banner28
banner23
banner36

Tramvay araçlarının üretimine başlanacak

Büyükşehir’in teknik heyeti, Akçaray araçlarının üretileceği fabrikada inceleme yaptı

Tramvay araçlarının üretimine başlanacak

Büyükşehir’in teknik heyeti, Akçaray araçlarının üretileceği fabrikada inceleme yaptı

02 Aralık 2015 Çarşamba 13:54
Tramvay araçlarının üretimine başlanacak

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin hafif raylı sitem projelerinin ilki olan tramvay projesinde çalışmalar aralıksız devam ediyor. Bir yandan güzergahta kullanılacak raylar imal edilirken, bir yandan da Akçaray’ın araç üretim süreci devam ediyor. Ulaşım Dairesi Başkanı Mustafa Altay ile beraberindeki heyet, Durmazlar’ın Bursa’da bulunan fabrikasında inceleme yaptı.

 

EKİM 2016’DA TESLİM EDİLECEK

Daire başkanı Altay ile teknik ekip, Akçaray’ın araçlarını üretecek olan Durmazlar Makine Sanayi ve Tic. A.Ş.’nin Bursa’daki fabrikasını ziyaret etti. Büyükşehir heyeti, fabrikada üretimde olan Bursa LRV araçları ile Bursa tramvay araçlarını inceledi. Akçaray araçları ile ilgili olarak ise endüstriyel tasarım üzerine görüş alışverişinde bulunuldu ve konsept üzerinde uzlaşmaya varıldı. Yapılacak son analizler ve tasarım onayından sonra ilk aracın üretimine başlanarak, 2016 yılının ekim ayında teslim edilecek.

 

12 ADET ARAÇ ÜRETİLECEK

Kocaeli’de raylı sistem döneminin başlangıç noktası olacak Akçaray’ın 12 adet araç üretimi için yapılan ihaleyi 19 milyon 740 bin Avro bedel ile %100 yerli bir firma olan Bursalı Durmazlar Makine Sanayi ve Tic. A.Ş. kazanmıştı. Kısa süre önce ise Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ile Durmazlar Makine Sanayi ve Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fatma Durmaz Yılbirlik arasında sözleşme imzalanmıştı.

 

GAR İLE SEKAPARK ARASINDA

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin kendi imkanlarıyla finanse ettiği tramvay projesi için Otogar ile Sekapark arasında Otogar-Yahya Kaptan, Kaymakamlık-N. Kemal Lisesi-Doğu Kışla, Valilik, Fuar, Yeni Cuma-Fevziye Camii-Gar-Sekapark güzergahı belirlendi.

 

AKÇARAY, 2017’DE YOLCU TAŞIYACAK

Çalışmaların ardından 2017 yılı içinde Akçaray yolcu taşımacılığına başlayacak. Sekapark-Otogar arasında çift yönlü, 7,2 kilometrelik, 11 istasyondan oluşan güzergâhta yol alacak tramvaya; Kocaeli halkının internet üzerinden verdiği oylarla Akçaray adı verildi ve yine halkımızın isteğiyle rengi turkuvaz olarak belirlendi.

 

GÜNDE 16 BİN YOLCU

Üretilecek araçların uzunluğu 32 m, genişliği 2,65 m ve yüksekliği 3,30 m olarak tasarlandı. İki yönlü hareket edebilen ve %100 alçak tabanlı üretilecek araçların maksimum hızı saatte 70 km, ortalama işletme hızı ise saatte 20 km olacak. Sekapark–Otogar arasında, açılış yılında 6 dakika sefer sıklığı ile günde 16 bin kişiyi taşımayı hedefleyen Büyükşehir Belediyesi, raylı sistem alanında yapacağı ilave yatırımlarla bu sayıyı her yıl artırmayı planlıyor.

 

300 YOLCU KAPASİTELİ ARAÇLAR

Şehir içinde hareket kabiliyetinin maksimum seviyede olabilmesi için 5 modülden oluşacak 300 yolcu kapasiteli tramvay araçları, tek yönünde 4 çiftli ve 2 tekli kapı bulunduracak. Akçaray; konfor, estetik ve çevre duyarlılığı ile Kocaeli halkının hizmetine sunulacak.

 

17 AYDA ARAÇLAR TAMAMLANACAK

İhaleyi kazanan yüklenici firmadan sözleşmenin imzalanmasından itibaren 12 ay sonra 1 araç, 14 ay sonra 2 araç, 15 ay sonra 3 araç, 16 ay sonra 3 araç ve 17 ay sonra 3 araç olmak üzere toplam 12 adet tramvay aracını teslim etmesi isteniyor.

Son Güncelleme: 02.12.2015 13:55
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner39

banner37

banner38