banner28
banner23
banner36

Kadınlar sağlık için yeniden harekete geçiyor

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin Obeziteyle Mücadele ve Hareketi Sağlıklı Yaşam Projesi'nin dördüncü grup uygulaması başlıyor

Kadınlar sağlık için yeniden harekete geçiyor

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin Obeziteyle Mücadele ve Hareketi Sağlıklı Yaşam Projesi'nin dördüncü grup uygulaması başlıyor

07 Kasım 2014 Cuma 10:40
Kadınlar sağlık için yeniden harekete geçiyor
 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin Obeziteyle Mücadele ve Hareketi Sağlıklı Yaşam Projesi'yle hayatlarında devrim yapan ev kadınları sağlıklı yaşama adım atıyorlar. Projenin dördüncü grup uygulaması için kayıtlar sürüyor. Projeye katılmak isteyen bayanlar 10 Kasım'a kadar şahsi dilekçeyle veya Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Şube Müdürlüğü 321 45 45 nolu telefon numaralarını arayarak başvurularını yapabilecekler.

DEVAMLI KATILIM ÖNEMLİ
Proje, önemli bir sağlık sorunu haline gelen ve görülme sıklığı giderek artan Obezite ile kapsamlı bir şekilde mücadele etmek, toplumun obezite ve riskleri konusunda bilgi düzeyini artırma amacı taşıyor. Uygulama, bireylerin sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı kazanmalarını teşvik ederek ülkemizde obezite ve obezite ile ilişkili hastalıkların görülme sıklığının azaltılmasını hedefliyor. Obeziteyle Mücadele Hareketi Sağlıklı Yaşam Projesi, 2015 yılı için 6 aylık tek program olarak uygulanacak. Projeye katılanların kalp atış hızlarının takibi ve egzersizlere uyum açsından devamsızlık yapmamaları gerekiyor. Son yıllarda yaşamı tehdit eden boyuta ulaşan obeziteye karşı Kocaeli Büyükşehir Belediyesi savaş açıyor. İlgili kamu kurum ve kuruluşlarıyla işbirliği içerisinde Obeziteyle Mücadele Hareketi Sağlıklı Yaşam Projesi'ni hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi iki yıldır süren proje kapsamında ev kadınlarına sağlıklı beslenme ve spor yapma alışkanlığı kazandırılıyor.

20-60 YAŞ ARASI EV KADINLARI
Programa katılan ev kadınları sağlık taramalarının ardından 50'şer kişilik gruplar halinde eğitime alınıyor. Eğitimler, step, aerobik, plates gibi uygulamalı egzersiz programlarının yanı sıra genel beslenme, ilk yardım, sporcu sağlığı gibi teorik dersler den oluşuyor. Eğitimler Seka Sporcu Eğitim Merkezi'nde uzman eğitmenler kontrolünde gerçekleştiriliyor. Bayanlar her eğitim ayının sonunda vücut analiz cihazında kilo kontrolünden geçerek mevcut beden değerlerini öğreniyor.  Projeye,  20-60 yaş arası ev hanımlarından katılabiliyor. Egzersiz programı ve eğitimler İzmit Seka Sporcu Eğitim Merkezi'nde 2 salonda yapılıyor. Başvuru yapan kişilerin laboratuar ölçümleri (kan yağları ölçümleri, hemogram, biyokimya vb), antropometrik ölçümleri (boy, kilo, vücut yağ oranı analizi, bel, göğüs, kalça, sağ bacak ölçümleri), EKG ölçümleri yapılarak kapsamlı muayeneden geçiriliyor. Projeye egzersiz yapmasında sorun olmayan kişiler katılabiliyor. Muayeneler Kocaeli Üniversitesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanlığından Prof. Dr. Dilek Ural ve ekibinin desteği ile Büyükşehir Belediyesi kurum doktorları ve sağlık personeli tarafından gerçekleştiriliyor. Laboratuar ölçümleri ise Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Şube Müdürlüğü Terminal İşçi ve Halk Sağlığı Polikliniği tarafından yapılıyor. Daha önceki dönemlerde programa katılan kişiler, yeni katılımcılara imkan sağlamak amacıyla tekrar kabul edilmiyor. Spor eğitmeni desteği tam olarak sağlandığı takdirde eski katılımcılara da haftanın 2 günü bu hizmetin verilmesi planlanıyor.
 
