Kategoriler

SÖZ KOCAELİ GAZETESİ

Yeşile ve ağaca saygılı kent Kocaeli

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Fidanlık Merkezinde, tramvay hattı ve yol çalışmaları güzergâhlarından alınan ağaçlar rehabilite edilerek tekrar yeşil alanlara dikiliyor. 89 dünüm arazide kurulu Kullardaki Fidanlık Merkezinde, Büyükşehir Belediyesinin yeşil alanlarına buradan yetiştirilen fidan ve bitkiler dikiliyor. Ziraat Mühendisleri kontrolünde bakım çalışmaları yapılan ağaçlar, vejetasyon süreci sonrası Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı projeleri olan peyzaj ve yeşil alan çalışmalarında dikiliyor.

 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Fidanlık Merkezinde, tramvay hattı ve yol çalışmaları güzergâhlarından alınan ağaçlar rehabilite edilerek tekrar yeşil alanlara dikiliyor. 89 dünüm arazide kurulu Kullardaki Fidanlık Merkezinde, Büyükşehir Belediyesinin yeşil alanlarına buradan yetiştirilen fidan ve bitkiler dikiliyor. Ziraat Mühendisleri kontrolünde bakım çalışmaları yapılan ağaçlar, vejetasyon süreci sonrası Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı projeleri olan peyzaj ve yeşil alan çalışmalarında dikiliyor.

 

AĞAÇLAR VEJETASYON SÜRECİ GEÇİRİYORLAR

Tramvay hattı üzerinde bulunan ıhlamur, çınar ve akçaağaç türlerindeki ağaçlar söküm makinesiyle topraktan alınarak Fidan Merkezine getiriliyor. Burada ilk etapta kök ve dal budaması yapılan ağaçlar dikim bölgesine alınarak özel karışım toprağın bulunduğu saksılara dikiliyor. İlk cansuyu verilen ağaçlar, vejetasyon(Bitkinin bir yerdeki ekolojik koşullara uyum sağlaması) sürecini geçirecekleri az rüzgar ve az güneş alan bölgeye alınıyor. Ağaçlar burada damlama sulama sistemiyle periyodik olarak sulanarak kontrol altında tutuluyor. Ağacın bu büyük saksılarda kök tutması için yapılan çalışmaların ardından dikime hazır hale gelen ağaçlar uygun görülen yerlere tekrardan dikiliyor.

 

BÜYÜK SAKSILARA DİKİLİYOR

Büyükşehir Belediyesi Fidanlık Merkezi yetkililerinden alınan bilgiler doğrultusunda, titizlikle yerinden sökülen ağaçların bu merkezde kök salması için bakım çalışmalarının yürütüldüğü belirtildi. Sökülen ağaçlar, fidanlıkta vejetasyon sürecine alınmadan varsa gövdelerinde yara macunla kapatılarak iyileştiriliyor. Kök ve dal budama işlemlerinin ardından ağaçlar büyük saksılara dikiliyor. Bakımları yapılarak kök tutması için özel karışım toprakta, özel bir bölgede bekletilen ağaçlar daha sonra uygun bulunan yerlere tekrardan dikiliyor.

 

ÖZEL KARIŞIM TOPRAK

İçerinde torf,  leonerdif, organik gübre gibi ağacı besleyici özel bir karışımın yer aldığı topraktaki saksıya alınan ağaç, ihtiyaç duyduğu tüm mineral ve besleyici organizmaları bu topraktan sağlayabiliyor. Kök yapısını rahat bir şekilde bu toprakta geliştiren ağaca, damlama sulama sitemiyle suyu veriliyor. düzenli olarak gözetim altındaki ağaçlar rehabilitasyon sürecinin ardından tekrardan yeşil alanlara dikiliyor.

 

KÖK SALMALARI SAĞLANIYOR

Geçtiğimiz günlerde Tramvay Projesi kapsamında yapılan çalışmalar kapsamında eski emniyet binası karşısı Fahrettin Mutaf Parkı D-100 Karayolu üzerinde bulunan ağaçlar sökülerek Fidanlık Merkezine getirildi. Merkezde Yahya Kaptandan ve diğer hat güzergâhı üzerinden sökülmüş ıhlamur, çınar ve akçaağaç türünden ağaçlar bulunuyor. Vejetasyon sürecini bu merkezde geçiren ağaçlar kök salma işlemini tamamlamalarının ardından tekrar yeşil alanlara dikilecek.

 

ÖZEL ALANDA TUTULUYORLAR

Burada kök ve gövde budama işlemi yapılan ağaçlar, özel karışım toprağın bulunduğu saksılara dikilerek ağaçlara ilk can suları verildi. Kendilerine ayrılan az güneş ışığı ve az rüzgar alan bölgede periyodik bakımları ve sulamaları yapılan ağaçlar kök salma işlemini tamamlamalarının ardından Büyükşehir Belediyesi tarafından uygun görülen bir yeşil alan dikilecek.

Yorumlar
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.
Daha Fazla Haber
ASAYİŞ
32 Kez Görüntülendi.
Gölcük’teki Hırsızlık Olayı İstanbul’da Çözüldü
KOCAELİ
9 Kez Görüntülendi.
İzmit’in Kalbi Temizlendi, Göl Yeniden Hayat Buldu
KÖRFEZ
6 Kez Görüntülendi.
Körfez’de Zabıta Eş Zamanlı Denetimlerle Sahada
GÜNDEM
13 Kez Görüntülendi.
42 Kocaeli Tanıtım Etkinliği Bilişim Vadisi’nde Gerçekleşti
ASAYİŞ
113 Kez Görüntülendi.
Kesinleşmiş Hapis Cezası Bulunan Şahıs İzmit’te Yakalandı
ASAYİŞ
8 Kez Görüntülendi.
İzmit’te Aranan Şahıslara Yönelik Operasyon: 4 Kişi Yakalandı
KÖRFEZ
32 Kez Görüntülendi.
Başkan Söğüt, Mimar Sinan Mahallesi’nde 
SİYASET
42 Kez Görüntülendi.
Aydın; iktidara yüklendi
GÜNDEM
83 Kez Görüntülendi.
Orman yanarsa gelecek söner
DERİNCE
45 Kez Görüntülendi.
Derince’de Ormanlar İçin El Ele: Kadırga’da Temizlik Seferberliği