İNTERNETTEN LENS ALMAYIN!

DAHA UCUZA ALIYORSUNUZ DİYE SAĞLIĞINIZDAN OLMAYIN

İNTERNETTEN LENS ALMAYIN!

DAHA UCUZA ALIYORSUNUZ DİYE SAĞLIĞINIZDAN OLMAYIN

29 Ocak 2016 Cuma 12:16
 İNTERNETTEN LENS ALMAYIN!

Gözlük reçetesindeki numaralarla, sadece daha ucuz diye kaynağı belli olmayan internet firmalarından online lens satın alınması kullanıcılar için çok büyük bir risk oluşturabiliyor. Mutlaka göz doktoru muayenesi sonrası kontak lens reçetesi ile optik mağazalardan alınması gereken kontak lenslerin internetten satışının yaratabileceği sorunlarla ilgili olarak Opak Lens Yönetim Kurulu Başkanı Erol HARBİ önemli bilgiler verdi.

Günümüzde gerek kullanım rahatlığı, gerek estetik görünümü nedeniyle büyük rağbet gören kontak lensleri kullanmadan önce, gözün uygunluğunun mutlaka muayene edilmesi, doktor tarafından gözün lens kullanımına elverişli olup olmadığının mutlaka saptanması gerekiyor. Ayrıca kullanılacak lensin göz yuvarlağına uygun şekilde oturması için temel eğrisinin hesaplanması, iris çapının bulunması, gözün hassasiyetine uyum sağlayacak materyalin tespit edilmesi ve bunların reçeteye işlenmesi de oldukça önemli.

Bu denli hassas bir sürecin ardından kullanılması gereken kontak lenslerin internetten satışı kanunen yasak. Ancak daha ucuz fiyatlarla kontak lens almak isteyen kullanıcıların bir kısmı, gözlerinde gerçekleşmesi muhtemel komplikasyonların farkında olmadan internetten kontak lens alıyor.

Internet’te online kontak lens satışları hakkında bilgi aldığımız Türkiye’deki optik mağazaların %90’ına hizmet veren lens deposu Opak lens Yönetim Kurulu Başkanı Erol HARBİ, “kontak lens doğrudan gözün korneasına takılan tıbbi bir protezdir ve bir sağlık ürünüdür. Bu bakımdan satış ve pazarlaması 5193 sayılı “Optisyenlik Hakkında Kanun” hükmünde, Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihazlar Kurumu’nun yönetmelikleri kapsamında yürütülür.” diye konuştu.  Kontak lens kullanmak isteyen kişilerin göz kırma kusuru olmasa bile, renkli lens takacak olsalar bile mutlaka bir doktor tarafından muayene edilmesi ve lenslerini doktorun reçetesi ile optik mağazadan satın almaları gerektiğini vurgulayan Erol HARBİ “İnternette lens satışı kesinlikle yasal değildir. Bu işletmeler denetimden geçmedikleri için sahte, kaçak ya da süresi geçmiş ürünlerin satışını yapıyor olabilirler. Bugün Türkiye'nin tanınmış internet e-ticaret sitelerinde kontak lens bulamazsınız. Çünkü kurumsal şekilde yönetilen marka bilinirliliği yüksek e-ticaret siteleri yasal olmadığı için asla kontak lens satışı yapmazlar. Lens sözcüğünü içeren isimli küçük işletmeler ucuz lens satışıyla, kullanıcıların dikkatini çekerek satışlarını sürdürmektedir. Bunlar optik mağaza belgesi sunuyor olsa bile internet mecrası optisyenlik müessesi tanımına girmediği için kullanıcıların dikkatli olup internetteki firmalardan kontak lens almamaları kendi göz sağlıkları açısından çok önemlidir. Sahte, kaçak, süresi geçmiş lenslerin bilinmeden kullanımı çok ciddi görme sorunlarına yol açabilir.” dedi.

“İnternet sitelerinden aldığınız lensler kaçak, sahte ya da kullanım süresi geçmiş ürünler olabilir.”

Optik mağazaların sürekli olarak Sağlık Bakanlığı’nın ilgili birimlerince denetlendiğini ifade eden HARBİ, “Bu bakımdan satışını yaptıkları kontak lensler kontrol altındadır. Oysa sadece ticari amaçla çalışan internet sitelerinden aldığınız lensler kaçak, sahte ya da kullanım süresi geçmiş ürünler olabilir. Böyle bir ürünü daha ucuza aldığınızı düşünerek gözünüzün korneasına taktığınızda gözünüzün sağlığını büyük bir riske atmış olursunuz. Sadece 2012’de 200 bin sahte kontak lens ele geçirilmiştir. Bu konuda kontak lens kullanıcılarının çok dikkatli olması gerekmektedir.

Elbette ki teknolojinin getirilerinden, internetin avantajlarından faydalanmayın demiyoruz. Bir çok ticari metanın alışverişinde internetten online alışveriş yapılabilir. Ancak sağlık ürünlerinin asla internetten satılmaması gerekiyor. Kontak lens de toplumun sağlığı için satışı kanunlar tarafından sınırlandırılmış bir sağlık ürünüdür.” diye konuştu.

Daha ucuza aldıkları gerekçesiyle internetten alış veriş yapan bir çok kullanıcı bulunduğunun altını çizen Erol HARBİ, “Ancak internetten satın almak yasal olmadığı gibi aynı zamanda da çok ciddi bir sağlık tehdidi içermektedir. Unutmayın gözünüz size milyonlar kazandırabilir ama milyonlar kaybettiğiniz gözünüzü geri alamaz. Bu bakımdan dikkatli olmakta fayda vardır. Bu konu, mevzuatta açıkça yer almasına ve yasal olarak yasak olmasına rağmen, maalesef bugün isteyen herkes kolayca internetten kontak lens alışverişi yapabilmektedir” dedi.

Son Güncelleme: 29.01.2016 12:20
Anahtar Kelimeler:
İnternetLENSALMAYIN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner39

banner37

banner38