Kategoriler

SÖZ KOCAELİ GAZETESİ

ATIK YAĞLARIN SAYILAMAYACAK KADAR ÇOK ZARARLARI VAR

Evlerde, lokanta ve restoranlarda sıkça kullanılan bitkisel atık yağların, insan ve çevre sağlığına sayılamayacak kadar çok zararı olduğu öğrenildi

 İzmit Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Havva Açıkgöz, bitkisel yağların insan ve çevre sağlığına verdiği zararların önüne geçebilmek için 5 yılı açkın zamandır atık yağ topladıklarını belirterek” Belediye Başkanımız Nevzat Doğan’ın da doktor olması nedeniyle bitkisel yağ toplamaya ayrı bir önem veriyoruz. Başkanımızın talimatıyla okullarda, evlerde, kurs merkezlerinde insanlara atık yağların zararlarını anlatıp bunları lavabolardan dökmemelerini istiyoruz. Yaptığımız bu çalışmalar sayesinde eskiden evlerden ayda 30-40 litre atık yağ toplarken  bu rakam 700- 1000 litreye kadar çıktı” dedi.
1 LİTRE ATIK YAĞ 1 MİLYON SUYU KİRLETİYOR
Havva Açıkgöz, 1 litre atık yağın 1 milyon litre içme suyunu kirlettiğini da ifade ederek” ev ve işyerlerinde kullandığımız yağları dökmeyip kaplarda biriktirelim. Aynı yağı 3 den fazla kullanmayalım. Özellikle kızartmalıklarda kullanılan atık yağlar 3 den fazla kullanıldığında  bağışıklık sistemimize zarar vermekte, mide ve kolon kanseriyle kalp-damar hastalıklarına yol açmaktadır. Lavabolardan dökülen ve toksik özelliği olan yağlar, yer altı sularına karışarak  kısıtlı olan içme sularımızı kullanılmaz hale getirmektedir. Yağlar, atık su borularının tıkanmasına neden olurken, kanalizasyon sistemlerini de tahrip ederek büyük maddi kayıplara neden oluyor. İzmit Belediyesi atık yağların lavabolardan dökülüp çevreye zararlarını önlemek için yeni yapılan yapılarda yağ tutucu bulundurma zorunluluğu getirdik. Böylelikle özellikle lokanta, restoran ve  çok daireli yapılarda bitkisel yağlar kanalizasyona karışmadan sistemde toplanarak tekrar biodizel olarak geri dönüşümü sağlanmaktadır” şeklinde konuştu.
HANIMLARA ÇAĞRI
İzmit Belediyesi’nin atık yağ projesine toplumun her kesiminden destek geliyor. Hacıhasan Mahallesi sakinlerinden Merve Yıldırım isimli bayan da evinde topladığı 6 litre atık yağı İzmit Belediyesi’ne teslim etti. Yıldırım, ev hanımlarından kızartmalıklarda kullandıkları bitkisel yağları çöpe ya da lavaboya dökmemelerini isteyerek” ben evimdeki yağları ağzı kapalı kapta biriktiriyor daha sonra bunu İzmit Belediyesi’ne teslim ediyorum. Böylelikle hem çevreye zarar vermemiş oluyor hem de kendimi mutlu hissetmiş oluyorum” dedi. İzmit Belediyesi yetkilileri de Merve Yıldırım’a duyarlılığından dolayı teşekkür ettiler.
Yorumlar
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.
Daha Fazla Haber
SİYASET
101 Kez Görüntülendi.
İsmet İşeri’den Güç Birliği Mesajı: “Bu Bir Çekilme Değil, Dayanışma”
ASAYİŞ
45 Kez Görüntülendi.
Kocaeli’de Uyuşturucu Hükümlüsüne Operasyonla Yakalama
ASAYİŞ
9 Kez Görüntülendi.
 İzmit’te Hükümlü İki Şahıs Operasyonla Yakalandı
ÖZEL HABER
36 Kez Görüntülendi.
Kuşku, gururlandırdı
KOCAELİ
10 Kez Görüntülendi.
Kocaeli Kart’ta Online Dönem Başladı
GÜNDEM
131 Kez Görüntülendi.
Körfezli Akın Yıldız Kazakistan’da Hayatını Kaybetti 
ASAYİŞ
7 Kez Görüntülendi.
İzmit’te Okul Çevrelerinde Güvenlik Denetimi Yapıldı
SPOR
10 Kez Görüntülendi.
Körfezli Karateciler Bulgaristan’dan Madalyayla Döndü
DERİNCE
22 Kez Görüntülendi.
Derince’de Fidanlar Umutla Toprakla Buluştu
KÖRFEZ
7 Kez Görüntülendi.
Körfez Belediyesi’nden Üniversite Gençlerine Eğitim Desteği