HAFTADA 2 SAAT 15 DAKİKA EGZERSİZ
Yeni gruba bir dönem süresince (16 hafta) haftada 3 gün pazartesi, Çarşamba ve cuma 45'er dakika olacak şekilde 3 seans egzersiz programı uygulanmakta olup, egzersiz programı hafta içi mesai saatleri içersinde yapılıyor. Seans saatleri: 1. Seans (öğleden önce) 10:00 -10:45, 2. Seans (öğleden önce) 11:00-11:45, 3. Seans (öğleden sonra) 13:30 -14: 15, 4. Seans (öğleden sonra) 14:3 -15:15 olarak gerçekleşiyor. Egzersiz programı devam ederken gruba katılım yapılmıyor. Yeni katılımlar diğer dönemde değerlendiriliyor. Egzersiz programı kişinin sağlık durumuna göre hafif ve normal egzersiz olarak belirlenerek uygulanıyor. Bir seans yaklaşık olarak 50 kişiden oluşuyor. Egzersiz programı BESYO mezunu spor eğitmenleri tarafından yürütülüyor.

AYDA BİR ÖLÇÜM ALINIYOR
Step, aerobik, plates uygulamalarının yapıldığı egzersiz programı çerçevesinde, gruplara obezitenin önlenebilirliğine yönelik beslenme ve hareketli yaşam konularında eğitimler veriliyor. Proje süresince kişilerden ayda bir antropometrik ölçümler (kilo, bel, kalça ve bacak çevresi vb ölçümler) alınarak kaydediliyor. Böylece ölçümlerdeki olumlu ve olumsuz değişimler değerlendirilebiliyor. Kişilerle yapılan yüz yüze anketlerle, kişinin beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivite durumları ve yaşam tarzlarıyla ilgili bilgiler alınıyor. Projeye devamlılık esas olup seansların % 30'una devam etmeyen kişiler projeden çıkartılıyor.
 
GENİŞ KAZANIMLAR
Projeyle günün büyük bir bölümünü ev içersinde geçiren ev hanımlarının farklı bir ortamda aktivitede buluşması ile hanımlarda olumlu yönde sosyal ve psikolojik kazanımlar elde edilebilecek. Ailenin temelini oluşturan annenin (kadının) beslenme ve yaşam tarzındaki olumlu değişimler ailenin ve buna paralel olarak toplumun pozitif yönde değişimine katkı sağlıyor. Halk tarafından sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam farkındalığının sağlanarak koruyucu sağlık hizmetlerine ve dolayısıyla ülke ekonomisine ve sosyal yaşantıya katkı sağlanacak. Obezitenin neden olduğu hastalıkların minimuma inmesi ile bu hastalıklar için ödenen sağlık harcamalarını azalmasına etki edecek. Bu kazanımların bilimsel bir şekilde yayımlanması ile bilim dünyasının faydalanabileceği bir kaynak oluşturulmuş olacak. Bunun yanında kişilere yapılacak kapsamlı sağlık taramasıyla beraber (kardiyolojik muayene, laboratuar ölçümleri sonucunda) kişilerde varolan hastalıkların erken teşhis ve tedavisinde önemli katkı sağlanacak.

4 AYDA 32 KİLO VERİLDİ
2013 yılında başlayan projeye bugüne kadar 908 kişi katıldı.Proje kapsamında düzenli olarak alınan ölçümler incelendiğinde (Egzersiz öncesi alınan ilk ölçümler ile egzersiz bitiminde, 4 ay sonra, alınan son ölçümler)  ilk ve son ölçümler arasında olumlu yönde düşüşler olduğu gözlendi. İlk ve son ölçümlere bakıldığında Sevgi Gülfidan'ın 4 aylık bir egzersiz programı ve proje kapsamında sürdürülen beslenme ve sağlıklı yaşam eğitimleri sayesinde 32,1 kilo verdiği görüldü. Gülfidan'ın beden kitle indeksi 10 puan birden düşerek ilk ölçümlere göre II. derece obez iken proje sonunda fazla kilolu durumuna geriledi. 
 
Egzersize devam eden kişilerden alınan ölçümler

Ölçümler İlk Ölçüm Ortalaması Son Ölçüm Ortalaması
Kilo 77,59 75,42
Beden Kitle İndeksi 30,56 29,71
Bel Çevresi 98,3 90,83
Kalça Çevresi 112,51 106,43
Göğüs Çevresi 100,81 97,2
Sağ Üst Bacak Çevresi 62,67 57,7
Son Güncelleme: 07.11.2014 10:41
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner34

banner39

banner37

banner38