Kategoriler

SÖZ KOCAELİ GAZETESİ

Körfez'de Sülfürik Asit tesisin kuruluşuna sert tepki verilecek

İlimiz Körfez İlçe sahilinde yeni bir sülfürik asit tesisin kuruluşu için girişimler devam ediyor.

 21 Nisan Çarşamba günü bu tesisle ilgili ÇED toplantısı Tütünçiftlik’teki Necmettin Erbakan Kültür Merkezi’nde saat 11.00’de yapılacak

Kurulmak istenen tesis hakkında görüşlerini belirten İlçe Başkanı Cahit Sürüm, “Şiddetle karşıyız. Niçin Körfez’de buna izin veriliyor, neden burası seçiliyor anlamak mümkün değil. İnsanların canına göz dikiliyor, belediye buna nasıl müsaade ediyor anlayamıyorum. Diğer siyasi partiler, STK’lar nerede, tehlikenin farkında değiller mi?” dedi.

“Kanser vakaları 200-300 kat arttı”

İl Başkan Yardımcısı ve STK’lardan Sorumlu Başkanı Güner Çiçekli, son zamanlarda yapılan açıklamalara göre kanser vakalarının bölgede 200-300 kat arttığını hatırlatarak, “Körfez’de yaşayanlar için hiç te elverişli ortam oluşmuyor. Bir yılda 5 çed toplantısına katılım yaptık, sürekli olarak bu ilçe de genişleme yapılıyor, sanayi tesisi kurulmak isteniyor. İlçe’nin sorumlu yöneticileri hiçbir görüş bildirmediler. Bunu yapmadıkları gibi ellerinde ki süpürgelerle poz verdiler. Sülfirik Asit tankları son derece tehlikelidir. Buradan çıkan gazlar bir hafta – 10 gün havada asılı kalıyor ve yağmurlarla yere iniyor, toprağa karışıyor, insanların üstüne yağıyor. Bu tesisler kurulum maliyeti düşük, kar marjı yüksek tesislerdir. Asit yağmurları yaşamak istemiyoruz, Körfez’in yerel yönetimlerini, STK’ları da çed toplantısına bekliyoruz” dedi.

“300 tablet için ziyaret”

Kocaeli ve Körfez Belediye Meclis Üyesi, Grup Sözcüsü Fevzi Canbaz da konu hakkında açıklama yaparak,”2017 yılında bölgeye saf su tesisleri kurulmak istendi, kimyasala giriyor diye izin verilmedi. Şimdi niçin izin vermek istiyorlar? Bir hafta önce belediye başkanı firmayı ziyaret ediyor. 300 tablet, spor kulübüne destek almak bu halkın hayatından, sağlığından önemli değildir. Bu tesisi yaptırmak 150 bin nüfusa ihanettir, bu konuyu İYİ Parti olarak mahkemeye taşıyacağız. Yasal olarak da bu tesisin yapılması mümkün değildir, Dilovası'nda kimyasal tesisler için bölge ayrılmıştır, bunu biliyorlar ve bir de ziyarete gidiyorlar” dedi.

Çevre konusundaki duyarlılığı ile tanınan Tütünçiftlik Sahili Koruma ve Güzelleştirme Derneği, bu tesisle ilgili ÇED toplantısı öncesinde bir bildiri yayınladı. Derneğin bildirisinde Körfez ilçe sahilinde halk sağlığı açısından çok büyük riskler oluşturan tesislerin bulunduğuna ve ilçede hemen her evde bu nedenle hasta insanların varlığına dikkat çekilerek, “İlçemizdeki bütün sivil toplum örgütlerini ve çevreye, insan sağlığına duyarlı herkesi bu projeye karşı çıkmaya davet ediyoruz” denildi. Dernek bu amaçla bir metni de imzaya açtı. Çarşamba günü saat 11.00’de yapılacak ÇED toplantısına dernek üyeleri topluca katılacak ve projeye karşı çıkacaklar.

Tütünçiftlik Sahili Koruma ve Güzelleştirme Derneği, daha önce bölgede yapılmak istenen çöp fabrikasına karşı çıkmış ve projenin iptalini sağlamıştı. Şimdi bölgede yapılmak istenen sülfürik asit tesislerinin de insan sağlığı açısından büyük riskler oluşturacağı iddia ediliyor. İlçe halkının topyekün bu projeye karşı çıkması isteniyor.

Yorumlar
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.
Daha Fazla Haber
GÜNDEM
5 Kez Görüntülendi.
Kocaeli’de 6 Binden Fazla Bina Riskli Yapı Statüsünde
ASAYİŞ
15 Kez Görüntülendi.
Kamu Görevlisi Gibi Davranıp Dolandırıcılık Yapan Şüpheli Yakalandı
KOCAELİ
10 Kez Görüntülendi.
Kocaeli'de D-130 Karayolu’nda Tır ve Kamyonlara Saatli Giriş Yasağı Başladı
KÖRFEZ
7 Kez Görüntülendi.
Körfez’e Yeni Sosyal Soluk: Nazende Mekan Hizmete Açıldı
ASAYİŞ
27 Kez Görüntülendi.
Assan Group’un Sahibi ve Genel Müdürü Tutuklandı
KÖRFEZ
49 Kez Görüntülendi.
Körfez Ticaret Odası Ağustos Meclis Toplantısında Girişimcilik ve Sektörel İşbirliği Öne Çıktı
DERİNCE
114 Kez Görüntülendi.
Derince’de Zafer Bayramı Coşkusu Gösteri Merkezi’nde Başladı
ASAYİŞ
25 Kez Görüntülendi.
Kocaeli’de 13 Yıl Hapis Cezası Bulunan Hükümlü Yakalandı
KOCAELİ
10 Kez Görüntülendi.
Zafer Meşalesi Milli İrade Meydanı’nda Gururla Yandı
ASAYİŞ
16 Kez Görüntülendi.
Kocaeli'de Uyuşturucu Suçundan Aranan Hükümlü Yakalandı