanan Mesut Kaya, projesi Sıcak Şekillendirilmiş, Bölgesel Yüksek Mukavemete Sahip, Hafif Otomobil Salıncak Kolu, ödü 4 bin T, son isim ise Barış Özbek, projesi Fren Sıcaklık Sensörü, ödülü 3 bin TL.  tasarım yarışması akademisyen kazanan isim Tahsin Engin, projesi Sakarya Üniversitesi MR Amortisör Ar-Ge Grubu ödülü 6 bin TL, diğer bir kazanan ise Kanber Sedef, projesi Çoklu Kriterli Rota Planlayıcı, ödülü 4 bin TL.

Son Güncelleme: 05.05.2016 17:20
Anahtar Kelimeler:
BakanIşıkAraçYerli
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner34

banner39

banner37

banner38