Alternatif Enerji 2015 Yarışları, Körfez Pistinde gerçekleştirildi. Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinde üretilen elektrikli araçlar Körfez Pistinde yarıştı. Yarışlar sonucunda dereceye giren üniversiteler ödüllerini aldılar. Düzenlenen ödül törenine Bakan Fikri Işık, Vali Hasan Basri Güzeloğlu, Körfez Kaymakamı Hasan Hüseyin Can, TÜBİTAK Başkanı Arif Ergin, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Erol Arcaklıoğlu, KOÜ Rektörü Sadettin Hülagü, AKP İl Başkanı Şemsettin Ceyhan, çeşitli üniversitelerden yarışmacılar ve davetliler katıldı.
TÜBİTAK DESTEKLİ
Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinde elektrikle üretilen araçlar Körfez Yarış Pistinde boy gösterdiler. Elektrikli araç üretiminde üniversitelere TÜBİTAK tarafından destek verildi. Verilen destekler sonucunda üretilen elektrikli araçlar performanslarını yarış pistinde sergilediler. Yarışma sonucunda dereceye girenlere ödülleri verildi.
ÖDÜLLER VERİLDİ
Yarışma sonucunda dört farklı kategoride ödül verildi. Ödüller; Yerli Üretim Teşvik Ödülü, Tanıtım ve Yaygınlaştırma Ödülü, Hidromobil Kategorisi Ödülü, Elektromobil Kategorisi olmak üzere dört kategoride dereceye girenlere ödülleri verildi. Dereceye giren üniversitelere ödüllerini protokol üyeleri verdi. Dereceye giren birincilere ödül olarak 25 Bin lira, ikinciye 15 Bin lira ve üçüncüye 10 Bin lira para verildi.
KENDİ ARACIMIZI ÜRETECEĞİZ
Ödül töreninde konuşan Bilim Sanayi ve Teknoloji bakanı Fikri Işık; 2020'den önce ülke olarak kendi aracımızı üreteceğimizi söyleyerek, “Türkiye enerjiye ihtiyacı fazla olan fakat enerjisi az olan bir ülke konumundadır. Bu durum bizleri alternatif enerji kaynaklarına itmektedir. Alternatif enerji kaynakları enerji ihtiyacımızı karşılamaya çalışıyoruz. Dünyada geleceğin enerjisi alternatif enerjidir. Biz Türkiye olarak alternatif enerji platformunda yerimizi almış durumdayız. Bundan sonraki süreçte de Ar-Ge çalışmalarına daha fazla ağırlık vererek yeni enerji kaynakları üreterek enerji açığımızı kapatacağız. Bugün gelinen noktada Türkiye kendi aracını üretme konusunda 3 tane prototipini üretmiş durumdadır. İnşallah 2020'den önce kendi aracımızı üreteceğiz” şeklinde konuştu.
BÜTÜN FIRSATLAR HAZIRLIKLI BEYİNLER İÇİNDİR
Alternatif enerji konusunda en önemli unsurun yetişmiş insan gücü olduğunu söyleyen Işık, "Dünyada elektrikli araç üretimi ve ticareti rağbet görmeye başlıyor. Biz Türkiye olarak bu sektörü geriden takip etmeyeceğiz bizzat içerisinde olacağız. TÜBİTAK'ın vermiş olduğu destekler ile birlikte yeni fırsatlar oluşturacağız. Bütün fırsatlar hazırlıklı beyinler içindir. Bunun için sizler de bu anlamda hazırlıklı olacak ve yeni çalışmalar için daha fazla çalışacaksınız" dedi.