Kategoriler

SÖZ KOCAELİ GAZETESİ

İzmit Körfezi, Dip Çamuru Temizliği Projesi, Devam Ediyor

Avrupa'nın en büyük çevre dönüşüm projelerinden biri olan İzmit Körfezi Doğu Baseni Dip Çamuru Temizliği Projesi hızla ilerliyor.

İzmit Körfezi Dip Çamuru Temizliği Projesi Devam Ediyor

Avrupa'nın en büyük çevre dönüşüm projelerinden biri olan İzmit Körfezi Doğu Baseni Dip Çamuru Temizliği Projesi hızla ilerliyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın işbirliğiyle yürütülen projede, bir Cutter Suction Dredger gemisi, üç terfi istasyonu ve sekiz kilometre boru hattı kullanılarak denizden çıkarılan çamur, 70 dönümlük bir alanda kurulan şantiyede işleniyor.

Çamur İşleme ve Kurutma Süreci

Denizden çıkarılan çamur, polimer dozajlaması yapılarak flokülasyon işlemine tabi tutuluyor ve geotekstil tüplerde yüzde 60 kuruluğa getiriliyor. Şu ana kadar İzmit Körfezi’nden 8 milyon ton dip çamurunun karaya çıkarılması hedeflenen projede, toplamda 57 hektarlık bir alan temizlendi.

Düzenli Ölçümler ve Analizler

Geotekstil tüplerden düzenli olarak numune alınıyor ve yükseklik ölçümleri yapılıyor. Alınan numuneler, kuru madde tayini analizi için akredite laboratuvarlara gönderiliyor. Kriterlere uygun bulunan numunelerdeki çamur, daha sonra bertaraf işlemine tabi tutuluyor.

Biyoçeşitlilik ve Ekosistem Koruma

İzmit Körfezi'nde biyoçeşitliliğin korunmasını amaçlayan proje kapsamında, denizden bugüne kadar 620 bin metreküp dip çamuru çekildi ve 57 hektarlık alan temizlendi. 716 geotekstil tüpte susuzlaştırma işlemi tamamlanırken, 20 tüpte işlem devam ediyor. Yüzde 60 kuruluğa getirilen yaklaşık 28 bin kamyon çamur, deniz ekosisteminden uzaklaştırıldı. Bu proje, çevre koruma ve deniz ekosisteminin sağlığını koruma açısından büyük bir adım olarak değerlendiriliyor.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
ASAYİŞ
186 Kez Görüntülendi.
GÖLCÜK'TE DRAMATİK OLAY! GENÇ KIZ 4. KATTAN DÜŞTÜ
ASAYİŞ
8 Kez Görüntülendi.
DOLANDIRICILIK VE SAHTECİLİK SUÇLUSU YAKALANDI
KOCAELİ
13 Kez Görüntülendi.
KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR, KİRAZLIYALI'DA DURAK CEBİ İNŞA EDİYOR
KÖRFEZ
11 Kez Görüntülendi.
BAŞKAN SÖĞÜT, EMEK VE DAYANIŞMA GÜNÜ'NDE EMEKÇİLERE TEŞEKKÜR ETTİ
DERİNCE
9 Kez Görüntülendi.
DERİNCE BELEDİYESİ YEREL SERA KURDU
ASAYİŞ
10 Kez Görüntülendi.
KOCAELİ'DE HIRSIZLIK SUÇUNDAN ARANAN ŞAHIS YAKALANDI
SPOR
19 Kez Görüntülendi.
Körfez Gençlerbirliği SK U15 Takımı Türkiye Şampiyonasına Hazır!
DERİNCE
67 Kez Görüntülendi.
Derince Belediyesi, DERTAŞ Tesisleri'nde Ayran Üretimine Başlıyor
GÜNDEM
8 Kez Görüntülendi.
Trafik Cezalarında Rekor Artış! Devlet kasasına 100 milyar TL'yi aşkın gelir
GÜNDEM
12 Kez Görüntülendi.
DNA Günü Gençleri Bilimin İzinde Buluşturdu.